Collectieve stappen gezet in de toepassing van waterstof binnen de bouw en infrasector in Noord-Nederland
Dinsdag 4 juli 2023
Tijdens de bijeenkomst op 4 juli voor leden van Bouwend Nederland, HyNorth, de Groene Koers en de New Energy Coalition is er uitgebreid gediscussieerd over de mogelijkheden om bouwplaatsen in Noord-Nederland emissieloos te maken met behulp van waterstof. Momenteel zijn er nog verschillende belemmeringen die ertoe leiden dat waterstof nog niet breed wordt toegepast. Ondanks deze obstakels werd benadrukt dat er kansen liggen in de markt voor het gebruik van waterstof in materieel en aggregaten.
Het betrekken van opdrachtgevers en het ontwikkelen van een waterstofecosysteem werden genoemd als belangrijke stappen in de verdere implementatie van waterstofoplossingen in de bouw- en infrastructuursector. Er werd voorgesteld om gezamenlijk waterstofaggregaten aan te schaffen en kennisprogramma's op te zetten om de acceptatie en ontwikkeling van waterstofmaterieel te bevorderen.
De bijeenkomst resulteerde in de conclusie dat er een collectieve inspanning nodig is om waterstof verder te ontwikkelen in de bouw- en infrasector. Het vervolgtraject omvat dan ook het vormen van projectgroep in Noord-Nederland om de verdere implementatie van waterstofoplossingen te onderzoeken en betrokken partijen te identificeren. Mocht je geïnteresseerd zijn in het vervolg van dit traject en/of actief mee willen denken, meldt dit dan bij Yannick Bos / 06 11507697
Gerelateerd nieuws
In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.
De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.
De Regiodeal Noordoost-Fryslân, waaraan de gemeenten Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel deelnemen, richt zich op het creëren van een vitale en krachtige regio waar het aangenaam is om te wonen, werken, leren en recreëren. Om dit te bereiken, zijn de subsidieregeling ‘Versnellingsagenda’ en het projectbureau QOP opgericht. Via deze weg wordt geld uit de Regiodeal beschikbaar gesteld voor projecten die de regionale economie stimuleren. Tot medio 2025 is het mogelijk om bedragen tot 25.000 euro aan te vragen. Van 1 september tot en met 31 oktober 2024 is het echter ook mogelijk om bedragen boven de 25.000 euro aan te vragen.