Studenten TU Delft aan de slag met voegrobot
Vrijdag 13 september 2024
Studenten van de opleiding Robotica werden enthousiast van het idee van ondernemer Maikel Schouw om een voegrobot te ontwikkelen. Het prototype is naar verwachting eerste kwartaal 2025 klaar.
Tijdens de eerste kennissprint op maandag 9 september stelden de studenten goede vragen aan Maikel Schouw van SMB geveltechniek om scherp te krijgen wat voegen inhoudt, en wat de robot idealiter kan. Denk aan zaken zoals het secuur vullen en glad maken van voegen. Het is verder handig als de robot bijhoudt hoeveel werk hij verzet, liefst meer dan 30 vierkante meter per dag. Met een automatisch seintje als het tijd is om het materiaalreservoir te vullen. Daarnaast moet de robot eenvoudig te bedienen zijn en goed bestand tegen weersinvloeden.
De studenten gaan nu aan de slag met het ontwikkelen en bouwen van een prototype. Dat prototype kan daarna in de markt verder worden ontwikkeld. Zo denkt Schouw aan een functionaliteit om ‘oud’ voegwerk te verwijderen via slijpen of beitelen. Ook zou hij het mooi vinden als een robot op termijn de ambachtelijke snij- en knipvoegen kan maken.
Meer over robots in de bouw
Processen in de bouw worden steeds meer geautomatiseerd. Zo zijn er al robots aan het werk in de woningfabrieken. De metselrobot en straatrobot vinden hun weg naar de bouwplaats. Daarnaast investeert Bouwend Nederland met enkele andere brancheorganisaties in de ontwikkeling van een volgrobot, een robot die de bouwvakker volgt met voorraad. Het prototype is naar verwachting in de loop van 2025 klaar en dan beschikbaar voor verdere doorontwikkeling.
Gerelateerd nieuws
De finalisten voor de JBN Award 2025 zijn bekend! Uit een reeks aanmeldingen zijn drie jonge bouwprofessionals geselecteerd die ieder op hun eigen manier laten zien wat vernieuwend leiderschap, duurzame ambitie en technische innovatie betekenen in de praktijk. Dit jaar dingen Ben Muller, Cora de Groot en Niels Bakker mee naar de titel. Wie van hen wordt dé jonge bouwvernieuwer van het jaar?
Onze voordeelpartners Ed Controls en Woub slaan de handen ineen. Verloopt de communicatie met onderaannemers stroef? Ervaar je vaak ruis of worden afspraken niet nagekomen? Continu zoeken naar mailtjes of appjes? Dat is vanaf nu verleden tijd.
Digitale veiligheid begint bij de techniek, maar valt of staat uiteindelijk met de mensen die ermee werken. Medewerkers zijn vaak onbedoeld de zwakste schakel in een organisatie. Denk aan phishingmails die steeds moeilijker te herkennen zijn door toepassing van AI of het werken op onveilige netwerken of andere onbewuste fouten die grote gevolgen kunnen hebben.