Verkeer raast over A2: werken op vluchtstrook moet structureel veiliger
Dinsdag 10 juni 2025
Regen hield het gezelschap op 27 mei in Mijdrecht niet binnen. Vertegenwoordigers van Bouwend Nederland, Rijkswaterstaat, Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland kwamen bij elkaar voor een 'safety walk' langs de A2 bij Abcoude. Het gezamenlijke doel is veiliger werken op de vluchtstrook. Na een update op het kantoor van freesbedrijf Freesmij volgde een demonstratie van de gewenste aanpak: het tijdelijk afsluiten van de rechterrijstrook om veilig op de vluchtstrook te werken.
Veilig werken op de vluchtstrook staat al sinds 2022 op de agenda. Deze bijeenkomst stond in het teken van voortgang en doorpakken. Dat dit nog steeds urgent is, blijkt uit de 44 aanrijdingen met werkvoertuigen de afgelopen acht maanden. Bij deze incidenten waren bijvoorbeeld pijlwagens en WIS-voertuigen van Rijkswaterstaat betrokken. De impact van zulke incidenten is groot: voor medewerkers en weggebruikers.
Balans tussen veiligheid en doorstroming
De marktpartijen en Rijkswaterstaat werken hard om de veiligheid bij het werken op de vluchtstrook te verbeteren. Vier werkgroepen ontwikkelen concrete maatregelen, testen innovaties en de herziening van CROW-richtlijn 96a is in gang gezet. Het blijft toch zoeken naar balans: tussen veiligheid en doorstroming, tussen regels en een werkbare praktijk.
Martin Wijnen, directeur-generaal bij Rijkswaterstaat, benadrukt het belang van tempo maken: "De infrastructuur is de ruggengraat van onze economie. De vervanging en renovatieopgave is enorm. Zoveel projecten vragen oog voor doorstroming, maar dat moet wel veilig. We moeten keuzes durven maken en zorgen dat die in de praktijk landen." Ook Arno Visser, onze voorzitter, onderstreept het gezamenlijke belang: "Iedereen moet na een werkdag veilig naar huis kunnen. Wegwerkers én weggebruikers. Dat vraagt niet alleen om innovatie, maar ook om gedragsverandering. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor",
Meer ruimte nodig voor innovatie én pilots
Tijdens de bijeenkomst kwamen diverse innovatie aan bod. Van digitale zwaailichten tot een 'spijkermat' die ervoor zorgt dat automobilisten die een rood kruis negeren effectief en veilig tot stilstand worden gebracht. Er is brede bereidheid om ideeën snel te testen in pilots, maar daarvoor is wel ruimte en rugdekking vanuit politiek, beleid en opdrachtgevers nodig. Verder is stilgestaan bij de zogeheten 'survivability onion', een denkmodel dat helpt om risico's bij vluchtstrookwerkzaamheden stap voor stap terug te brengen. Van de vraag of het werk echt noodzakelijk is, tot het creëren van fysieke barrières en zichtbaarheid.
Samen naar 1 januari 2027
De doelstelling is duidelijk en staat nog steeds: uiterlijk per 1 januari 2027 moet het werken op de vluchtstrook structureel veiliger zijn ingericht. Daarvoor is meer nodig dan afspraken en plannen op papier. Het vraagt om vasthoudendheid, duidelijkheid in de uitvoering en goede communicatie naar alle lagen in de keten.
De bijeenkomst in Mijdrecht liet zien dat die wil er nog steeds is bij alle partijen. In de komende maanden werken de vier werkgroepen aan concrete maatregelen en worden de plannen in het kernteam besproken. Daarnaast komt er ruimte voor pilots om maatregelen en innovaties direct in de praktijk te testen. Dat betekent ook dat ontwikkelde maatregelen worden doorgevoerd zodra het kan. Alleen door kennis te delen, praktijkervaringen te benutten en samen te blijven investeren, komt veilig werken op de vluchtstrook echt dichterbij.
Gerelateerd nieuws
Bouw- en infrabedrijven werken vaak aan grote projecten, met inzet van ingehuurd personeel. Om ook hún veiligheid te garanderen, is meer aandacht nodig voor diploma’s en certificaten, betrokkenheid bij instructies, cultuurverschillen en taalbarrières. Eind mei verkenden organisaties en de bouw- en uitzendbranche tijdens een bijeenkomst gezamenlijk oplossingen. Die worden de komende periode getoetst in de praktijk.
Duurzaamheid is een hot topic in onze sector, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan het ideaal. Zeker bij onderhoudswerk en renovatie is het niet altijd mogelijk om volledig circulair te werken. Toch zijn er bedrijven die binnen de grenzen van een opdracht creatief en bewust met materiaalkeuzes omgaan. Anton Donker van Agado Van Gameren laat zien hoe het in de praktijk werkt: balanceren tussen beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid, maar hoe duurzaam kun je écht zijn als je werkt met wat er al staat?
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.