Workshop digiDeal: vergunning verlenen in 26 dagen
Donderdag 25 januari 2024
Niet 26 weken, maar 26 dagen voor het verlenen van een vergunning. Dat is de ambitie die de experts van de digiDeal Vergunningverlening drijft. Tijdens de workshop vergunningsverlening van 16 januari jongstleden, stond de vraag dan ook centraal hoe dit met digitaliseren werkelijkheid zou kunnen worden. Vijfentwintig experts hebben samen in kaart gebracht welke hordes zij nog zien.
Op dinsdag 16 januari kwamen 25 experts op het gebied van vergunningverlening bij elkaar in Zoetermeer, om te bespreken hoe het proces voor vergunningverlening versneld kan worden met digitalisering. Het vergunningstraject is een fase in de meeste bouwprojecten en het verkorten ervan draagt bij aan een kortere bouwtijd.
Deze hordes zijn er
Roxane Daniëls van de VNG, de ambassadeur van de digiGO Actielijn waaronder deze digiDeal valt, opende de bijeenkomst. Daarna gaven acht experts elk in 5 minuten een presentatie over hun ervaring, product of visie op dit gebied. Vervolgens gingen de deelnemers in drie subgroepen uiteen om te bespreken welke hordes genomen moeten worden, zodat de vergunningverlening verkort kan worden van 26 weken naar 26 dagen.
Samen identificeerden zij onderstaande hordes:
- Automatiseren indieningsvereisten
- Ontwikkelen en/of doen gebruiken van een laagdrempelige BIM-viewer
- Opslaan van ifc-bestanden in databaseformaat
- Versnellen initiatiefase en indieningsproces
- Digitale duurzaamheid, archivering van aanvragen en vergunningen
- Welstand objectiveren
- Burgerparticipatie bij initiatie, ontwerp en bezwaar maken
- Betere ondersteuning van burgers bij kleine aanvragen
- Automatische toetsing van aanvragen
- Opleiden van ambtenaren in het gebruik van BIM-modellen
Zie jij andere hordes of heb je waardevolle ideeën?
Dan nodigen we je van harte uit om je aan te sluiten bij deze digiDeal. Aanmelden kan bij Job Wessels.
Gerelateerd nieuws
Wil je aan de slag met het verhogen van de cyberveiligheid van je onderneming? Dan is het goed om te weten dat maandag 2 september de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is geopend. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp'ers.
De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.
Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.