Logo Bouwend Nederland

Video: bekijk de terugblik op de Machinistenscholingsdagen 2024

Dinsdag 30 januari 2024

Op twee koude, maar zonnige winterdagen hebben op 18 en 19 januari zo'n 175 machinisten weer deelgenomen aan de inmiddels traditionele Machinistenscholingsdagen (MSD) op het Bouw- en Infrapark in Harderwijk.

Samen met Vakvereniging HZC (Het Zwarte Corps) en SOMA Bedrijfsopleidingen organiseert de vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland al 31 keer deze 'bijspijkerdagen' voor machinisten, werkvoorbereiders, vaklieden GWW etc. Tijdens zes (interactieve) workshops namen de deelnemers kennis van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied en op sociaal gebied. De volgende onderwerpen kwamen daarbij aan de orde:

  • Er komt een nieuwe pensioenwet (Monique van Meerendonk, HZC)
  • Hijsen met grondverzetmachines (Mario Rovers, Aboma)
  • Het belang van een goede zithouding (Roland Grandia en Erwin van Leeuwen, Be-Ge Seating)
  • Veilig lading zekeren tijdens transport (Mark Bebingh, Green Planet)
  • Change the world of digging (Cor Verbeek, van Engcon)
  • Wat is vakmanschap en wanneer ben je een vakman? (Piet Oppers, GMB en Niek Verkade, ValQ)

Waardering

De deelnemers hebben deze dagen weer als leerzaam en goed georganiseerd ervaren, getuige de score van een dikke 8,5 als rapportcijfer voor de dag in z'n geheel. Natuurlijk speelde ook het feit dat de MSD als een 'social event' worden ervaren een belangrijke rol. Benieuwd naar hoe de dagen zijn verlopen? Bekijk dan onderstaande sfeerimpressie.

Charles Verheyen
Verenigingsmanager
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 3 mei 2024
David van Hilst (Waterschap Brabantse Delta) winnaar Piet van der Zouwenprijs

Op donderdag 2 mei jl. is de Piet van der Zouwenprijs uitgereikt aan David van Hilst, werkzaam bij Waterschap Brabantse Delta. David won deze prijs als deelnemer aan de Machinisten Scholings Dagen (MSD).

Dinsdag 30 januari 2024
Stop werkzaamheden bij onverwachte kleur en geur

Bij werkzaamheden in de bodem, kan er onverwacht gekleurde grond of een onaangename geur optreden. Zo troffen de werknemers bij dit incident een blauw gekleurde grond aan en roken ze een zwakke, onaangename geur die direct doet denken aan amandelen. Nader bodemonderzoek leert dat er sprake is van een gevaarlijk verontreiniging. Hoe ga je hier mee om?

Donderdag 25 januari 2024
Introductie en informatiesessie model uitvoeringsplan tijdelijke uitname

Omdat de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) op 1 januari 2024 in werking zijn getreden, is ook direct (dus zonder overgangstermijn) de nieuwe Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk2022) in werking. Dat betekent o.a. voor de activiteit graven dat je conform de herziene versie van SIKB BRL 7000 richtlijnen en bijbehorende protocollen de werkzaamheden moet uitvoeren. Met ingang van 1 januari 2024 is er een nieuwe versie 7.0 van de BRL (met protocollen van kracht. Er geldt een overgangstermijn voor de BRL (niet voor de wet) tot 31 december 2025. Tot dat moment kun je met de huidige 6.0 versie doorwerken, echter wel met een nieuw Wijzigingsblad om aan te sluiten op de nieuwe wet- en regelgeving.