Verplichte opleiding voor werken met diisocyanaten
Vrijdag 2 december 2022
Vanaf 24 augustus 2023 is het voor iedere werknemer die met diisocyanaten werkt, verplicht om hiervoor een speciale opleiding te volgen. Of dit nodig is, vind je op het etiket van het product. Het gaat om de meeste PUR-schuimen (ook die uit een busje) en bepaalde kitten, lijmen en coatings.
Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde (PUR) schuimen, vezels en coatings zoals verven en vernissen. Deze stoffen kunnen onder andere allergieën veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verplicht om een speciale training te volgen voor het werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. Je kunt dit nu ook al terugvinden op het etiket van de betreffende producten.
Leveranciers zijn verantwoordelijk voor het opleidingsmateriaal
De leveranciers van producten waarvoor de opleidingseis gaat gelden, zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Je kunt daarom het beste contact opnemen met je leverancier om samen in te schatten wat de impact is voor jouw bedrijf en hoe je aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen. Zeker is dat:
- je de opleiding met goed gevolg moet afleggen om met diisocyanaten te mogen blijven werken;
- de werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en;
- de opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.
Opleidingsplatform
De opleiding is te volgen via het platform safeusediisocyanates.eu. Dit platform is een initiatief van Europese organisaties in de industrie. Het gebruik van dit platform is niet verplicht, maar er zijn op dit moment nog geen andere aanbieders van deze opleiding. Een toolbox is niet voldoende.
De opleiding zal uiteindelijk beschikbaar zijn in 24 talen. De kosten zijn 5 euro per training.
Meer informatie
Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Vanzelfsprekend kun je je eigen leveranciers voor meer informatie benaderen.
Gerelateerd nieuws
Op woensdag 26 maart 2025 vindt de jaarlijkse Bewust Veilig-dag plaats met als thema 'Samen sterk voor veilig werk'. Winters bouw & ontwikkeling is een van de bouwbedrijven die hier aan deelneemt. Rick Christianen, KAM- & VGM-coördinator bij Winters, vertelt hoe veiligheid is verankerd binnen de organisatie en welke initiatieven zij nemen om een veilige werkomgeving te waarborgen.
Veiligheid heeft altijd een hoge prioriteit gehad bij Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen, maar sinds een aantal jaar zet het bedrijf extra in op veilig werken en veilige werkomstandigheden. De Bewust Veilig-dag is dan ook een goede gelegenheid om het onderwerp meer onder de aandacht te brengen van de 150 werknemers. “We presenteren die dag een bouwdoek met daarop 10 gedragsregels die de veiligheid op en rond de werkplaats bevorderen”, vertelt Joel Schuitemaker, KAM-coördinator bij Ouwehand. “Dit doek zal vanaf 26 maart op alle bouwplaatsen zichtbaar zijn.”
Veiligheid heeft topprioriteit in de bouw- en infrasector. Ondanks dat risico's inzichtelijk worden gemaakt en maatregelen worden ontwikkeld om ongelukken zoveel mogelijk te vermijden, meent Willy van Mensvoort, directeur van het gelijknamige bedrijf uit Veghel, dat veiligheid begint bij bewustwording aan de voorkant van een project. "We moeten opdrachtgevers ervan bewust maken dat ze de veiligheid moeten waarborgen zodat wij ons werk goed kunnen uitvoeren. Een straat moet niet half afgesloten worden, maar gewoon helemaal." Lees in dit artikel Willy's visie op veilig werken.