Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bezoek werelderfgoedcentrum waddenzee afdeling friesland

Spijkerbroeken, zeehonden en vakmanschap in WEC Lauwersoog

Maandag 10 juni 2024

Donderdag 6 juni gingen leden afdeling Friesland samen met de leden van Sociëteit Drachten-NOF op excursie naar het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC). Een iconisch gebouw op een prachtige locatie.

Circulair en imposant

De groep van 50 aanwezigen werd door Miriam van Dijk (relatiebeheerder WEC) meegenomen in de realisatie en exploitatie van dit prachtige gebouw. Een ontwerp van het Deense architectenbureau Dorte Mandrup met materialen die bestand zijn tegen het klimaat van Lauwersoog en de buitendijkse ligging van het gebouw. Van een houten gevel van meerpalen tot een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie.

Het gebouw krijgt naast de functie van informatiecentrum en onderzoekscentrum ook het zeehondencentrum Pieterburen gehuisvest. Ook is het in te zetten als congres- en trouwlocatie. 

Zeehondenbassins op het dak

Vervolgens kregen de leden de mogelijkheid om onder begeleiding van Heerke Osinga (Projectleider Dijkstra Draisma) het gebouw van binnen te bekijken. De imposante ontvangsthal, de met spijkerbroeken gemaakte isolatieplaten en de op het dak verrezen bassins van de zeehonden zijn met veel vakwerk gemaakt. 

Kers op de taart was het uitzicht op het dak van het WEC, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Waddenzee en Lauwersmeergebied. Na afloop van de middag werden de leden getrakteerd op een heerlijk buffet met, hoe kan het ook anders veel visgerechten, bij Restaurette Schierzicht. Een geslaagde middag met zon, indrukwekkende bouwlocatie en goede gesprekken.

Jolande Oechies
Verenigingsmanager Friesland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 juli 2024
Convenant: op naar duurzamer asfalt in het Noorden

Overheden, brancheorganisaties en marktpartijen in de drie noordelijke provincies zetten samen in op duurzamer asfalt. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een convenant. De ondertekenaars streven naar minder soorten asfalt, een duurzamere samenstelling en productie op een lagere temperatuur. Daarnaast zetten ze in op hergebruik van asfalt en verduurzaming van de vier asfaltcentrales.

Maandag 8 juli 2024
Friesland rijdt Bouwrally door Noardeast Fryslân

Vrijdag 28 juni stond in het teken van de bouwrally voor de leden van onze afdeling Friesland. Het jaarlijkse evenement, de Bouwrally, vond dit jaar plaats in het schilderachtige landschap van Noardeast Fryslân. De deelnemers verzamelden zich om 12 uur bij Brouwerij Dockum, klaar voor een middag vol avontuur en gezelligheid.

Maandag 8 juli 2024
Toekomstbouwers Friesland maakt kennis met onze leden

Op woensdag 3 juli organiseerde Toekomstbouwers Friesland (TBF) een inspirerende bijeenkomst onder de noemer 'Kennismaking met dé Opleider voor de Bouw en Infra'. TBF, voortgekomen uit het lang geleden door Friese bouwers opgerichte VSPB, is een trots en toonaangevend opleidingsbedrijf in de Friese bouwsector.