Logo Bouwend Nederland

Workshop digiDeal: vergunning verlenen in 26 dagen

Donderdag 25 januari 2024

Niet 26 weken, maar 26 dagen voor het verlenen van een vergunning. Dat is de ambitie die de experts van de digiDeal Vergunningverlening drijft. Tijdens de workshop vergunningsverlening van 16 januari jongstleden, stond de vraag dan ook centraal hoe dit met digitaliseren werkelijkheid zou kunnen worden. Vijfentwintig experts hebben samen in kaart gebracht welke hordes zij nog zien.

Op dinsdag 16 januari kwamen 25 experts op het gebied van vergunningverlening bij elkaar in Zoetermeer, om te bespreken hoe het proces voor vergunningverlening versneld kan worden met digitalisering. Het vergunningstraject is een fase in de meeste bouwprojecten en het verkorten ervan draagt bij aan een kortere bouwtijd. 

Deze hordes zijn er

Roxane Daniëls van de VNG, de ambassadeur van de digiGO Actielijn waaronder deze digiDeal valt, opende de bijeenkomst. Daarna gaven acht experts elk in 5 minuten een presentatie over hun ervaring, product of visie op dit gebied. Vervolgens gingen de deelnemers in drie subgroepen uiteen om te bespreken welke hordes genomen moeten worden, zodat de vergunningverlening verkort kan worden van 26 weken naar 26 dagen. 

 

Samen identificeerden zij onderstaande hordes:  

  1. Automatiseren indieningsvereisten 
  2. Ontwikkelen en/of doen gebruiken van een laagdrempelige BIM-viewer 
  3. Opslaan van ifc-bestanden in databaseformaat 
  4. Versnellen initiatiefase en indieningsproces 
  5. Digitale duurzaamheid, archivering van aanvragen en vergunningen 
  6. Welstand objectiveren 
  7. Burgerparticipatie bij initiatie, ontwerp en bezwaar maken 
  8. Betere ondersteuning van burgers bij kleine aanvragen 
  9. Automatische toetsing van aanvragen
  10. Opleiden van ambtenaren in het gebruik van BIM-modellen 

Zie jij andere hordes of heb je waardevolle ideeën?

Dan nodigen we je van harte uit om je aan te sluiten bij deze digiDeal. Aanmelden kan bij Job Wessels.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken - contactgroep Digitalisering

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.

Dinsdag 21 mei 2024
Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief

Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.