Logo Bouwend Nederland

Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Donderdag 11 april 2024

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

In de snel evoluerende bouwsector, waar innovatie en efficiëntie de sleutel zijn tot succes, worden lithium-ion accu's steeds vaker ingezet als een krachtige en duurzame energiebron. Deze accu's drijven een breed scala aan gereedschappen en apparatuur aan, van elektrisch handgereedschap tot mobiele werkstations. Echter, met de toenemende afhankelijkheid van deze technologie komen ook de risico's naar voren die verbonden zijn aan het gebruik en beheer van lithium-ion accu's in de bouwomgeving.

Veilig omgaan met deze accu's is niet alleen belangrijk voor de bescherming van werknemers, maar ook om vertragingen en mogelijke schade aan gereedschappen te voorkomen. Denk aan incidenten zoals oververhitting, lekkage of zelfs explosies.

Checklist veilig werken met Lithium-Ion

In deze checklist zetten we een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

  • Lithium-Ion accu’s hebben voor- en nadelen
  • Li-Ion accu’s kunnen exploderen en in brand vliegen
  • Tips om een Lithium-Ion batterij brand te voorkomen
  • Veilig laden en opslag in een brandveilige accukast
  • Wetgeving opslag Lithium-Ion batterijen
  • Hoe kan een bedrijf toetsen aan de PGS-37 norm?

 

Download hier de Checklist

 

Dit artikel richt zich op het informeren van professionals in de bouwsector over de potentiële risico's die verbonden zijn aan het gebruik van lithium-ion accu's. Het biedt waardevolle inzichten en praktische tips om deze risico's te minimaliseren. Van het juiste onderhoud en opslagpraktijken tot het hanteren van beschadigde accu's, het doel is om een veilige werkomgeving te bevorderen en de risico’s te minimaliseren. Door preventieve maatregelen in acht te nemen en de aanbevolen procedures te volgen, kunnen bouwprofessionals de veiligheid op de werkplek garanderen en de levensduur van hun apparatuur maximaliseren. Zo blijft de bouwsector vooroplopen in zowel innovatie als veiligheid.

 

Meer weten over de risico’s?

Neem contact met onze afdeling Ledenvoordelen via 079 3 252 166 of via voordeel@bouwendnederland.nl

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 april 2024
Luistertip energietransitie: podcastserie Expeditie Energie

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen van het aardgas af en op een andere manier verwarmd worden. Gemeenten hebben hierin de regie en spelen dus een belangrijke rol. Ook bedrijven en burgers moeten aan de slag. In de nieuwe podcastserie Expeditie Energie wordt telkens een ander onderwerp belicht.

Donderdag 25 april 2024
ACM en Raad van State geven beide voorrang aan woningbouwprojecten

Bouwend Nederland pleit al tijden voor meer regie op de energie-infrastructuur en wilde een prioriteringskader in het leven roepen. We zijn daarom ook positief over het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om scholen, ziekenhuizen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang voortaan met voorrang aan te sluiten op het stroomnet. Ook de Raad van State gaat prioriteit geven aan hoger beroepszaken over grote woningbouwprojecten.

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.