1. Home
  2. Nieuws
  3. Bijeenkomst circulair bouwen in twente een transitie van formaat

Bijeenkomst 'Circulair bouwen in Twente': Een transitie van formaat

Maandag 26 mei 2025

Twente biedt een goede bodem voor de ontwikkeling van een ecosysteem voor circulair bouwen. Dat was de stelling van hoogleraar Leentje Volker van Universiteit Twente. Zij sprak tijdens het event van Bouwend Nederland afdeling Twente op woensdag 21 mei jl. in Hengelo (OV). Leentje Volker legde uit dat ecosystemen vormen van samenwerking zijn met spelers die een gemeenschappelijk doel hebben waar iedereen een bijdrage aan wil leveren. De spelers komen uit verschillende achtergronden en vullen elkaar aan. Bij voorkeur vertegenwoordigen ze ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid.

Met deze bijeenkomst wilden de Twentse afdeling van Bouwend Nederland en Circulair Centrum Nederland  hier een basis voor leggen. In de zaal waren ondernemers, overheid en onderwijs bij elkaar. Circulair Centrum Nederland wil ondernemers faciliteren die aan de slag willen met circulair bouwen. Daarvoor organiseert ze samenwerking met onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Met steun van de overheid wil ze oplossingen bieden voor uitdagingen die ondernemers ervaren in de transitie naar circulair bouwen.

Gedeputeerde Erwin Hoogland van de provincie Overijssel zegde toe hier graag zijn bijdrage aan te willen leveren. Hij kan helpen ruimte te bieden voor innovatieve projecten, die vaak vastlopen op bestaande regelgeving. Hiervoor wil hij gemeenten stimuleren te zoeken naar mogelijkheden en niet te snel een belemmering op te werpen voor nieuwe concepten.

Hoogland legde uit dat hij het ministerie van Defensie wil bewegen in te zetten op circulariteit, juist nu Defensie aan de vooravond staat van grootse investeringen in nieuwe locaties voor opslag en transport. Hoogland werkte lange tijd voor het ministerie en heeft Defensie in portefeuille.

Arend van de Beek, programmamanager Circulariteit bij de firma Lagemaat uit Heerde (Gld) presenteerde het publiek de aanpak van het bedrijf in het hergebruik van materialen. Lagemaat is koploper in het demonteren van gebouwen om de materialen vervolgens te benutten voor de bouw van nieuwe gebouwen. Het lukt het bedrijf minimaal 80% van de bronmaterialen te gebruiken. Hiermee wordt afval bespaard, zijn minder grondstoffen en wordt uitstoot van CO2 voorkomen. Drie doelen die heel concreet en tastbaar kunnen worden gemaakt. Als hier binnen enkele jaren een prijs aan wordt gekoppeld (oa beprijzing van CO2), zal naar zijn verwachting de belangstelling voor circulair bouwen enorm toenemen.

Tijdens het gesprek met de deelnemers kwam o.a. naar voren dat circulariteit vraagt om standaardisatie. In de gebouwde omgeving ontbreekt deze veelal. Of het nu gaat om bruggen, gemalen, kantoren of scholen: ze kennen vaak allemaal een aparte structuur en vormgeving. Uitwisselen van materialen wordt hierdoor bemoeilijkt. 

Dit vraagt een andere inzet van ontwerpers, opdrachtgevers en beslissers.

Gerelateerd nieuws

Donderdag 3 april 2025
Goud voor Samuel op NK timmeren

Samuel Batenburg uit Vriezenveen heeft tijdens de Nederlandse kampioenschappen timmeren de torenhoge verwachtingen volledig waargemaakt. Hij won met overtuiging goud en daarmee kwalificeerde hij zich ook voor de Europese kampioenschappen die later dit jaar in Herning, Denemarken gehouden gaan worden. Samuel schaart zich met zijn titel als tiende in de imposante rij van kampioenen die het opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo afleverde.

Vrijdag 14 maart 2025
'Mijn opa bouwde huizen voor mensen die nog steeds klant bij ons zijn'

Opgegroeid in een familiebedrijf, heeft Anouk Mulder van jongs af aan de dynamiek van de bouwsector leren kennen. Wat begon met bezoekjes aan 'de vloer' is uitgegroeid tot een bewuste carrièrekeuze. Tegenwoordig vervult ze een veelzijdige rol bij Mulder Aannemersbedrijf, waar ze zich onder meer richt op klantcontacten en marketing. "Het geeft me energie om veel verschillende taken te hebben, initiatief te nemen en de ruimte te krijgen voor ontwikkeling", vertelt ze enthousiast. Met een passie voor persoonlijke groei en innovatie deelt de 27-jarige haar kijk op het werk in de bouw én het lidmaatschap van Jong Bouwend Nederland. "Jongeren kijken toch vaak anders aan tegen vernieuwingen en veranderingen."

Dinsdag 4 februari 2025
Familiebedrijf Niehof: we willen de klant het beste van het bedrijf bieden

Al bijna 100 jaar is Niehof een begrip in de regio op het gebied van beton-, woning-, utiliteits- en stallenbouw. "Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. Ik heb vier zussen, maar die hebben nooit de ambitie gehad om de bouw in te gaan. Ik vond het van jongs af aan al mooi werk en was vaak op de bouwplaats te vinden. Sinds 2012 heb ik als derde generatie Niehof de dagelijkse leiding over ons familiebedrijf", zegt Martin Niehof, van het gelijknamige aannemersbedrijf uit het Twentse Lattrop.