Logo Bouwend Nederland

Excursie naar de Binckhorst in Den Haag, 'stoer wonen en werken in een proeftuin voor duurzaamheid'

Woensdag 26 april 2023

Na een hartelijk ontvangst en een moment van kennismaken vertrok de groep per fiets richting de wijk Binckhorst in Den Haag. Met een flinke delegatie uit Drenthe fietsten we kriskras door de stad om als eerste stop aan te landen bij het Trefpunt.

Het is moeilijk voor te stellen dat de Binckhorst over een paar jaar de thuisbasis is van duizenden Hagenaars. Bouwers en gemeente openden een infocentrum waar alles te vinden is over de transformatie en nieuwbouw in de wijk. Onder leiding van Jos van Boxtel van Stebru, met bijdragen van VORM en de gemeente Den Haag wordt duidelijk hoe complex het is om te bouwen op een postzegel. Toekomstige bewoners willen weten: waar kijk ik op uit? Wie worden mijn buren? Ook wordt zichtbaar op de maquette dat de wijk zoveel mogelijk duurzaam en klimaatadaptief ontwikkelt wordt, rekening houdend met hittestress.

Na uitleg over het project werd de fietstocht vervolgd langs diverse projecten, met een stop bij 'Frank is een Binck'. Frank is een Binck is een stoere multifunctionele landmark voor de nieuwe entree van de Binckhorst. Stebru heeft het gebouw ontwikkeld, in samenwerking met Studio Leon Thier en HVE architecten. Het project omvat horeca met daarboven woningen in de voormalige Van Klingeren vleugel, een co-working space met open werkruimtes en een flexibel woonconcept dat ruimte biedt aan zowel sociale huurappartementen als appartementen voor de markt. 30% van het woonprogramma bestaat uit sociale huurappartementen en 20% uit betaalbare middeldure huurappartementen. We gingen met de bouwlift naar boven, genoten van het indrukwekkende uitzicht en kregen ondertussen uitleg over hoe het kunstwerk van van Soest is geplaatst als eyecatcher voor de horecagelegenheid in het gebouw.

We sloten de dag af in het centrum van Den Haag met een gezamenlijke maaltijd, om ons programma de volgende dag te vervolgen in Scheveningen. Per fiets kwamen we aan in de haven voor avontuur en snelheid. De rib-boat nam ons mee het water op, met goed beeld op de kust van Scheveningen vanaf het water. Een geslaagde activiteit als afsluiter van een informatieve én gezellige excursie. 

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

Vrijdag 1 maart 2024
JBN Noord op excursie naar de Nieuwe Waterwerken in Zoutkamp

Op donderdag 29 februari bezochtend de leden van Jong Bouwend Nederland in Regio Noord het project 'De Nieuwe Waterwerken' in Zoutkamp waar wordt gewerkt aan een nieuw gemaal en de renovatie van de Hunsingosluis.

Dinsdag 27 februari 2024
Afdeling Drenthe combineert zzp-presentatie met fietstocht

Op donderdag 15 februari organiseerde afdeling Drenthe een interessante bijeenkomst waarin de leden werden bijgepraat over de veranderende regelgeving rondom werken met zzp'ers. Daarna was het tijd om buiten te kijken en zijn we op de fiets gestapt voor een rondje langs de Ring Zuid. Lees verder wat er is besproken over zzp.