Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Terugblik arbeidsmarktconferentie noord

De opmars (en kansen) van Artificial Intelligence

Dinsdag 18 juni 2024

Kunstmatige intelligente en Chat GPT: je hoeft geen website te openen of je wordt met deze hedendaagse begrippen om de oren geslagen. Met dit in het achterhoofd was regio Noord er veel aan gelegen om tijdens de derde arbeidsmarktconferentie van 11 juni 2024 op de kansen en eventuele bedreigingen van Artificial Intelligence (AI) in te zoomen en wat deze technologie voor organisaties kan betekenen.

“AI is sterk in opkomst, je hoort het overal”, zegt Dina Griemink, adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Bouwend Nederland. “De technologie sijpelt al langzaam door in de gelederen van sommige bedrijven, maar lang nog niet iedereen is er bekend mee. Wat is het, hoe werkt het en hoe kan ik het binnen mijn eigen bedrijfsmuren toepassen: de antwoorden op dat soort vragen wilden we op onze conferentie geven.”

Om het evenement zo goed mogelijk te organiseren, hadden Techniek Nederland, Koninklijke Metaalunie en Koninklijke Bouwend Nederland regio Noord de krachten gebundeld; ook de O&O-fondsen OOM, A+O Metalektro en Wij Techniek waren bij de organisatie van de dag betrokken. De respons mocht er zijn: maar liefst 115 inschrijvingen, variërend van directies tot hoofden HRM en anderen die zich dagelijks bezighouden met personeel- & organisatievraagstukken binnen de drie noordelijke provincies, waren naar het Provinciehuis in Drenthe getrokken. “Een bevestiging dat het actuele onderwerp écht leeft.”

‘Leven lang blijven leren’

Na het welkomstwoord van dagvoorzitter Alja Vos sprak Willemien Meeuwissen, lid van het college van gedeputeerde staten van de provincie Drenthe, de aanwezigen toe en benadrukte het belang van continue scholing, kennis en talentontwikkeling. Hierdoor blijven mensen hun kennis en talenten uitbreiden en ontplooien. Kunstmatige intelligentie is een mooi voorbeeld van een ‘leven lang blijven leren’, om ook in de toekomst de baan te behouden of te vinden die bij je past.

In het daaropvolgende plenaire gedeelte was het aan Anna Salomons, hoogleraar arbeidseconomie én expert in technologie en arbeidsmarkt, om de impact en gevolgen van AI op de arbeidsmarkt te bespreken. Om de mening en het kennisniveau te peilen, werd de zaal drie vragen voorgelegd: of AI de directe werkomgeving raakt, men AI als een grote kans ziet én of AI voor onzekerheid zorgt. “Het was leuk om te zien dat de aanwezigen niet ‘bang’ zijn voor kunstmatige intelligentie en het wel degelijk als een kans beschouwen.”

Versterken (en niet vervangen)

Vervolgens ging Salomons in op verschillende vragen die het op dit moment spelen: onder meer of machines het mensenwerk op termijn vervangen, of AI leidt tot ongelijkheid op de arbeidsmarkt maar ook op de vraag of kunstmatige intelligentie het antwoord is op de tekorten op de arbeidsmarkt. “Stuk voor stuk meer dan relevante onderwerpen. Een van Anna’s beweringen is dat de opkomst van een technologie als AI het werk van hoger opgeleiden zou kunnen raken. AI is namelijk in staat om creatieve en onvoorspelbare taken over te nemen. Zo kan in de toekomst zijn dat een dat verpleegkundige taken van een arts kan overnemen. Aan de andere kant: mede door de sterkte opkomst van kunstmatige intelligentie zullen er in de toekomst ook AI-ontwikkelaars en -ontwerpers bijkomen. Ter vergelijking: op dit moment bestaat 60% van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten uit banen die voor 1940 nog niet bestonden. AI versterkt mensen en vervangt hen niet, het biedt zeer zeker kansen.”

Na het algemene deel en de break konden de 115 aanwezigen een van de zes themabijeenkomsten bijwonen. Van ‘recruitment nieuwe stijl’ tot modern werkgeverschap: er was voor ieder wat wils. “Ook de sessie van Theo Ockhuijsen, directeur-eigenaar van BIMpuls, had een interessante insteek. Het is een pijnlijk gegeven maar in de bouw wordt nog steeds 15% aan faalkosten gemaakt. Geavanceerde ontwerpsoftware met slimme automatisering versnelt, vereenvoudigt en reduceert kosten binnen BIM-modellen waarin anno 2024 veel wordt samengewerkt. Volgens Ockhuyzen is ‘samenwerken het nieuwe concurreren’.”

Na een dag vol informatie over de wondere wereld van AI en alles wat daar mee samenhangt was het tijd om af te sluiten. “Uiteraard konden we niet alle ins en outs van kunstmatige intelligentie in een dagdeel uitgebreid behandelen. Maar het heeft de groep wel aan het denken gezet over met name de kansen van deze technologie in het dagelijkse speelveld van onze leden in het noorden van het land. Voor vragen of aanvullende informatie kan men contact met ons opnemen.”

 

Dina Griemink
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
Friesland rijdt Bouwrally door Noardeast Fryslân

Vrijdag 28 juni stond in het teken van de bouwrally voor de leden van onze afdeling Friesland. Het jaarlijkse evenement, de Bouwrally, vond dit jaar plaats in het schilderachtige landschap van Noardeast Fryslân. De deelnemers verzamelden zich om 12 uur bij Brouwerij Dockum, klaar voor een middag vol avontuur en gezelligheid.

Maandag 8 juli 2024
Toekomstbouwers Friesland maakt kennis met onze leden

Op woensdag 3 juli organiseerde Toekomstbouwers Friesland (TBF) een inspirerende bijeenkomst onder de noemer 'Kennismaking met dé Opleider voor de Bouw en Infra'. TBF, voortgekomen uit het lang geleden door Friese bouwers opgerichte VSPB, is een trots en toonaangevend opleidingsbedrijf in de Friese bouwsector.

Maandag 1 juli 2024
Herstel van schade tot €60.000 aan woningen van start

Vanaf 1 juli start het IMG met herstel van schade tot €60.000 aan woningen. Het herstel vindt plaats zonder onderzoek naar de schadeoorzaak. Aanvragers kunnen kiezen voor herstel met een eigen aannemer of door een aannemer via het IMG. Het IMG neemt deze maand contact op met de eerste 100 aanvragers die een voorlopige keuze maakten voor herstel tot €60.000.