Logo Bouwend Nederland

Statushouders geslaagd voor de cursus assistent Glaszetter

Maandag 19 december 2022

Begin dit jaar is de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland een samenwerking aangegaan met VluchtelingenWerk Nederland om statushouders op te leiden tot glaszetter. Tien statushouders hebben de opleiding tot Assistent glaszetter gevolgd en zij zijn allemaal geslaagd! De meeste cursisten hebben uitzicht op een baan bij een glasbedrijf.

Nederland staat voor de enorme opgave om in 2050 energieneutraal te zijn. Dat begint bij het verduurzamen van woningen. Hiervoor zijn heel veel glaszetters nodig. Om het tekort aan glaszetters op te lossen, worden verschillende initiatieven genomen. Daarom heeft Vakgroep GLAS, samen met VluchtelingenWerk, begin dit jaar een project opgestart om statushouders op te leiden tot glaszetters.
De opleiding wordt verzorgd door het Kenniscentrum Glas. Zij hebben de bestaande opleiding aangepast naar het kennis-en taalniveau van de statushouders. 
Dit hele project was opgezet als een proeftuin. Doordat dit project een groot succes is gebleken, wordt er in Q2 2023 een vervolgtraject opgestart.

Wil je als werkgever of als statushouder meedoen aan het vervolgproject? Neem dan contact op met c.wittekoek@bouwendnederland.nl.

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 21 mei 2024
Subsidieregeling DUMAVA opnieuw open

Maatschappelijk vastgoedeigenaren vroegen massaal subsidie aan op 3 oktober 2022, de dag dat de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opende. Het totale budget van € 150 miljoen was meteen bereikt. Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed en heb je nog geen DUMAVA kunnen aanvragen? Het is verstandig om door te gaan met uitzoeken wat voor verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen en wat je allemaal nodig hebt voor een aanvraag, want DUMAVA gaat weer open.

Vrijdag 17 mei 2024
Wat gebeurde er met het ingezamelde glas in 2023?

In 2023 werd er ruim 85.000 ton vlakglasafval door Vlakglas Recycling Nederland ingezameld. Dit vlakglasafval bestaat, naast glas, uit allerlei andere materialen die aan dit glas zijn toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aluminium afstandshouders in isolatieglas of pvb folie in gelaagd glas. In de recycling worden deze materialen zoveel mogelijk apart gehouden, zodat ook deze weer hergebruikt kunnen worden. Helaas vinden we meer dan alleen dit soort aan glas gelinkte materialen: keramisch glas en bouw- en sloopval zijn daarvan enkele voorbeelden.

Dinsdag 14 mei 2024
Vakgroep GLAS stelt glaswand beschikbaar voor evenementen

Hoe val je als glasbedrijf extra op bij jongeren die voor de keuze staan om een vak te kiezen? Niet met een PowerPointpresentatie, maar met iets origineels, actiefs en spannends. We hebben een glaswand die overal kan worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan open dagen van scholen en beurzen. Het is de ultieme test van kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Wie kan het langst blijven hangen en claimt de overwinning?