Afdeling Drenthe combineert zzp-presentatie met fietstocht
Dinsdag 27 februari 2024
Op donderdag 15 februari organiseerde afdeling Drenthe een interessante bijeenkomst waarin de leden werden bijgepraat over de veranderende regelgeving rondom werken met zzp'ers. Daarna was het tijd om buiten te kijken en zijn we op de fiets gestapt voor een rondje langs de Ring Zuid. Lees verder wat er is besproken over zzp.
De afgelopen jaren is er door de Belastingdienst weinig gehandhaafd op de regelgeving rondom werken met zzp'ers, vertelde Jaap van de Burgt, onze manager beleid & public affairs mens & werk. Vanaf 1 januari 2025 gaat dit veranderen en wordt ook specifiek de bouw strenger gecontroleerd. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel dat een duidelijkere scheiding maakt tussen verkapt werkgeverschap en zzp. Dit betekent voor bedrijven dat ze goed moeten kijken naar de (model)overeenkomsten die ze met zzp'ers hebben en hun wijze van aansturing in het bedrijf. Na de presentatie heeft Jaap nog een aantal vragen van leden beantwoord. Het is duidelijk een actueel onderwerp waar werkgevers echt mee aan de slag moeten komend jaar. Wij zullen als regio onze leden hier actief in blijven meenemen.
Fietstocht Ring Zuid
Ondanks het grauwe weer zijn we, na de presentatie van Jaap, met de leden op de fiets gestapt naar het Paviljoen Aanpak Ring Zuid waar we een uitgebreide presentatie hebben gekregen over dit immense project in Groningen. Duidelijk werd hoe ingewikkeld deze opgave is waarbij de gehele ring wordt aangepakt en tegelijk een bepaalde mate van doorstroming altijd gegarandeerd moet zijn. Niet alleen voor bewoners, passanten en bezoekers van Groningen, maar ook voor nooddiensten. Om de grootsheid van het project goed te ervaren en lekker even buiten te zijn, bleek de fiets een goed vervoersmiddel.
Met een frisse neus en de nodige calorieën verbrand, zijn we teruggegaan naar Hotel Flonk aan het Paterswoldsemeer en hebben we nog gezellig samen gedineerd.
Gerelateerd nieuws
Steeds vaker hoor je dat aanbesteden in bouwteams een slimme manier is om een realistische prijs én een goed plan te krijgen. Toch denken veel opdrachtgevers dat ze bij deze vorm van aanbesteden direct vastzitten aan de aannemer. Niets is minder waar, stelt Marcel Eilering, directeur van Fuhler Wegenbouw. Hij ziet bouwteams juist als dé oplossing voor een eerlijke samenwerking en volop kansen voor lokale aannemers. Hoe zorgen we dat deze aanpak de nieuwe standaard wordt?
Op 9 mei stond het jaarlijkse uitje van de afdeling Drenthe op het programma. Dit jaar trokken we hiervoor zelfs naar het ‘verre’ buitenland, met als eindbestemming de Meyer Werft in Papenburg, Duitsland. "Ver" is hier natuurlijk relatief, want de Meyer Werft ligt slechts 83 km van Assen verwijderd. Daar stond ons, naast een rondleiding over de imposante werf, ook een stadswandeling en een diner te wachten.
Binnen de Provincie Drenthe staat de komende periode een aantal belangrijke debatten over de infrastructuur op de agenda. Deze gespreksonderwerpen waren onder meer voor de VVD Drenthe en enkele gemeentelijke VVD-fracties aanleiding om contact met Bouwend Nederland te leggen. “Het initiatief kwam eigenlijk van onze ex-collega Kees Vianen, fractievoorzitter van de VVD in Drenthe”, begint Yannick Bos, adviseur markt & overheid van de Regio Noord. “Hij sprak recentelijk met Gerard Hoiting die onlangs nog zitting had in het Platform Infra Noord-bestuur. Voor de VVD Drenthe breekt een belangrijke periode aan waarbij knopen moeten worden doorgehakt: welke budgetten worden aan het onderhoud van welke infraprojecten toegekend? Maar ook de N34 staat daarbij op de agenda: wat kan wel en wat niet? En zou een verdubbeling de problematiek rondom knooppunt Gieten oplossen? Zodoende hebben we het initiatief genomen tot een infragesprek ‘op locatie’.”