Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vrijdag 28 juni 2024

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

AI, drones en robots

Het verbeteren van digitale samenwerking vereist drie stappen: automatiseren van de interne organisatie, dan digitaal informatie uitwisselen met anderen en pas daarna heeft het zin nieuwe technieken als AI, drones en robots te omarmen. "Anders haal je een enorme bak aan data binnen waar je niets mee kunt. En dat is zonde", aldus Duindam.

Digitaal bouwwerkdossier

Elk bedrijf zit in een eigen fase met digitaliseren. Sommigen hebben hun interne processen allang geregeld. Die bedrijven wisselen op grote schaal digitaal informatie uit met anderen. Ze werken met de ETIM-productclassificatie en wisselen data uit met de DICO Standaard. Zij zien graag dat nog meer partijen met deze standaarden gaan werken. Duindam: "De kunst is met clubs zoals Ketenstandaard, CROW, digiGO, ISSO en 2BA samenhang te krijgen tussen alle standaarden en protocollen. Hoe dat kan, staat mooi verwoord in het whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier."

Nieuwe werkwijzen

Uit onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat op dit moment ongeveer 32 procent van de leden beleid heeft gemaakt voor digitalisering. “Bij kleine bedrijven werkt het vaak anders. Die beginnen ergens en kopen software voor de oplossing die ze nodig hebben. Belangrijk is dat afspraken over digitaal samenwerken en informatiestandaarden goed in die software worden verwerkt. De markt moet begrijpen dat het capaciteit en dus geld kost wanneer softwarepartijen nieuw afgesproken werkwijzen moeten implementeren.”

Versnellen

Informatiestandaarden, uitwisselingsprotocollen, identificatie en autorisatie: het is allemaal nodig om succesvol data uit te wisselen. "Deze ontwikkeling is niet te stoppen. We moeten versnellen en dat heeft alles te maken met de maatschappelijke opgaven waar we voor staan zoals het bouwen van woningen en het verduurzamen van bouwwerken. De integrale manier van samenwerken die Ketenstandaard beschrijft in het whitepaper Digitaal Bouwwerkdossier kan dit proces stimuleren."

Praktijkvoorbeelden

"Bedrijven moeten elkaar helpen en volhouden. Dat is nodig om grote stappen te kunnen maken met slimmer samenwerken. En leden die niet weten waar ze moeten beginnen of welke volgende stap ze het beste kunnen zetten, nodig ik van harte uit zich aan te sluiten bij een van de contactgroepen digitalisering in hun regio. De praktijkvoorbeelden die we daar bespreken, stimuleren bedrijven om zelf met digitaliseren aan de slag te gaan."

Verder lezen

Bekijk het Whitepaper Digitaal Bouwwerkdossier.

 

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.

Donderdag 6 juni 2024
Contactgroep Digitalisering leert verander-tips en tricks

Veranderingen doorvoeren in een bedrijf is lastig. Ook, of misschien wel vooral, als het om digitalisering gaat. Hoe je dat het beste aanpakt werd uitvoerig besproken tijdens de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering Regio Randstad Noord van maandag 3 juni bij Van der Valk Oostzaan.