Logo Bouwend Nederland

Stappenplan Wkb nu beschikbaar

Maandag 27 maart 2023

Het is definitief: per 1 januari 2024 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. Die wet betekent nogal wat voor bouwbedrijven. Misschien zijn alle voorbereidingen er tot nu toe bij ingeschoten. Daarvoor hebben we nu het Wkb stappenplan ontwikkeld.

In zeven stappen helpen wij je op weg om je bedrijf klaar te maken voor de wet. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over je software en zijn je contracten met opdrachtgevers en onderaannemers op orde? Er zijn ook diverse belangrijke aandachtspunten voor een specifiek project op een rijtje gezet.

Bekijk het stappenplan op onze themapagina Wkb.

Hier vind je ook andere hulpmiddelen die je helpen bij de voorbereiding.

Wkb-trainingen

Liever eerst of óók nog een training volgen? Al meer dan 1000 bedrijven gingen je voor.

Kijk hier voor de eerstvolgende trainingsdata.

Mis je informatie…

Op onze themapagina vind je een heleboel informatie en praktische tools om je voor te bereiden op de Wkb. Staat de informatie die je zoekt er niet bij, mail dan naar jurist Reina Uittenbogaard.

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Handige animatie over de Wkb voor opdrachtgevers

Vanaf 2024 wordt stapsgewijs kwaliteitsborging ingevoerd. In deze animatie van BZK wordt goed uitgelegd waar particuliere opdrachtgevers rekening mee moeten houden en welke afspraken zij moeten maken met jou als aannemer, de architect en de adviseurs. Werk je voor particuliere opdrachtgevers, dan kan je hen op deze animatie wijzen.

Maandag 8 april 2024
Benieuwd naar jouw eerste ervaringen met de Wkb

Per 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Het publiekrechtelijke deel (o.a. melding bouwactiviteit, inschakelen kwaliteitsborger) geldt nu eerst alleen voor nieuwbouw van gevolgklasse 1-bouwwerken zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Eind juni 2024 wordt besloten of dit deel van de wet per 1 januari 2025 ook voor verbouwingen gaat gelden. Het privaatrechtelijke deel van de Wkb (o.a. aansprakelijkheid, opleverdossier) geldt vanaf 1 januari 2024 al wel voor alle bouwwerken, dus nieuwbouw en verbouw en alle gevolgklassen.

Woensdag 3 april 2024
Wkb: hoe bereken je de kosten voor de kwaliteitsborger door?

We horen dat sommige kwaliteitsborgers niet in opdracht van consumenten willen werken. Dan zijn er twee keuzes: óf de opdrachtgever gaat op zoek naar een andere kwaliteitsborger óf jij schakelt als aannemer de kwaliteitsborger in. Daarmee trek je wel extra risico’s naar je toe. Doe je het wel, bereken dan de kosten door via het modelcontract van Bouwend Nederland.