Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion
Donderdag 11 april 2024
Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.
In de snel evoluerende bouwsector, waar innovatie en efficiëntie de sleutel zijn tot succes, worden lithium-ion accu's steeds vaker ingezet als een krachtige en duurzame energiebron. Deze accu's drijven een breed scala aan gereedschappen en apparatuur aan, van elektrisch handgereedschap tot mobiele werkstations. Echter, met de toenemende afhankelijkheid van deze technologie komen ook de risico's naar voren die verbonden zijn aan het gebruik en beheer van lithium-ion accu's in de bouwomgeving.
Veilig omgaan met deze accu's is niet alleen belangrijk voor de bescherming van werknemers, maar ook om vertragingen en mogelijke schade aan gereedschappen te voorkomen. Denk aan incidenten zoals oververhitting, lekkage of zelfs explosies.
Checklist veilig werken met Lithium-Ion
In deze checklist zetten we een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.
Dit artikel richt zich op het informeren van professionals in de bouwsector over de potentiële risico's die verbonden zijn aan het gebruik van lithium-ion accu's. Het biedt waardevolle inzichten en praktische tips om deze risico's te minimaliseren. Van het juiste onderhoud en opslagpraktijken tot het hanteren van beschadigde accu's, het doel is om een veilige werkomgeving te bevorderen en de risico’s te minimaliseren. Door preventieve maatregelen in acht te nemen en de aanbevolen procedures te volgen, kunnen bouwprofessionals de veiligheid op de werkplek garanderen en de levensduur van hun apparatuur maximaliseren. Zo blijft de bouwsector vooroplopen in zowel innovatie als veiligheid.
Meer weten over de risico’s?
Neem contact met onze afdeling Ledenvoordelen via 079 3 252 166 of via voordeel@bouwendnederland.nl
Gerelateerd nieuws
De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.
Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.
Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."