Logo Bouwend Nederland

Bouw- en infra in Oost omarmt massaal de Bewust Veilig-dag 2024

Woensdag 27 maart 2024

Veiligheid is het belangrijkste speerpunt bij onze bouw- en infraleden. Herhaling en bewustwording is bij zowel de opdrachtgever en -nemer dagelijkse kost. Er komen jaarlijks nog (te) veel bedrijfsongevallen voor in onze bedrijfstak. Niet alleen ongevallen met (blijven) letsel maar ook met dodelijke afloop. Dit is onacceptabel en daarom blijven we dag- en nacht werken aan bewustwording, herhaling en feedback geven, want een ongeluk zit immers in een klein hoek(je). De medewerkers van Regio Oost gingen een aantal projecten lang en brengen hieronder kort verslag uit.

Reinbouw en Roseboom

Marjolein Lacroix bezocht een project van Reinbouw in Arnhem en nam deel aan een workshop-/toolboxmeeting. Naast een inhoudelijke presentatie vanuit de Reinbouwgroep was er ook plaats voor het veiligheidsduo Rik en Rein, een heuse veiligheidsquiz en als beloning koffie met gebak. Bij Roseboom in Ede was er een toolboxmeeting in de bouwkeet. 

Haitjema en Roelofs 

Esther ten Have bezocht een Vitens-project van Haitjema Grondwatertechniek in Hengelo (Gld). Op deze locatie vervangen de medewerkers van Haitjema de grondwaterputten zodat er in Nederland altijd voldoende en gezond drinkwater beschikbaar is voor Nederland. In een veiligheidsbijeenkomst betrok Haitjema ook de onderaannemers, want samenwerking doe je namelijk in de hele keten.

In Dalfsen was er ook volop activiteit. De Roelofs Groep werkt momenteel aan een klimaatwinkelstraat. In het oude politiekantoor is de bouwkeet gevestigd. Het bouwteam kwam vanmorgen bijeen om met elkaar in gesprek te gaan over de veiligheidscultuur en de samenwerking zoals die momenteel plaats vindt. De essentie is dat je als je elkaar beter kent er ook meer begrip, waardering en vertrouwen ontstaat. Na afloop kreeg elke medewerker een gloednieuwe bouwhelm uitgereikt. 

Hegeman Nijverdal, Klok Dakkapellen en Goldbeck

Jorrit van Ommen bezocht projecten van Goldbeck in Lelystad, de vestiging van Klok Dakkapellen in Nieuwleusen en kreeg zelfs een speciale veiligheidshandschoen uitgereikt van Hegeman in Nijverdal. Marjon Klok-Morsink van Klok Dakkapellen had zelfs het hele bedrijf omgetoverd in een veiligheidsbastion. Overal waren, op een zeer originele wijze, flyers opgehangen waar de medewerkers (zowel in de fabriek als op de bouw) op een spraakmakende manier worden aangesproken op het thema veiligheid. Er is zelfs een actiefiguur in het leven geroepen met de naam: Victor Veilig.

 

Olde Rikkert

Tonny Grotenhuis reisde af naar Almere en bezocht de bouwplaats van Olde Rikkert Bouw, onderdeel van de Reinbouwgroep. De voorlichtingsbijeenkomst werd opgefraaid met een wedstrijdelemement waar de winnaar naar huis ging met de eerste prijs. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Woensdag 24 april 2024
Contactgroep Digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector, maar niet door een roze bril

De opkomst bij bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van donderdag 18 april was opvallend hoog. Een van de dingen die in Van der Valk hotel Deventer aan de orde kwamen, was namelijk AI, en veel professionals uit de sector zijn razend nieuwsgierig naar wat deze technologie voor de sector kan betekenen.