Logo Bouwend Nederland

JBN Noord op excursie naar de Nieuwe Waterwerken in Zoutkamp

Vrijdag 1 maart 2024

Op donderdag 29 februari bezochtend de leden van Jong Bouwend Nederland in Regio Noord het project 'De Nieuwe Waterwerken' in Zoutkamp waar wordt gewerkt aan een nieuw gemaal en de renovatie van de Hunsingosluis.

Uit onderzoek van de provincie en waterschappen bleek dat het gemaal bij Zoutkamp een grote doorvoercapaciteit nodig heeft om ook in 2050 droge voeten te houden in de provincie Groningen. Strukton werkt hier samen met Oosterhof Holman, de provincie Groningen, gemeente het Hogeland en waterschap Noorderzijlvest aan het project om de doorvoercapaciteit te verhogen en de monumentale Hunsingosluis te renoveren. Een hele uitdaging, want het gemaal grenst aan de sluis, de drukbereden N388 en het water van het Hunsingokanaal. Voor het project is er een bouwkuip gebouwd van maar liefst 110 meter lang, bijna 16 meter breed en maar liefst 8 meter diep.

Tom van der Meulen van Strukton trapte het bezoek af met een presentatie over het project en hoe deze tot stand gekomen is. Het project is met 4D BIM software in kaart gebracht waar elke bouwfase gevisualiseerd is en waar alle informatie in één model beschikbaar is.

 

Na de presentatie van Tom gaf hij een rondleiding door de indrukwekkende bouwkuip en liepen we langs de monumentale sluis. Bij de sluis wordt de renovatie pas gestart wanneer het nieuwe gemaal loopt en wordt gedaan door Oosterhof Holman. De huidige keersluis wordt dan een schutsluis met een beweegbare voetgangersbrug en daarmee komt er voor de pleziervaart een obstakelvrije vaarroute naar het Lauwersmeer.

 

De dag werd afgesloten met een diner in Zoutkamp waar alle leden van Jong Bouwend Nederland konden bij- en napraten over dit project.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Kirsten Notenbomer
Adviseur sociale zaken - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 mei 2024
RIB-boot varen voor de bouw: JBN werft leden in West-Friesland

De jongerenorganisatie van Bouwend Nederland (JBN) richt zich op jonge directeur-eigenaars, beoogde opvolgers en ander aanstormend bouwtalent. Bij die doelgroep wordt immers regelmatig het zaadje geplant voor succesvol toekomstig netwerk van bouwers in de regio. In West-Friesland organiseerde JBN onlangs dus een ledenwerfactie. "Een laagdrempelig biertje met gelijkgestemden, dat werkt toch."

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.

Woensdag 17 april 2024
JBN denkt graag mee over de toekomst van de branche

Sinds 1 januari is het bestuur en de ondersteuning van Jong Bouwend Nederland in regio Zuid gewijzigd. Een van de dingen waar Matthias van Burg, de nieuwe voorzitter, zich samen met zijn medebestuursleden voor gaat inspannen, is een betere verbinding met Bouwend Nederland. "Een wens die van beide kanten komt", aldus de kersverse leidsman.