Contactgroep Personeel geïnspireerd door kansen op Talentperron Groningen
Vrijdag 14 juli 2023
De contactgroep Personeel en Financiën uit Regio Noord ging afgelopen week op bezoek bij het Talentperron in Groningen, een pilot in samenwerking met het UWV en de gemeente Groningen. Bij dit bezoek kregen de deelnemers een uitgebreide rondleiding en werd ervaren hoe vernieuwend deze aanpak is en welke kansen er liggen.
Het Talentperron is voor iedereen beschikbaar uit de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe en zich wil oriënteren op een volgende stap. Bijvoorbeeld scholieren die een studie moeten kiezen, werkenden die niet goed op hun plek zitten maar niet goed weten wat ze willen, of mensen die hun huidige functie niet meer kunnen uitvoeren, maar zeker ergens anders nog aan de slag zouden kunnen.
In plaats van een gesprek aan de balie, wat veel mensen als afstandelijk en statisch ervaren, wandel je met een gids door het Talentenperron en wordt op een interactieve manier het gesprek aangegaan. Door deze laagdrempelige aanpak krijgt men beter inzicht in wat ze kunnen en wat ze nodig hebben. Dit geeft voor de bezoeker veel perspectief en de gids kan een beter vervolg aanbieden, waardoor vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten.
De rondleiding begon met het ontstaan van het Talentperron, wat op dit moment nog uniek is in Nederland, maar waar veel andere gemeentes al interesse in hebben getoond. Bij binnenkomst valt de grote landkaart van de provincie Groningen en Noord-Drenthe onmiddellijk op en hier start de gids ook het gesprek. Gids Michel van den Berg legt uit dat op deze manier iedereen begint te praten: niemand kan de verleiding weerstaan om op te zoeken waar ze wonen, waar hun werkplek is, of andere belangrijke plekken in de provincie. Het is een makkelijke ijsbreker.
Bij de wand ‘mijn ideale werkplek’ is op een visuele manier weergegeven wat voor een persoon een ideale baan is. Voor degenen die minder beelddenkend zijn, is er ook een papieren mogelijkheid met een afvinklijst. Met deze oefening krijgt een bezoeker meer inzicht in wat hij/zij belangrijk vindt en kan hiermee gerichter op zoek.
Bij de competentiewand (hieronder links op de foto) kunnen deelnemers een aantal competenties uitzoeken waar zij al over beschikken of welke ze nog willen ontwikkelen. Op de zijkanten van deze kubussen staat wat je met deze competenties kunt, en welke banen hier bij zouden kunnen horen. Al deze oefeningen zijn gericht op het geven van perspectief aan de bezoekers. Soms komt eruit dat ze inderdaad op iets compleet anders uitkomen en hun passie gaan volgen. Voor een ander blijkt dat ze al op hun plek zitten en haalt het de twijfel weg.
Bij het Talentperron worden ook branchemiddagen gehouden waar werkzoekenden in contact worden gebracht met werkgevers om hen te informeren over de betreffende branche, waaronder de bouw. Ook worden er Doemiddagen voor de techniek, bouw en groen waar werkgevers aan kunnen deelnemen en werkzoekenden kunnen ervaren wat het werken in één van deze branches inhoudt. Zo staat er een hoogwerker, kunnen bezoekers iets lassen of een pijpleiding aansluiten.
Heb je als bedrijf ook interesse in het Talentperron en wil je weten welke kansen het Talentperron biedt of wil je ook een rondleiding? Neem dan contact op!
Gerelateerd nieuws
In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.
De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.
Vanaf 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Sinds 2022 geldt deze regeling onder voorwaarden ook voor uta-medewerkers. We zijn blij dat veel oudere medewerkers al gebruik maken van de regeling.