Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Wat gebeurde er met het ingezamelde glas in 2023

Wat gebeurde er met het ingezamelde glas in 2023?

Vrijdag 17 mei 2024

In 2023 werd er ruim 85.000 ton vlakglasafval door Vlakglas Recycling Nederland ingezameld. Dit vlakglasafval bestaat, naast glas, uit allerlei andere materialen die aan dit glas zijn toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aluminium afstandshouders in isolatieglas of pvb folie in gelaagd glas. In de recycling worden deze materialen zoveel mogelijk apart gehouden, zodat ook deze weer hergebruikt kunnen worden. Helaas vinden we meer dan alleen dit soort aan glas gelinkte materialen: keramisch glas en bouw- en sloopval zijn daarvan enkele voorbeelden.

Het gevolg? In 2023 is meer glas als afval naar de stort gebracht dan voorgaande jaren. Toch heeft VRN ook afgelopen jaar hun doelstelling gehaald om minimaal 90% van het materiaal te hergebruiken in de glasindustrie. Met 93,9% dat gebruikt wordt voor nieuwe glasproducten en een totaal recyclingresultaat van 98,1% zijn ze nog steeds goed onderweg naar meer duurzaamheid.

Totaal hergebruik glasscherven % van totaal
Vlakglasindustrie 10% 9,6%
Isolatieproducten 37% 34,6%
Verpakkingsindustrie 53% 49,8%
Glasparelindustrie 0% 0,0%
Totaal  100% 93,9%

Nuttige toepassing

  van totaal
metaal 13% 0,5%
hout 2% 0,1%
puin; KSP 0% 0,0%
folie ( recycleerbaar) 85% 3,6%
Totaal 100% 4,22%
Totaal hergebruik   98,1%
     
Storten van uitval van totaal
Vervuild glas (Stort) 100% 1,9%
Totaal 100% 1,9%
     
Totaal   100%

 

Een open dag: laat zien wat je bijdraagt aan de circulaire economie

Bedrijven tonen steeds meer hun bijdrage aan de circulaire economie. VlakglasRecyclingNederland heeft een banner ontwikkeld waarop staat hoeveel CO2 er wordt bespaard door vlakglasafval in te zamelen. Organiseer je een open dag of neem je deel aan een beurs, neem dan contact op met info@vlakglasrecycling.nl voor promotiemateriaal. Wij zorgen er dan voor dat je de banner en eventuele nieuwsbrieven op tijd in je bezit hebt.

Klik hier voor de banner

 

Inzameling 2024

Januari

5.900

Februari

6.700

Maart

7.200

April

 

Mei

 

Juni

 

Juli

 

Augustus

 

September

 

Oktober

 

November

 

December

 

Totaal

19.800

 

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 21 mei 2024
Subsidieregeling DUMAVA opnieuw open

Maatschappelijk vastgoedeigenaren vroegen massaal subsidie aan op 3 oktober 2022, de dag dat de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opende. Het totale budget van € 150 miljoen was meteen bereikt. Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed en heb je nog geen DUMAVA kunnen aanvragen? Het is verstandig om door te gaan met uitzoeken wat voor verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen en wat je allemaal nodig hebt voor een aanvraag, want DUMAVA gaat weer open.

Dinsdag 14 mei 2024
Vakgroep GLAS stelt glaswand beschikbaar voor evenementen

Hoe val je als glasbedrijf extra op bij jongeren die voor de keuze staan om een vak te kiezen? Niet met een PowerPointpresentatie, maar met iets origineels, actiefs en spannends. We hebben een glaswand die overal kan worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan open dagen van scholen en beurzen. Het is de ultieme test van kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Wie kan het langst blijven hangen en claimt de overwinning?

Maandag 15 april 2024
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten

Vorig jaar juni trof de boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten een ravage aan; 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei 2024 worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass, Steinfort Glas en IJsselglas. We spraken Robert Nissink over deze mooie actie.