Logo Bouwend Nederland

Trede drie Safety Culture Ladder vanaf 1 juli 2026 vereist bij ViA

Woensdag 13 december 2023

Het aanscherpen van de ViA-eis (veiligheid in aanbestedingen) van Trede 2 naar Trede 3 wordt uitgesteld naar 1 juli 2026. De Governance Code Veiligheid in de Bouw heeft dit besloten omdat er nog geen goed alternatief is voor het lichtste bewijsmiddel. Het doel van de ViA is de bouwsector veiliger maken door meer aandacht voor bewustzijn, houding en gedrag.

Lichtste bewijsmiddel ViA

Op dit moment accepteert ViA de ASA (Approved Self Assessment) om Trede 2 te duiden, maar voor de vereisten van Trede 3 voldoet dit niet. Daarom zet de GCVB in op het ontwikkelen van een nieuwe tool. Die moet uiterlijk 1 januari 2025 klaar zijn, zodat NEN samen met de certificerende instellingen en bedrijven die hiervoor open staan een proefperiode kan beginnen. 

Over Veiligheid in Aanbestedingen

Steeds meer publieke opdrachtgevers bereiden zich voor om de ViA-eis te gaan stellen, zoals waterschappen, provincies en gemeenten. Opvallend is dat veel bedrijven die de stap naar certificering hebben genomen, erg te spreken zijn over de aanbevelingen die zij ontvangen bij het certificaat. Hierdoor kan je zelfstandig aan de slag met de groei op de SCL-Veiligheidsladder, zonder externe adviseur.

Meer informatie

Op de website van de GCVB vind je meer informatie over Veiligheid in Aanbesteding (ViA) en SCL

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.