Infraleden laten zich informeren over nieuwbouw gemaal Zoutkamp
Maandag 5 augustus 2024
De leden van het Platform Infra Noord (PIN) kwamen op 13 juni 2024 bijeen voor een projectbezoek aan het nieuwe gemaal in Zoutkamp. Gastheer was Strukton. Na een korte presentatie van K0B en BOB over hun aanbod van opleidingen en trainingen, volgde een projectpresentatie en een rondleiding op de bouwplaats. De middag werd afgesloten met een barbecue in een van de restaurants aan de haven van Zoutkamp.
De KOB-BOB informeerde over het aanbod van opleidingen en trainingen. Een punt van zorg bij de infra-aannemers is dat de opleidingen voornamelijk centraal in het land plaatsvinden en niet in de noordelijke regio’s. Afgesproken is dat het Platform Infra Noord bij alle infraleden de behoefte zal peilen, zodat, bij voldoende belangstelling, de infra-opleidingen weer in de regio gegeven kunnen worden.
Vervolgens gaven Tom van der Meulen en Marcel Kampman van Strukton een uitleg over de bouw van het nieuwe gemaal bij Zoutkamp. De bouwlocatie grenst aan de monumentale Hunsingosluis, de drukbereden N388 langs de oude zeedijk en het water van het Hunsingokanaal. Een bouwteam was een bewuste keuze om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Strukton kreeg opdracht voor de bouwteamfase en nu ook voor de realisatie, die met andere projecten (meekoppelkansen) wordt gecombineerd.
Het nieuwe gemaal Hunsingo heeft een grotere capaciteit dan het huidige gemaal H.D. Louwes om de waterveiligheid in het gebied te waarborgen. De renovatie van de Hunsingosluis is onderdeel van de opdracht. Dit monument uit 1857 wordt van een keersluis omgebouwd tot een schutsluis met een beweegbare voetgangersbrug over de kolk van de sluis. Verder vervangt Strukton een deel van de oeverbescherming in het Hunsingokanaal.
Na de presentatie begaf het gezelschap zich naar de bouwplaats om de voortgang te aanschouwen. Dit interessante projectbezoek werd in restaurant Zk86 afgesloten met een barbecue.
De eerstvolgende ledenbijeenkomst is op 10 oktober bij Holthausen Cleantechnology in Hoogezand.
Gerelateerd nieuws
In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.
De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.
De Regiodeal Noordoost-Fryslân, waaraan de gemeenten Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel deelnemen, richt zich op het creëren van een vitale en krachtige regio waar het aangenaam is om te wonen, werken, leren en recreëren. Om dit te bereiken, zijn de subsidieregeling ‘Versnellingsagenda’ en het projectbureau QOP opgericht. Via deze weg wordt geld uit de Regiodeal beschikbaar gesteld voor projecten die de regionale economie stimuleren. Tot medio 2025 is het mogelijk om bedragen tot 25.000 euro aan te vragen. Van 1 september tot en met 31 oktober 2024 is het echter ook mogelijk om bedragen boven de 25.000 euro aan te vragen.