1. Home
  2. Nieuws
  3. Samen beter aansluiten terugblik op de bijeenkomst in heerenveen

Samen Beter Aansluiten: Terugblik op de bijeenkomst in Heerenveen

Woensdag 23 oktober 2024

Op 15 oktober kwamen bouwers, netbeheerders en combi-organisaties uit Friesland en Flevoland samen in Heerenveen voor de bijeenkomst "Samen beter aansluiten’’. Want soepeler aangesloten worden willen we allemaal. Toch lukt dat nog niet altijd. Vandaar dat de stichting MijnAansluiting, Combi SION en Bouwend Nederland de handen nogmaals de handen ineen hebben geslagen om een ketenbrede bijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst volgt de eerdere bijeenkomst in maart op, waarbij we een soortgelijke bijeenkomst organiseerden Groningen, Drenthe en Overijssel.

Na een korte opening van Yannick Bos (Bouwend Nederland) verwelkomde nam Johan Venema van netbeheerder Liander het stokje over. Hij gaf uitleg over de uitdagingen van netcongestie en de redenen achter de vertraging van NuLely. Daarna gingen we de diepte in en zochten we samen naar oplossingen om het elektriciteitsnet beter te benutten.

Deelsessies

De bijeenkomst werd vervolgd met drie interactieve deelsessies:

  • Sessie 1: MijnAansluiting.nl
    Deze sessie gaf inzicht in het gebruik van de website, met een focus op het belang van vooraanmeldingen en de nieuwe Track & Trace-functionaliteit. Vooral de gebruikersgroepen werden goed ontvangen door de aanwezigen.
  • Sessie 2: Prefab Meterkast
    De prefab meterkast werd gepresenteerd als een efficiënte oplossing voor aansluitingen. Hoewel de voordelen duidelijk waren, zoals minder arbeid en kosten, werden er ook uitdagingen benoemd, zoals de leveringstermijnen en het tijdig verkrijgen van BAG-gegevens. Ook werden de ervaringen gedeeld uit Grond’G gebied, waar de prefab meterkast sinds kort de standaard aansluitwijze is.
  • Sessie 3: Aantoonbaar Aansluitklaar
    In deze sessie lag de nadruk op het schouwproces. Het belang van duidelijke normeringen om afkeur te voorkomen werd besproken, en de nieuwe checklist voor bouwers werd goed ontvangen als een praktisch hulpmiddel.

Conclusie: samen verder

De eerste reacties over de bijeenkomst waren positief. Eigenlijk was een middag te kort om alle onderwerpen te behandelen. Bouwend Nederland regio Noord blijft ook in 2025 met de netbeheerders en combi-organisaties periodiek in gesprek. Daar zal een eventueel vervolg van deze achterbanbijeenkomst hoe dan ook op de agenda staan. Want soepeler aangesloten worden, dat willen we allemaal, maar daarvoor moeten we elkaar wel blijven vinden.

Yannick Bos
Adviseur markt & overheid - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 juli 2025
Verduurzaam je materieel met SSEB-subsidie

De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.

Vrijdag 4 juli 2025
Onze inzet bij het debat over energiebesparing en een betaalbare energierekening voor huishoudens

Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.

Vrijdag 4 juli 2025
'Vanaf de oprichting geïnvesteerd in emissieloos materieel'

Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."