Logo Bouwend Nederland

Collectieve stappen gezet in de toepassing van waterstof binnen de bouw en infrasector in Noord-Nederland

Dinsdag 4 juli 2023

Tijdens de bijeenkomst op 4 juli voor leden van Bouwend Nederland, HyNorth, de Groene Koers en de New Energy Coalition is er uitgebreid gediscussieerd over de mogelijkheden om bouwplaatsen in Noord-Nederland emissieloos te maken met behulp van waterstof. Momenteel zijn er nog verschillende belemmeringen die ertoe leiden dat waterstof nog niet breed wordt toegepast. Ondanks deze obstakels werd benadrukt dat er kansen liggen in de markt voor het gebruik van waterstof in materieel en aggregaten.

Het betrekken van opdrachtgevers en het ontwikkelen van een waterstofecosysteem werden genoemd als belangrijke stappen in de verdere implementatie van waterstofoplossingen in de bouw- en infrastructuursector. Er werd voorgesteld om gezamenlijk waterstofaggregaten aan te schaffen en kennisprogramma's op te zetten om de acceptatie en ontwikkeling van waterstofmaterieel te bevorderen.

 

De bijeenkomst resulteerde in de conclusie dat er een collectieve inspanning nodig is om waterstof verder te ontwikkelen in de bouw- en infrasector. Het vervolgtraject omvat dan ook het vormen van projectgroep in Noord-Nederland om de verdere implementatie van waterstofoplossingen te onderzoeken en betrokken partijen te identificeren. Mocht je geïnteresseerd zijn in het vervolg van dit traject en/of actief mee willen denken, meldt dit dan bij Yannick Bos / 06 11507697

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

Vrijdag 1 maart 2024
JBN Noord op excursie naar de Nieuwe Waterwerken in Zoutkamp

Op donderdag 29 februari bezochtend de leden van Jong Bouwend Nederland in Regio Noord het project 'De Nieuwe Waterwerken' in Zoutkamp waar wordt gewerkt aan een nieuw gemaal en de renovatie van de Hunsingosluis.