Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Werkboek samen klimmen op de veiligheidsladder nu te bestellen

Werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder nu te bestellen

Dinsdag 11 juni 2024

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Daarom vind je in dit werkboek opdrachten voor jou en je collega’s, met QR-codes naar video’s en podcasts over veiligheid als teamprestatie. De opdrachten in het boek helpen je óók om de stap naar trede 3 van de Safety Culture Ladder te zetten. KAM-adviseur Ginette Seelen van VB Groep keek mee met de proefdruk.

VB Groep bestaat uit een groep familiebedrijven, actief op het gebied van ontwikkeling en bouw, die gebruik maken van elkaars expertise. KAM-adviseur Ginette Seelen kwam er een kleine zes jaar geleden binnen als MVO-manager en houdt zich nu bezig met kwaliteit en veiligheid. Structuur en overzicht zijn woorden die haar kenmerken, en daarmee is ze prima op haar plek in deze rol. Veiligheid begint bij VB Groep met onder andere duidelijke bedrijfs- en veiligheidsregels, een PBM-reglement en introductiedag voor nieuwe medewerkers. "Daarna kunnen medewerkers via de VB Academy allerlei (veiligheids-)trainingen volgen. Maandelijks zijn er toolboxen met herkenbare situaties en foto’s uit de praktijk. Verder wordt in de calculatiefase van projecten altijd goed bekeken hoe het bouwwerk veilig te maken is", vertelt ze.

Elkaar kunnen aanspreken

Zodra de opdracht binnen is, denkt ook Aboma mee over veiligheid op de bouwplaats. Hier zijn dan ook de belangrijkste onderaannemers bij. Dit adviesgesprek wordt in de loop van het project herhaald. Specifiek om het veiligheidsbewustzijn te stimuleren, introduceerden ze eind vorig jaar het programma ‘Veilig met hein’ in de organisatie. Seelen: "De aftrapbijeenkomst werd heel goed ontvangen. Je hoorde collega’s onderling al de excuus-guzen benoemen. In september krijgt dit traject een vervolg bij Van Miltenburg in Utrecht én bij een groot project van Huybregts Relou in Son, beiden onderdeel van VB Groep. In de basis gaat het erom dat je elkaar durft aan te spreken. Daar heb je als organisatie breder profijt van dan alleen voor veiligheid. Denk aan ideeën en tips van nieuwe medewerkers zoals zij-instromers."

Waardevolle oefeningen met je team

Toen Bouwend Nederland KAM-adviseurs uitnodigde om de proefdruk van een nieuw werkboek te bespreken, zei Seelen graag ja. "Ik was nieuwsgierig. Bovendien ben ik hiervoor auditor geweest van de veiligheidsladder. Mooi om te zien welke acties bedrijven nemen om veiligheidsbewustzijn te stimuleren." Ze is positief over het boek. "Het staat vol met waardevolle oefeningen, zoals het bespreken van dilemma’s vanuit verschillende rollen of perspectieven. Ik denk wel dat het handig is om eerst helder te hebben waarin je als bedrijf kan verbeteren, bijvoorbeeld door het approved self assessment van de SCL in te vullen. Een van onze bouwbedrijven heeft dit assesment recent gedaan. Zij werken voor het Rijksvastgoedbedrijf dat een SCL-certificaat trede 3 verplicht gaat stellen per 2026. We doen als VB Groep graag ons voordeel met de praktische tips uit het werkboek."      

Meer informatie

Het boek is voor leden van Bouwend Nederland voor een klein bedrag te bestellen via bouwendnederland.nl/werkboek.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 6 juni 2024
Veiligheidsadvies geven begint met vertrouwen bouwen

De contactgroep VGM KAM Regio Randstad Noord beleefde dinsdag 4 juni een leerzame bijeenkomst bij Van der Valk Oostzaan. Indringende verhalen van medeleden en een informatieve en interactieve sessie van veiligheidsexpert Annemarie Timmermans leverden een waardevolle middag op.

Vrijdag 31 mei 2024
Contactgroep KAM trapt succesvol af

Een heugelijk moment voor Regio Oost, donderdag 23 mei was de eerste bijeenkomst van de nieuwe contactgroep KAM. In Apeldoorn ging het uiteraard over de doelstellingen van de contactgroep, maar ook over verbindend adviseren.

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!