Logo Bouwend Nederland

Verplichte opleiding voor werken met diisocyanaten

Vrijdag 2 december 2022

Vanaf 24 augustus 2023 is het voor iedere werknemer die met diisocyanaten werkt, verplicht om hiervoor een speciale opleiding te volgen. Of dit nodig is, vind je op het etiket van het product. Het gaat om de meeste PUR-schuimen (ook die uit een busje) en bepaalde kitten, lijmen en coatings.

Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde (PUR) schuimen, vezels en coatings zoals verven en vernissen. Deze stoffen kunnen onder andere allergieën veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verplicht om een speciale training te volgen voor het werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. Je kunt dit nu ook al terugvinden op het etiket van de betreffende producten.

Leveranciers zijn verantwoordelijk voor het opleidingsmateriaal

De leveranciers van producten waarvoor de opleidingseis gaat gelden, zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Je kunt daarom het beste contact opnemen met je leverancier om samen in te schatten wat de impact is voor jouw bedrijf en hoe je aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen. Zeker is dat:

  • je de opleiding met goed gevolg moet afleggen om met diisocyanaten te mogen blijven werken;
  • de werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en;
  • de opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.

Opleidingsplatform

De opleiding is te volgen via het platform safeusediisocyanates.eu. Dit platform is een initiatief van Europese organisaties in de industrie. Het gebruik van dit platform is niet verplicht, maar er zijn op dit moment nog geen andere aanbieders van deze opleiding. Een toolbox is niet voldoende.

De opleiding zal uiteindelijk beschikbaar zijn in 24 talen. De kosten zijn 5 euro per training. 

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Vanzelfsprekend kun je je eigen leveranciers voor meer informatie benaderen.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.