Infraleden laten zich informeren over nieuwbouw gemaal Zoutkamp
Maandag 5 augustus 2024
De leden van het Platform Infra Noord (PIN) kwamen op 13 juni 2024 bijeen voor een projectbezoek aan het nieuwe gemaal in Zoutkamp. Gastheer was Strukton. Na een korte presentatie van K0B en BOB over hun aanbod van opleidingen en trainingen, volgde een projectpresentatie en een rondleiding op de bouwplaats. De middag werd afgesloten met een barbecue in een van de restaurants aan de haven van Zoutkamp.
De KOB-BOB informeerde over het aanbod van opleidingen en trainingen. Een punt van zorg bij de infra-aannemers is dat de opleidingen voornamelijk centraal in het land plaatsvinden en niet in de noordelijke regio’s. Afgesproken is dat het Platform Infra Noord bij alle infraleden de behoefte zal peilen, zodat, bij voldoende belangstelling, de infra-opleidingen weer in de regio gegeven kunnen worden.
Vervolgens gaven Tom van der Meulen en Marcel Kampman van Strukton een uitleg over de bouw van het nieuwe gemaal bij Zoutkamp. De bouwlocatie grenst aan de monumentale Hunsingosluis, de drukbereden N388 langs de oude zeedijk en het water van het Hunsingokanaal. Een bouwteam was een bewuste keuze om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Strukton kreeg opdracht voor de bouwteamfase en nu ook voor de realisatie, die met andere projecten (meekoppelkansen) wordt gecombineerd.
Het nieuwe gemaal Hunsingo heeft een grotere capaciteit dan het huidige gemaal H.D. Louwes om de waterveiligheid in het gebied te waarborgen. De renovatie van de Hunsingosluis is onderdeel van de opdracht. Dit monument uit 1857 wordt van een keersluis omgebouwd tot een schutsluis met een beweegbare voetgangersbrug over de kolk van de sluis. Verder vervangt Strukton een deel van de oeverbescherming in het Hunsingokanaal.
Na de presentatie begaf het gezelschap zich naar de bouwplaats om de voortgang te aanschouwen. Dit interessante projectbezoek werd in restaurant Zk86 afgesloten met een barbecue.
De eerstvolgende ledenbijeenkomst is op 10 oktober bij Holthausen Cleantechnology in Hoogezand.
Gerelateerd nieuws
Op 9 mei stond het jaarlijkse uitje van de afdeling Drenthe op het programma. Dit jaar trokken we hiervoor zelfs naar het ‘verre’ buitenland, met als eindbestemming de Meyer Werft in Papenburg, Duitsland. "Ver" is hier natuurlijk relatief, want de Meyer Werft ligt slechts 83 km van Assen verwijderd. Daar stond ons, naast een rondleiding over de imposante werf, ook een stadswandeling en een diner te wachten.
De Stichting Infra Ondersteuning Noord Nederland (IONN) heeft besloten het Platform Infra Noord (PIN) structureel te ondersteunen met een jaarlijkse financiële bijdrage van € 20.000,-- incl BTW voor de duur van vijf jaar. Deze beslissing is genomen tijdens de bestuursvergadering van IONN op 14 maart 2025.
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.