Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties
Dinsdag 20 augustus 2024
De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.
Volgens Mira Bloemen-Bekx, lector Regionaal Innovatievermogen van de Hanze, weten de meeste mkb'ers dat innovatie nodig is voor de continuïteit en het succes van hun onderneming: "Innoveren is echter een vaardigheid die je moet beheersen. Het gaat niet alleen om het idee voor een product of dienst, maar vooral om de kracht van jezelf en je organisatie om dat idee succesvol verder te brengen."
Kopgroep
De Hanze, die naast onderwijs ook aan praktijkgericht onderzoek doet, is daarom begonnen met het project 'Grip op innovatie'. Regio Noord doet eraan mee, net als de Metaalunie. Regio Noord leverde twee mkb-ondernemingen aan die nu meewerken aan een profiel dat beschrijft wat een innovatief bedrijf nu precies onderscheidt van andere bedrijven. Bloemen-Bekx noemt deze bedrijven 'de kopgroep van het peloton. "We willen hun succesformule vastleggen."
Oplossingen
Na de zomervakantie volgt de tweede fase waarin lidbedrijven die voldoen aan het opgestelde profiel worden uitgenodigd voor deelname aan het project. Bloemen-Bekx: "We denken aan een groep van zo’n vijftien bedrijven. Dus als er bouwbedrijven zijn die hun innovatiekracht willen verbeteren, dan kunnen ze zich melden bij Regio Noord. Met deze groep onderzoeken we hindernissen en leveren we ook oplossingen."
DNA
In de derde fase worden de oplossingen uitgewerkt in steun vanuit de brancheverenigingen en wellicht ook vanuit de hogeschool. Bloemen-Bekx verwacht dat 'Grip op innovatie' iets zal toevoegen aan bestaande en nieuwe leer- en verbeteringstrajecten die de brancheverenigingen aanbieden. "Het doel is dat de innovatieve vaardigheden als het ware in het bedrijfs-DNA komen te zitten zodat er een werksfeer van permanente verbetering ontstaat."
Deelnemer HuneBouw: 'Draagvlak innovaties vergroten'
Aannemingsbedrijf HuneBouw in Hoogeveen zit in de kopgroep van het innovatieproject van Regio Noord en de Hanzehogeschool Groningen. Volgens directielid Jeroen Graveland komt dat allereerst door persoonlijke interesse. "Mijn broer en ik vinden innovatie essentieel voor de continuïteit van ons familiebedrijf. We richten ons momenteel vooral op ICT. We hebben net een ERP-programma geïmplementeerd waarmee de planning en procesvoering van het bedrijf veel eenvoudiger en efficiënter is geworden. Het Hanze-project is voor ons bedrijf een ideale manier om inspiratie op te doen over hoe we innovaties dieper in de haarvaten van het bedrijf kunnen krijgen. Daarmee vergroten we het draagvlak van innovaties in de organisatie."
Gerelateerd nieuws
Onze voordeelpartners Ed Controls en Woub slaan de handen ineen. Verloopt de communicatie met onderaannemers stroef? Ervaar je vaak ruis of worden afspraken niet nagekomen? Continu zoeken naar mailtjes of appjes? Dat is vanaf nu verleden tijd.
De meerdaagse excursie van Jong Bouwend Nederland in regio Noord dit jaar was een hele bijzondere. Met indrukwekkende fjorden als decor en de frisse zeelucht in de neus, reisden 37 jonge professionals uit de bouw en infra eind mei naar Noorwegen. Daar stapten zij aan boord van een boot richting de Bremanger Quarry. Wat volgde was een unieke blik achter de schermen bij een van Europa's grootste steengroeven en een onuitwisbare ervaring voor JBN'ers.
Digitale veiligheid begint bij de techniek, maar valt of staat uiteindelijk met de mensen die ermee werken. Medewerkers zijn vaak onbedoeld de zwakste schakel in een organisatie. Denk aan phishingmails die steeds moeilijker te herkennen zijn door toepassing van AI of het werken op onveilige netwerken of andere onbewuste fouten die grote gevolgen kunnen hebben.