Logo Bouwend Nederland

Risico’s van werken bij en met gasleidingen

Vrijdag 14 april 2023

Soms is het lastig om het risico van een discipline in te schatten als je zelf daarin niet actief bent. Het helpt dan dat experts hun kennis en ervaringen delen. Onlangs zijn er door de werkgroep Leren van Gasincidenten twee nieuwe toolboxflyers gepubliceerd. Daarnaast heeft Enexis een kort filmpje gepubliceerd. Werk jij met of nabij gasleidingen, lees dan verder.

In opdracht van de Groep Veiligheidsregelgeving (GVR, VIAG) is de landelijke werkgroep Leren van Gasincidenten actief. Deze groep verzamelt en analyseert incidenten die plaatsvinden bij het werken aan gasnetten. De focus ligt hierbij op incidenten met vrije gasuitstroom. Leerzame incidenten worden met toolboxflyers, reflectiekaarten en presentaties onder de aandacht gebracht. De vrij te gebruiken toolboxflyers zijn te vinden op de BEI-VIAG site.

Flyer 7: Gevaar van afdekken van gaslekken met zand

Bij een gaslek in een leiding in de grond is de eerste reactie van aanwezigen vaak om het lek te dichten met aarde of bouwzand of provisorisch dichten. Wees je ervan bewust dat dit gevaarlijk is! Het afdekken met zand vergroot namelijk de kans op verspreiding van aardgas via openingen onder de grond. Hierdoor kunnen op plekken in de buurt explosieve gasmengsels ontstaan; soms op tientallen meters van het lek. In de flyer worden twee incidenten besproken waarbij een lek met aarde was afgedekt. In beide gevallen raken woonhuizen ernstig beschadigd. Daarnaast is het ook niet verstandig om een gaslek provisorisch te dichten. Laat het gas vrij uitstromen, houd afstand en alarmeer de hulpdiensten!

Deze video is ook beschikbaar in PoolsDuits en Engels, net als de bijbehorende toolbox (aan te klikken onder het filmpje).

Flyer 8: Zeker stellen dat gasleidingen drukloos zijn

Deze flyer bespreekt een incident dat plaatsvond tijdens een saneringsproject. Bij het beschreven incident zijn blazen in een gietijzeren gasleiding geplaatst. Na het plaatsen wordt niet zeker gesteld of de leiding inderdaad drukloos is. Er wordt geen nuldrukmeting en controle drukopbouw uitgevoerd. Hierdoor wordt niet opgemerkt dat de leiding weer onder druk komt te staan vanwege afval en vuil tussen één van de blazen en de leiding. Als gevolg ontstaat er bij het knippen van de leiding direct een gevaarlijke vrije gasuitstroom.

Het dragen van gasdetectie apparatuur, ook als je niet aan gasleidingen werkt, helpt in het vroegtijdig alarmeren van vrijkomend gas.

Heb je behoefte aan meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.