1. Home
  2. Nieuws
  3. Terugblik arbeidsmarktconferentie noord

De opmars (en kansen) van Artificial Intelligence

Dinsdag 18 juni 2024

Kunstmatige intelligente en Chat GPT: je hoeft geen website te openen of je wordt met deze hedendaagse begrippen om de oren geslagen. Met dit in het achterhoofd was regio Noord er veel aan gelegen om tijdens de derde arbeidsmarktconferentie van 11 juni 2024 op de kansen en eventuele bedreigingen van Artificial Intelligence (AI) in te zoomen en wat deze technologie voor organisaties kan betekenen.

“AI is sterk in opkomst, je hoort het overal”, zegt Dina Griemink, adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Bouwend Nederland. “De technologie sijpelt al langzaam door in de gelederen van sommige bedrijven, maar lang nog niet iedereen is er bekend mee. Wat is het, hoe werkt het en hoe kan ik het binnen mijn eigen bedrijfsmuren toepassen: de antwoorden op dat soort vragen wilden we op onze conferentie geven.”

Om het evenement zo goed mogelijk te organiseren, hadden Techniek Nederland, Koninklijke Metaalunie en Koninklijke Bouwend Nederland regio Noord de krachten gebundeld; ook de O&O-fondsen OOM, A+O Metalektro en Wij Techniek waren bij de organisatie van de dag betrokken. De respons mocht er zijn: maar liefst 115 inschrijvingen, variërend van directies tot hoofden HRM en anderen die zich dagelijks bezighouden met personeel- & organisatievraagstukken binnen de drie noordelijke provincies, waren naar het Provinciehuis in Drenthe getrokken. “Een bevestiging dat het actuele onderwerp écht leeft.”

‘Leven lang blijven leren’

Na het welkomstwoord van dagvoorzitter Alja Vos sprak Willemien Meeuwissen, lid van het college van gedeputeerde staten van de provincie Drenthe, de aanwezigen toe en benadrukte het belang van continue scholing, kennis en talentontwikkeling. Hierdoor blijven mensen hun kennis en talenten uitbreiden en ontplooien. Kunstmatige intelligentie is een mooi voorbeeld van een ‘leven lang blijven leren’, om ook in de toekomst de baan te behouden of te vinden die bij je past.

In het daaropvolgende plenaire gedeelte was het aan Anna Salomons, hoogleraar arbeidseconomie én expert in technologie en arbeidsmarkt, om de impact en gevolgen van AI op de arbeidsmarkt te bespreken. Om de mening en het kennisniveau te peilen, werd de zaal drie vragen voorgelegd: of AI de directe werkomgeving raakt, men AI als een grote kans ziet én of AI voor onzekerheid zorgt. “Het was leuk om te zien dat de aanwezigen niet ‘bang’ zijn voor kunstmatige intelligentie en het wel degelijk als een kans beschouwen.”

Versterken (en niet vervangen)

Vervolgens ging Salomons in op verschillende vragen die het op dit moment spelen: onder meer of machines het mensenwerk op termijn vervangen, of AI leidt tot ongelijkheid op de arbeidsmarkt maar ook op de vraag of kunstmatige intelligentie het antwoord is op de tekorten op de arbeidsmarkt. “Stuk voor stuk meer dan relevante onderwerpen. Een van Anna’s beweringen is dat de opkomst van een technologie als AI het werk van hoger opgeleiden zou kunnen raken. AI is namelijk in staat om creatieve en onvoorspelbare taken over te nemen. Zo kan in de toekomst zijn dat een dat verpleegkundige taken van een arts kan overnemen. Aan de andere kant: mede door de sterkte opkomst van kunstmatige intelligentie zullen er in de toekomst ook AI-ontwikkelaars en -ontwerpers bijkomen. Ter vergelijking: op dit moment bestaat 60% van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten uit banen die voor 1940 nog niet bestonden. AI versterkt mensen en vervangt hen niet, het biedt zeer zeker kansen.”

Na het algemene deel en de break konden de 115 aanwezigen een van de zes themabijeenkomsten bijwonen. Van ‘recruitment nieuwe stijl’ tot modern werkgeverschap: er was voor ieder wat wils. “Ook de sessie van Theo Ockhuijsen, directeur-eigenaar van BIMpuls, had een interessante insteek. Het is een pijnlijk gegeven maar in de bouw wordt nog steeds 15% aan faalkosten gemaakt. Geavanceerde ontwerpsoftware met slimme automatisering versnelt, vereenvoudigt en reduceert kosten binnen BIM-modellen waarin anno 2024 veel wordt samengewerkt. Volgens Ockhuyzen is ‘samenwerken het nieuwe concurreren’.”

Na een dag vol informatie over de wondere wereld van AI en alles wat daar mee samenhangt was het tijd om af te sluiten. “Uiteraard konden we niet alle ins en outs van kunstmatige intelligentie in een dagdeel uitgebreid behandelen. Maar het heeft de groep wel aan het denken gezet over met name de kansen van deze technologie in het dagelijkse speelveld van onze leden in het noorden van het land. Voor vragen of aanvullende informatie kan men contact met ons opnemen.”

 

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 22 oktober 2024
Bijeenkomst bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging zorgt voor goede inzichten en tips

Wat kan een bedrijfsopvolging, overname of beëindiging voor jou, je partner, gezin en medewerkers betekenen? Welke scenario's zijn er en welke rol spelen zaken zoals vertrouwen, emotie en waardebepaling in dit proces? Vragen die aan bod kwamen tijdens de bijeenkomst in de Sluisfabriek in Drachten van afdeling Friesland

Vrijdag 4 oktober 2024
JBN Ledenwervingsbijeenkomst: een middag vol inspiratie en plezier

OP 26 september vond de ledenwervingsbijeenkomst van Jong Bouwend Nederland Noord plaats, een evenement met als doel nieuwe leden te werven en om jong en oud samen te brengen. Het doel om op een laagdrempelige manier te laten zien wat JBN is en wat de waarde van een jongerennetwerk is, is zeker geslaagd!

Maandag 30 september 2024
Eindbijeenkomst Sliepe yn e takomst

Vorige week dinsdag werden de 7 unieke ideeën gepresenteerd voor biobased recreatiewoningen in Fryslân. Met een bijna volle theaterzaal in Sneek was de belangstelling groot vanuit de bouw-, gastvrijheids- én politieke sector. De positieve energie in de zaal bevestigt dat het project ‘Sliepe yn’e Takomst’ al veel in beweging heeft gezet. Circulair en biobased bouwen staat volop in de belangstelling.