Video: zo werkt de Schadelijke Stoffen Assistent
Maandag 20 januari 2025
Schadelijke stoffen die vrijkomen bij werkzaamheden als lijmen, kitten en purren zijn schadelijk voor de gezondheid. De tool Schadelijke Stoffen Assistent helpt je om de risico’s scherp te krijgen en beheersmaatregelen te nemen.
Met deze kosteloze tool kun je op een eenvoudige manier voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet. Het instrument wordt nog verder ontwikkeld zodat het volledig voldoet aan het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Hoe werkt het?
Met de Schadelijke Stoffen Assistent kun je:
• Identificeren welke schadelijke producten op jouw werkplek aanwezig zijn.
• Veiligheidsinformatiebladen bekijken en downloaden van geregistreerde schadelijke producten die jouw bedrijf gebruikt.
• Eerste stap in de risico's in zicht krijgen.
De assistent is eenvoudig in gebruik en kosteloos beschikbaar voor bedrijven die onder de cao Bouw & Infra vallen.
Bekijk de video
In deze video leggen we uit hoe de Schadelijke Stoffen Assistent werkt. Je kan ook het webinar terugkijken.
Of lees het interview met Knipscheer, zij werkten mee aan de ontwikkeling van de Schadelijke Stoffen Assistent.
Ga direct aan de slag
Om aan de slag te gaan, log je in of maak je een account aan op mijnVolandis. Hier krijg je gratis toegang tot de Schadelijke Stoffen Assistent en andere handige tools.
Samen sterk voor veilig werk!
Gerelateerd nieuws
Sociale veiligheid: elk bedrijf moet er wat mee. Of beter gezegd: de meeste bedrijven willen er ook wat mee. Maar… hoe pak je dat nou aan? We nemen je mee naar BAM, waar we samen optrekken om de sociale veiligheid te vergroten.
Goed nieuws voor iedereen in de warmte- en infrasector. Siers Groep stelt hun serious game ‘de boel op de schop’ gratis beschikbaar voor de sector. Dat is wel een hele leuke manier om veiliger te leren werken.
In eerdere berichten informeerden we je over de huidige controles op fysieke belasting bij straatwerk, uitgevoerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ga met ons in dialoog over dit onderwerp en mogelijke oplossingen om veilig, gezond en verantwoord te blijven werken. Nu en in de toekomst.