Logo Bouwend Nederland

JBN Noord bezoekt woningfabriek Van Wijnen

Donderdag 23 februari 2023

Op woensdag 15 februari bezochten de leden van Jong Bouwend Nederland in regio Noord de woningfabriek van Van Wijnen. Na de ontvangst en een presentatie van BMN Bouwmaterialen over BMN IJzerwaren, volgden de presentatie en de rondleiding waarin we werden meegenomen in het proces van de Fijn Wonen-woningen.

Het huidige woningtekort vraagt om een nieuwe manier van bouwen, daarom heeft Van Wijnen een fabriek gerealiseerd waarmee woningen sneller, goedkoper én schoner geproduceerd kunnen worden. Met 14.000 m² aan oppervlakte zijn op deze manier op termijn 4.000 woningen per jaar te produceren, van grondgebonden woningen tot aan appartementen. Op dit moment is het proces nog volop in ontwikkeling en worden er flinke stappen gezet om de fabriek op volle toeren te laten draaien. Om anders te bouwen is een transitie in de bouw nodig met het accent op digitalisering en industrialisatie. Vanuit die visie is de woningfabriek ontstaan, welke volledig digitaal wordt aangestuurd. Het grote woningtekort en het gebrek aan arbeidskrachten worden hiermee deels opgevangen. De bouwtijd van een woning is verkort van zo'n 60 dagen, naar één dag voor een casco woning.

Industrialisatie en circulariteit in de bouw 

Bouwbedrijven staan in eerste instantie huiverig tegenover de woningfabriek: wat gaat dit betekenen voor de bouwsector? Relatiemanager Jeroen van Keulen kan hier kort over zijn: we moeten het samen doen. De vraag naar betaalbare woningen is zó groot, dat alleen aan deze vraag is te voldoen door in te zetten op industrialisatie. Vervolgens kreeg de groep JBN-leden van Jeroen van Keulen een rondleiding door de fabriek, waarin de verschillende stappen te zien waren hoe een Fijn Wonen-woning wordt gebouwd. Eén van de JBN-leden vroeg zich af waarom er geen ramen in de fabriekshal zaten en Jeroen legde uit dat hiervoor is gekozen zodat er geen weersinvloeden van buitenaf zijn. Zo is het mogelijk om een maximale controle over het productieproces te houden; de temperatuur in de hal wordt hiermee zo constant mogelijk gehouden en er wordt gebruik gemaakt van daglichtverlichting voor een comfortabele werkplek.

Duurzaamheid en circulariteit speelt een belangrijke rol in het proces van de Fijn Wonen-woningen. Iedere woning is remontabel en er wordt hard gewerkt om afval zoveel mogelijk te reduceren, om in 2025 afvalvrij te kunnen bouwen en in 2030 CO2-neutraal.

De leden waren erg onder de indruk en vonden het bijzonder om een kijkje te mogen nemen in de fabriek. Het bezoek aan de woningfabriek werd afgesloten met een borrel en een diner in Heerenveen.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Kirsten Notenbomer
Adviseur sociale zaken - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.