Verhalen over AI in de bouw weten JBN mateloos te boeien
Maandag 4 maart 2024
Zo’n twintig leden van Jong Bouwend Nederland Regio Oost waren donderdag 29 februari present bij de bijeenkomst ‘AI in de bouw’. Ze werden niet teleurgesteld, de organisatie had voor een zeer boeiend programma en een inspirerende locatie gezorgd. Gastheer was Bruil Prefab Printing in Veenendaal, en om precies te zijn de 3D betonprint-afdeling van het bedrijf.
De eerste presentatie van de middag werd verzorgd door Bert Schonewille van GrowMen. Hij nam de deelnemers mee in de wereld van Artificiële intelligentie (AI) en Chat GPT. Met zijn presentatie ‘AI all over the place’ schetste hij een breed plaatje over de ontwikkeling en doorontwikkeling van kunstmatige intelligentie en de kansen en de risico’s die AI oplevert voor de maatschappij. Uiteraard werden diverse chatbots besproken, waaronder ChatGPT. Schonewille legde uit hoe deze tools werken en liet dat ook zien met een live demo. Die maakte goed duidelijk dat wát je precies vraagt en hoe je de vraag formuleert, heel bepalend is voor de uitkomst.
En hoe zit het met de bouw?
Ook keek Schonewille met de deelnemers naar de consequenties die AI kan hebben voor de arbeidsmarkt. De verwachting is dat wereldwijd zo’n veertig procent van de banen zal worden beïnvloed door AI. Aan de ene kant een griezelig vooruitzicht, maar het biedt ook kansen, was de conclusie. Voor de bouw zouden AI-toepassingen heel nuttig kunnen zijn om, met het oog op het personeelstekort, in sommige functies de druk van de ketel te nemen. In het verlengde van de presentatie van Schonewille, ging Arjan Walinga van Bouwend Nederland in op wat de technologische ontwikkelingen specifiek voor onze sector betekenen. In zijn presentatie ‘AI in de bouw’ was er veel aandacht voor BIM en digitaal bouwen, en hoe Artificiële intelligentie daarin kan worden toegepast.
Grote stappen in vormvrijheid en duurzaamheid
Uiteraard was er in het programma ruimte voor gastheer Bruil om uit te leggen en te laten zien wat een innovatieve technologische ontwikkeling als 3D betonprinten inhoudt. Commercieel manager Gerard van Engelenburg legde uit hoe dankzij een betonprinter met een robotarm en een exclusieve 3D-betonprint techniek een enorme vormvrijheid aan het bouwen in beton is toegevoegd. Aan bijvoorbeeld gebouwonderdelen als gevel- en balkonelementen met golvende en organische vormen is te zien dat prefab 3D geprint beton de ontwerpmogelijkheden voor architecten enorm heeft vergroot. Maar daarnaast maakt de innovatie het bouwen met beton veel duurzamer en sneller doordat er geen ingewikkelde bekistingen meer nodig zijn. Naast tekst en uitleg kregen de deelnemers ook een rondleiding door het bedrijf om met eigen ogen te zien hoe dat 3D printen er in het echt uitziet.
Geslaagde bijeenkomst
Elk van de drie programma onderdelen leverde enthousiaste reacties op, de JBNL-leden vonden het een zeer boeiende middag. Na het informatieve deel verplaatste het gezelschap zich naar Rhenen voor het afsluitende diner.
Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?
4 juni is er weer een JBN-bijeenkomst in Regio Oost. Dan staan er een bedrijfsbezoek over duurzame gevelrenovatie en de jaarlijkse ledenvergadering op het programma. JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.
Gerelateerd nieuws
Wil je aan de slag met het verhogen van de cyberveiligheid van je onderneming? Dan is het goed om te weten dat maandag 2 september de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is geopend. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp'ers.
In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.
De TechniekFabriek (TFZ) in Zutphen is een dynamisch platform dat zich richt op alles wat te maken heeft met verduurzaming en de energietransitie. Binnen de TFZ komen ondernemers, onderwijsinstellingen en de overheid samen om de uitdagingen van de technische sector aan te pakken. De behoefte aan personeel binnen de bouw- en infra blijft groeien, maar tegelijkertijd zien we de effecten van de vergrijzing en ontgroening. Het aantal jongeren dat voor een bouw- en infra carrière kiest, is de afgelopen jaren met ruim 20% gedaald, en deze trend zal zich voortzetten tot 2030. Dit vraagt om rigoureuze stappen om de bouw- en infra toekomstbestendig te maken.