Logo Bouwend Nederland

Bouw- en infra in Oost omarmt massaal de Bewust Veilig-dag 2024

Woensdag 27 maart 2024

Veiligheid is het belangrijkste speerpunt bij onze bouw- en infraleden. Herhaling en bewustwording is bij zowel de opdrachtgever en -nemer dagelijkse kost. Er komen jaarlijks nog (te) veel bedrijfsongevallen voor in onze bedrijfstak. Niet alleen ongevallen met (blijven) letsel maar ook met dodelijke afloop. Dit is onacceptabel en daarom blijven we dag- en nacht werken aan bewustwording, herhaling en feedback geven, want een ongeluk zit immers in een klein hoek(je). De medewerkers van Regio Oost gingen een aantal projecten lang en brengen hieronder kort verslag uit.

Reinbouw en Roseboom

Marjolein Lacroix bezocht een project van Reinbouw in Arnhem en nam deel aan een workshop-/toolboxmeeting. Naast een inhoudelijke presentatie vanuit de Reinbouwgroep was er ook plaats voor het veiligheidsduo Rik en Rein, een heuse veiligheidsquiz en als beloning koffie met gebak. Bij Roseboom in Ede was er een toolboxmeeting in de bouwkeet. 

Haitjema en Roelofs 

Esther ten Have bezocht een Vitens-project van Haitjema Grondwatertechniek in Hengelo (Gld). Op deze locatie vervangen de medewerkers van Haitjema de grondwaterputten zodat er in Nederland altijd voldoende en gezond drinkwater beschikbaar is voor Nederland. In een veiligheidsbijeenkomst betrok Haitjema ook de onderaannemers, want samenwerking doe je namelijk in de hele keten.

In Dalfsen was er ook volop activiteit. De Roelofs Groep werkt momenteel aan een klimaatwinkelstraat. In het oude politiekantoor is de bouwkeet gevestigd. Het bouwteam kwam vanmorgen bijeen om met elkaar in gesprek te gaan over de veiligheidscultuur en de samenwerking zoals die momenteel plaats vindt. De essentie is dat je als je elkaar beter kent er ook meer begrip, waardering en vertrouwen ontstaat. Na afloop kreeg elke medewerker een gloednieuwe bouwhelm uitgereikt. 

Hegeman Nijverdal, Klok Dakkapellen en Goldbeck

Jorrit van Ommen bezocht projecten van Goldbeck in Lelystad, de vestiging van Klok Dakkapellen in Nieuwleusen en kreeg zelfs een speciale veiligheidshandschoen uitgereikt van Hegeman in Nijverdal. Marjon Klok-Morsink van Klok Dakkapellen had zelfs het hele bedrijf omgetoverd in een veiligheidsbastion. Overal waren, op een zeer originele wijze, flyers opgehangen waar de medewerkers (zowel in de fabriek als op de bouw) op een spraakmakende manier worden aangesproken op het thema veiligheid. Er is zelfs een actiefiguur in het leven geroepen met de naam: Victor Veilig.

 

Olde Rikkert

Tonny Grotenhuis reisde af naar Almere en bezocht de bouwplaats van Olde Rikkert Bouw, onderdeel van de Reinbouwgroep. De voorlichtingsbijeenkomst werd opgefraaid met een wedstrijdelemement waar de winnaar naar huis ging met de eerste prijs. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Woensdag 8 mei 2024
Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.