1. Home
  2. Nieuws
  3. Duurzaam en veilig werken met litium ion

Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Donderdag 11 april 2024

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

In de snel evoluerende bouwsector, waar innovatie en efficiëntie de sleutel zijn tot succes, worden lithium-ion accu's steeds vaker ingezet als een krachtige en duurzame energiebron. Deze accu's drijven een breed scala aan gereedschappen en apparatuur aan, van elektrisch handgereedschap tot mobiele werkstations. Echter, met de toenemende afhankelijkheid van deze technologie komen ook de risico's naar voren die verbonden zijn aan het gebruik en beheer van lithium-ion accu's in de bouwomgeving.

Veilig omgaan met deze accu's is niet alleen belangrijk voor de bescherming van werknemers, maar ook om vertragingen en mogelijke schade aan gereedschappen te voorkomen. Denk aan incidenten zoals oververhitting, lekkage of zelfs explosies.

Checklist veilig werken met Lithium-Ion

In deze checklist zetten we een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

  • Lithium-Ion accu’s hebben voor- en nadelen
  • Li-Ion accu’s kunnen exploderen en in brand vliegen
  • Tips om een Lithium-Ion batterij brand te voorkomen
  • Veilig laden en opslag in een brandveilige accukast
  • Wetgeving opslag Lithium-Ion batterijen
  • Hoe kan een bedrijf toetsen aan de PGS-37 norm?

 

Download hier de Checklist

 

Dit artikel richt zich op het informeren van professionals in de bouwsector over de potentiële risico's die verbonden zijn aan het gebruik van lithium-ion accu's. Het biedt waardevolle inzichten en praktische tips om deze risico's te minimaliseren. Van het juiste onderhoud en opslagpraktijken tot het hanteren van beschadigde accu's, het doel is om een veilige werkomgeving te bevorderen en de risico’s te minimaliseren. Door preventieve maatregelen in acht te nemen en de aanbevolen procedures te volgen, kunnen bouwprofessionals de veiligheid op de werkplek garanderen en de levensduur van hun apparatuur maximaliseren. Zo blijft de bouwsector vooroplopen in zowel innovatie als veiligheid.

 

Meer weten over de risico’s?

Neem contact met onze afdeling Ledenvoordelen via 079 3 252 166 of via voordeel@bouwendnederland.nl

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 13 september 2024
'De elektrificatie van de bouw geeft extra uitdagingen'

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen en bouwmaterieel. Uit hun recente marktverkenning blijkt dat elektrisch bouwen veel sneller groeit dan eerder gedacht. Dat zorgt voor uitdagingen. Marktontwikkelaar Flip Oude Weernink vertelt over de praktische handreiking voor laden op de bouwplaats en over de route naar standaardisatie en slimme laadoplossingen.

Vrijdag 13 september 2024
'Emissieloos vervoer is meer dan elektrische bussen'

Rond het Binnenhof moet het nu al, in historische binnensteden binnenkort en uiteindelijk is het de toekomst voor heel Nederland: emissieloos vervoer. Hoe doe je dat, als collega's en bouwmaterialen op de bouwplaats nodig zijn? De Leidse restauratie-aannemer Burgy Bouwbedrijf denkt verder dan elektrische bussen.

Vrijdag 13 september 2024
5 stappen naar een duurzame bouwlogistiek

De provincie Gelderland en de HAN University of Applied Sciences hebben een praktische menukaart gemaakt met interventies voor slimme bouwlogistiek. Dit rapport helpt jou en je gemeentelijke opdrachtgevers om de bouwlogistiek te verduurzamen en tegelijkertijd overlast en kosten te verminderen.