1. Home
  2. Nieuws
  3. Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vrijdag 28 juni 2024

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

AI, drones en robots

Het verbeteren van digitale samenwerking vereist drie stappen: automatiseren van de interne organisatie, dan digitaal informatie uitwisselen met anderen en pas daarna heeft het zin nieuwe technieken als AI, drones en robots te omarmen. "Anders haal je een enorme bak aan data binnen waar je niets mee kunt. En dat is zonde", aldus Duindam.

Digitaal bouwwerkdossier

Elk bedrijf zit in een eigen fase met digitaliseren. Sommigen hebben hun interne processen allang geregeld. Die bedrijven wisselen op grote schaal digitaal informatie uit met anderen. Ze werken met de ETIM-productclassificatie en wisselen data uit met de DICO Standaard. Zij zien graag dat nog meer partijen met deze standaarden gaan werken. Duindam: "De kunst is met clubs zoals Ketenstandaard, CROW, digiGO, ISSO en 2BA samenhang te krijgen tussen alle standaarden en protocollen. Hoe dat kan, staat mooi verwoord in het whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier."

Nieuwe werkwijzen

Uit onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat op dit moment ongeveer 32 procent van de leden beleid heeft gemaakt voor digitalisering. “Bij kleine bedrijven werkt het vaak anders. Die beginnen ergens en kopen software voor de oplossing die ze nodig hebben. Belangrijk is dat afspraken over digitaal samenwerken en informatiestandaarden goed in die software worden verwerkt. De markt moet begrijpen dat het capaciteit en dus geld kost wanneer softwarepartijen nieuw afgesproken werkwijzen moeten implementeren.”

Versnellen

Informatiestandaarden, uitwisselingsprotocollen, identificatie en autorisatie: het is allemaal nodig om succesvol data uit te wisselen. "Deze ontwikkeling is niet te stoppen. We moeten versnellen en dat heeft alles te maken met de maatschappelijke opgaven waar we voor staan zoals het bouwen van woningen en het verduurzamen van bouwwerken. De integrale manier van samenwerken die Ketenstandaard beschrijft in het whitepaper Digitaal Bouwwerkdossier kan dit proces stimuleren."

Praktijkvoorbeelden

"Bedrijven moeten elkaar helpen en volhouden. Dat is nodig om grote stappen te kunnen maken met slimmer samenwerken. En leden die niet weten waar ze moeten beginnen of welke volgende stap ze het beste kunnen zetten, nodig ik van harte uit zich aan te sluiten bij een van de contactgroepen digitalisering in hun regio. De praktijkvoorbeelden die we daar bespreken, stimuleren bedrijven om zelf met digitaliseren aan de slag te gaan."

Verder lezen

Bekijk het Whitepaper Digitaal Bouwwerkdossier.

 

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 21 oktober 2024
Korte vragenlijst: jouw behoefte aan kennis over digitalisering

Slimmer digitaal samenwerken om sneller en innovatiever te bouwen. Dat is in het kort waar we ons binnen digiGO mee bezighouden. Speciaal voor het mkb gaan we een website ontwikkelen met digitale kennis. Daarom horen we graag jouw wensen en behoeften op het gebied van digitalisering. 

Vrijdag 18 oktober 2024
Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving getekend

Met het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027 geven 39 partijen handen en voeten aan standaardisering en data delen in de Ontwerp-, Bouw-, en Technieksector. Dit akkoord is 16 oktober 2024 getekend tijdens de digiGO D-Day. Bouwend Nederland is een van de ondertekenaars. We zijn blij met de concrete implementatieprojecten, waarmee we digitale samenwerking in de bouw nu echt handen en voeten geven.

Maandag 14 oktober 2024
‘Cybersecurity moet chefsache zijn, ook voor het mkb’

Steeds meer ondernemers in de bouw hebben te maken met cybercriminaliteit. Grotere bedrijven en enkele opdrachtgevers wisselen kennis en praktijkvoorbeelden uit in een Bouw ISAC. Ook stimuleren ze mkb-bedrijven om de basis veiligheidsmaatregelen te nemen. Frans Voogd, voorzitter Bouw ISAC en Information Security Officer bij Heijmans, vertelt er graag meer over.