Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Risico s van werken bij en met gasleidingen

Risico’s van werken bij en met gasleidingen

Vrijdag 14 april 2023

Soms is het lastig om het risico van een discipline in te schatten als je zelf daarin niet actief bent. Het helpt dan dat experts hun kennis en ervaringen delen. Onlangs zijn er door de werkgroep Leren van Gasincidenten twee nieuwe toolboxflyers gepubliceerd. Daarnaast heeft Enexis een kort filmpje gepubliceerd. Werk jij met of nabij gasleidingen, lees dan verder.

In opdracht van de Groep Veiligheidsregelgeving (GVR, VIAG) is de landelijke werkgroep Leren van Gasincidenten actief. Deze groep verzamelt en analyseert incidenten die plaatsvinden bij het werken aan gasnetten. De focus ligt hierbij op incidenten met vrije gasuitstroom. Leerzame incidenten worden met toolboxflyers, reflectiekaarten en presentaties onder de aandacht gebracht. De vrij te gebruiken toolboxflyers zijn te vinden op de BEI-VIAG site.

Flyer 7: Gevaar van afdekken van gaslekken met zand

Bij een gaslek in een leiding in de grond is de eerste reactie van aanwezigen vaak om het lek te dichten met aarde of bouwzand of provisorisch dichten. Wees je ervan bewust dat dit gevaarlijk is! Het afdekken met zand vergroot namelijk de kans op verspreiding van aardgas via openingen onder de grond. Hierdoor kunnen op plekken in de buurt explosieve gasmengsels ontstaan; soms op tientallen meters van het lek. In de flyer worden twee incidenten besproken waarbij een lek met aarde was afgedekt. In beide gevallen raken woonhuizen ernstig beschadigd. Daarnaast is het ook niet verstandig om een gaslek provisorisch te dichten. Laat het gas vrij uitstromen, houd afstand en alarmeer de hulpdiensten!

Deze video is ook beschikbaar in PoolsDuits en Engels, net als de bijbehorende toolbox (aan te klikken onder het filmpje).

Flyer 8: Zeker stellen dat gasleidingen drukloos zijn

Deze flyer bespreekt een incident dat plaatsvond tijdens een saneringsproject. Bij het beschreven incident zijn blazen in een gietijzeren gasleiding geplaatst. Na het plaatsen wordt niet zeker gesteld of de leiding inderdaad drukloos is. Er wordt geen nuldrukmeting en controle drukopbouw uitgevoerd. Hierdoor wordt niet opgemerkt dat de leiding weer onder druk komt te staan vanwege afval en vuil tussen één van de blazen en de leiding. Als gevolg ontstaat er bij het knippen van de leiding direct een gevaarlijke vrije gasuitstroom.

Het dragen van gasdetectie apparatuur, ook als je niet aan gasleidingen werkt, helpt in het vroegtijdig alarmeren van vrijkomend gas.

Heb je behoefte aan meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.