Logo Bouwend Nederland

Bouwen is net als teamsport 

Woensdag 20 maart 2024

Met een aanprekende bijeenkomst op een traditierijke plek trapte Afdeling Stedendriehoek/Salland donderdag 14 maart de lente af. In de Adelaarshorst in Deventer, thuishaven van voetbalclub Go Ahead Eagles, draaide het om voetballen, bouwen en scoren.

De eerste bijeenkomst van afdeling Stedendriehoek/Salland van dit jaar was goed bezocht. Zo’n 60 deelnemers waren donderdag 14 maart naar voetbalstadion de Adelaarshorst in Deventer gekomen. Niet voor niets was de thuishaven van Go Ahead Eagles als locatie gekozen, het programma legde immers de koppeling tussen voetbal en bouw. Voorzitter Peter Meerman trapte de bijeenkomst af met een welkomstwoord en vertelde met behulp van een aantal sheets over de speerpunten voor 2024, de uitdagingen voor de bouw- en infrasector voor de komende jaren en wat er verder dit jaar allemaal op het programma staat.

Het Stadion als Spiegel

Eerste spreker was Benno Schildkamp, voormalig directeur van een installatiebedrijf én auteur van het boek Voetballend Ondernemen. Op aanstekelijke wijze vertelde hij over het ‘Stadion als Spiegel’-model, waarbij je als ondernemer de klanten als publiek bij een voetbalwedstrijd benadert, en je bedrijf als het voetbalteam met specialisten (spitsen, middenvelders, verdedigers). Advies van Schildkamp is om je als directeur op te stellen als trainer/coach; laat je organisatie spelen en ga daar niet zelf tussen staan, je spelers/medewerkers lossen het voor je op. Als adviseur/begeleider van ondernemingen constateert hij dat dat bij familiebedrijven nog wel eens misgaat. Daar ziet hij directeuren vaker wat moeite hebben met dingen loslaten en de neiging hebben om zich teveel met de uitvoering te bemoeien. 

Waardering voor de onzichtbare krachten

Schildkamp benadrukte dat elke medewerker een plek heeft die ertoe doet, en dat elke individuele prestatie van wezenlijk belang is voor het teamresultaat. En dat daarom iedereen waardering verdient, en niet alleen de veelscorende spits. Als voorbeeld noemde hij ict’er die altijd wordt gebeld in geval van nood, maar die nooit te horen krijgt hoe fijn het is dat iedereen op maandagmorgen weer heeft kunnen inloggen.

Engelse sferen

Na de aansprekende presentatie volgde een rondleiding door het stadion waarbij bevlogen Go Ahead Eagles-medewerker Stefan Rutgers van alles vertelde over de historie, maar ook over het heden. De locatie, midden tussen de oude arbeiderswoningen, zorgt weliswaar voor een Engels aandoende voetbalsfeer, maar maakt de gewenste uitbreiding van de capaciteit een behoorlijke uitdaging. De rondleiding deed ook de kleedkamer aan waar een spelletje ‘Petje op, petje af’ werd gespeeld.  Astrid Derksen-Marchal, echtgenote van Marcel Derksen, kwam als winnaar uit de bus en werd beloond met 2 kaartjes op de hoofdtribune voor een wedstrijd van Go Ahead Eagles.

Een wereld vol data

Na de rondleiding volgde een presentatie van oud-voetballer Erwin Leurink. De geboren Deventernaar vertelde over zijn tijd binnen de lijnen, maar ook over het speelveld waar hij nu actief is. Als ICT-manager helpt Leurink ondermeer organisaties bij data-gedreven werken. Met vooral voorbeelden uit de voetbalwereld schetste hij hoe er steeds meer data wordt verzameld en waar goede data-analyse allemaal inzicht in kan geven. Zo gaf hij aan dat over voetballers inmiddels zo veel informatie bekend is, dat scouting veel meer plaatsvindt in databases dan langs de lijnen van voetbalvelden in Midden- en Zuid-Amerika.
De boeiende bijeenkomst werd afgesloten met een gezellig diner in de business lounge.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Woensdag 8 mei 2024
Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.