Logo Bouwend Nederland

Toepassingen van AI in de bouw

Dinsdag 9 april 2024

Eind maart vond in Helsinki het eerste fysieke congres over AI in de bouw plaats. Bezoekers uit allerlei landen lieten zich informeren én inspireren over de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Die nadruk lag op de toepassing van AI in de ontwerpfase, zoals parametrisch ontwerpen. Maar ook toepassingen in de uitvoering kwamen aan bod. Bouwend Nederland was erbij en gaat samen met Hogeschool Rotterdam verder onderzoek doen naar AI in de bouw.

Kunstmatige intelligentie in de bouw

Drie dagen lang werden bezoekers volledig ondergedompeld in de nieuwste toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) in de bouw. Er waren bijdragen van wetenschappers, van bedrijven en van softwareleveranciers. Zo ontstond er een breed beeld, vinden beleidsadviseurs Arjan Walinga en Dennis Mollet van Bouwend Nederland. Zij bezochten het AEC congres samen met Peter Breeman, kerndocent Bouwkunde Hogeschool Rotterdam. Om enige context te geven… AI biedt op twee manieren marktkansen voor bouwbedrijven: in de plan- en ontwerpfase om slimme keuzes te maken, en in het intelligenter maken van bouwproducten. Denk bij dat laatste aan het optimaliseren van de klimaatinstallaties in een gebouw op basis van het zelflerende vermogen van AI. Of aan AI op basis van beeldherkenning om lekken in ondergrondse netwerken te detecteren, en om grond uit een tunnel in aanbouw te scheiden in schone en ‘vuile’ grond.  

Complexe vraagstukken met meerdere variabelen

Breeman vond de lezingen over parametrisch ontwerpen van modulaire bouw het meest interessant. Zo kun je dankzij AI het gewenste resultaat voor bijvoorbeeld de wind- en zonbelasting invoeren, waarna de software het ideale gebouwontwerp toont. Hetzelfde kan natuurlijk ook voor parameters die het wooncomfort bepalen: warmte, CO2 en licht. Vaak wordt gezegd dat zelflerende software de rekenkracht van mensen ver overtreft. Maar dat is eigenlijk niet specifiek genoeg, zegt Walinga. AI-software is vooral in staat om heel snel complexe vraagstukken met meerdere variabelen op te lossen om het menselijk keuzeproces te ondersteunen. Dat komt bijvoorbeeld ook van pas bij onderhoudsvraagstukken. Zo zijn er al bouwbedrijven die drones inzetten om vastgoed in kaart te brengen met onder andere foto’s van satellieten, vliegtuigen, drones en auto’s. Met deze dataverzameling kan je beter prioriteren.

Vakmanschap en werkgeluk

Mollet constateert dat koploper-bedrijven in Nederland vrij goed op de hoogte zijn en al experimenteren met toepassingen van AI. Dat ligt voor de hand, want de voordelen en marktkansen kunnen groot zijn. Om een bredere doelgroep te bereiken, gaat Bouwend Nederland samen met Hogeschool Rotterdam onderzoek doen naar adoptie van AI in de bouw. In dat onderzoek zullen we trends en relevante praktijkvoorbeelden op een rij zetten. Ook kijken we naar factoren die adoptie van AI in de bouw versnellen of juist remmen. Bijvoorbeeld noodzakelijke standaarden om slimme woningen met elkaar en met het elektriciteitsnet te laten ‘praten’. Daarnaast zijn er natuurlijk ethische factoren die aandacht verdienen. Niemand heeft nog een goed beeld van de impact die AI zal hebben op hoe we werken en leven. In de ideale situatie zetten bouwbedrijven AI in met oog voor vakmanschap en werkgeluk.

Arjan Walinga
Beleidsadviseur ketensamenwerking
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 mei 2024
Warmtemanifest: maak warmtenetten weer HOT

In de toekomst zal ongeveer een kwart tot dertig procent van de warmtevraag met duurzame collectieve warmtenetten worden ingevuld. Deze uitdagende stip aan de horizon kunnen we alléén bereiken, wanneer we constructief samenwerken aan dit gemeenschappelijke doel. Dat is de kernboodschap van het Warmtemanifest, dat gisteren op het Warmtenetwerk Jaarcongres werd overhandigd aan Caroline Kollau, Directeur Energiemarkt en plaatsvervangend DG Klimaat en Energie bij het ministerie van EZK. In het Warmtemanifest worden tien concrete voorstellen gedaan en een uitnodiging om deze samen met de warmtebedrijven, netbeheerders, de bouwsector en overige sectoren op te pakken.

Vrijdag 24 mei 2024
Opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerkingen tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken in Brabant in Zeeland

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.