Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bezoek werelderfgoedcentrum waddenzee afdeling friesland

Spijkerbroeken, zeehonden en vakmanschap in WEC Lauwersoog

Maandag 10 juni 2024

Donderdag 6 juni gingen leden afdeling Friesland samen met de leden van Sociëteit Drachten-NOF op excursie naar het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC). Een iconisch gebouw op een prachtige locatie.

Circulair en imposant

De groep van 50 aanwezigen werd door Miriam van Dijk (relatiebeheerder WEC) meegenomen in de realisatie en exploitatie van dit prachtige gebouw. Een ontwerp van het Deense architectenbureau Dorte Mandrup met materialen die bestand zijn tegen het klimaat van Lauwersoog en de buitendijkse ligging van het gebouw. Van een houten gevel van meerpalen tot een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie.

Het gebouw krijgt naast de functie van informatiecentrum en onderzoekscentrum ook het zeehondencentrum Pieterburen gehuisvest. Ook is het in te zetten als congres- en trouwlocatie. 

Zeehondenbassins op het dak

Vervolgens kregen de leden de mogelijkheid om onder begeleiding van Heerke Osinga (Projectleider Dijkstra Draisma) het gebouw van binnen te bekijken. De imposante ontvangsthal, de met spijkerbroeken gemaakte isolatieplaten en de op het dak verrezen bassins van de zeehonden zijn met veel vakwerk gemaakt. 

Kers op de taart was het uitzicht op het dak van het WEC, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Waddenzee en Lauwersmeergebied. Na afloop van de middag werden de leden getrakteerd op een heerlijk buffet met, hoe kan het ook anders veel visgerechten, bij Restaurette Schierzicht. Een geslaagde middag met zon, indrukwekkende bouwlocatie en goede gesprekken.

Jolande Oechies
Verenigingsmanager Friesland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 6 juni 2024
Eerste hulp bij vernieuwing op regiodag Noord

Vernieuwing van de sector, vernieuw jij mee? was dinsdag 4 juni het thema van de Regiodag Noord. Ruim 80 leden bezochten deze jaarlijkse bijeenkomst die dit jaar plaatsvond in het Gevangenismuseum te Veenhuizen

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.