Logo Bouwend Nederland

Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Donderdag 11 april 2024

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

In de snel evoluerende bouwsector, waar innovatie en efficiëntie de sleutel zijn tot succes, worden lithium-ion accu's steeds vaker ingezet als een krachtige en duurzame energiebron. Deze accu's drijven een breed scala aan gereedschappen en apparatuur aan, van elektrisch handgereedschap tot mobiele werkstations. Echter, met de toenemende afhankelijkheid van deze technologie komen ook de risico's naar voren die verbonden zijn aan het gebruik en beheer van lithium-ion accu's in de bouwomgeving.

Veilig omgaan met deze accu's is niet alleen belangrijk voor de bescherming van werknemers, maar ook om vertragingen en mogelijke schade aan gereedschappen te voorkomen. Denk aan incidenten zoals oververhitting, lekkage of zelfs explosies.

Checklist veilig werken met Lithium-Ion

In deze checklist zetten we een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

  • Lithium-Ion accu’s hebben voor- en nadelen
  • Li-Ion accu’s kunnen exploderen en in brand vliegen
  • Tips om een Lithium-Ion batterij brand te voorkomen
  • Veilig laden en opslag in een brandveilige accukast
  • Wetgeving opslag Lithium-Ion batterijen
  • Hoe kan een bedrijf toetsen aan de PGS-37 norm?

 

Download hier de Checklist

 

Dit artikel richt zich op het informeren van professionals in de bouwsector over de potentiële risico's die verbonden zijn aan het gebruik van lithium-ion accu's. Het biedt waardevolle inzichten en praktische tips om deze risico's te minimaliseren. Van het juiste onderhoud en opslagpraktijken tot het hanteren van beschadigde accu's, het doel is om een veilige werkomgeving te bevorderen en de risico’s te minimaliseren. Door preventieve maatregelen in acht te nemen en de aanbevolen procedures te volgen, kunnen bouwprofessionals de veiligheid op de werkplek garanderen en de levensduur van hun apparatuur maximaliseren. Zo blijft de bouwsector vooroplopen in zowel innovatie als veiligheid.

 

Meer weten over de risico’s?

Neem contact met onze afdeling Ledenvoordelen via 079 3 252 166 of via voordeel@bouwendnederland.nl

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Maandag 27 mei 2024
Emission-0 telt al ruim 400 emissievrije materieelstukken

Hoe mooi zou het zijn als we elektrisch materieel gaan delen zodat emissievrij werken voor iedereen betaalbaar is, dacht innovatiemanager Anne Koudstaal van Dura Vermeer. Inmiddels is deelplatform Emission-0 een feit. Hier kan je emissieloos bouw-, transportmaterieel en laadvoorzieningen uit heel Nederland huren en boeken. Met partners als Betuwewind, Ploegam en Van Oord is Dura Vermeer óók bezig om een landelijk dekkend netwerk van laadpleinen voor de bouw uit te rollen.

Vrijdag 24 mei 2024
Warmtemanifest: maak warmtenetten weer HOT

In de toekomst zal ongeveer een kwart tot dertig procent van de warmtevraag met duurzame collectieve warmtenetten worden ingevuld. Deze uitdagende stip aan de horizon kunnen we alléén bereiken, wanneer we constructief samenwerken aan dit gemeenschappelijke doel. Dat is de kernboodschap van het Warmtemanifest, dat gisteren op het Warmtenetwerk Jaarcongres werd overhandigd aan Caroline Kollau, Directeur Energiemarkt en plaatsvervangend DG Klimaat en Energie bij het ministerie van EZK. In het Warmtemanifest worden tien concrete voorstellen gedaan en een uitnodiging om deze samen met de warmtebedrijven, netbeheerders, de bouwsector en overige sectoren op te pakken.

Maandag 20 mei 2024
“Kom bewoners tegemoet bij aanleg warmtenetten”

Warmtenetten zijn in dichtbebouwde gebieden 30% goedkoper dan individuele warmtepompen als je naar de maatschappelijke kosten kijkt. Bovendien wordt het elektriciteitsnet met een warmtenet significant minder zwaar belast. Alleen komt het financiële voordeel momenteel niet bij huishoudens terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de situatie in Den Haag. NVDE, Stedin, Energiebeheer Nederland en Bouwend Nederland pleiten ervoor dat bewoners meer worden ondersteund.