Bouwen is net als teamsport
Woensdag 20 maart 2024
Met een aanprekende bijeenkomst op een traditierijke plek trapte Afdeling Stedendriehoek/Salland donderdag 14 maart de lente af. In de Adelaarshorst in Deventer, thuishaven van voetbalclub Go Ahead Eagles, draaide het om voetballen, bouwen en scoren.
De eerste bijeenkomst van afdeling Stedendriehoek/Salland van dit jaar was goed bezocht. Zo’n 60 deelnemers waren donderdag 14 maart naar voetbalstadion de Adelaarshorst in Deventer gekomen. Niet voor niets was de thuishaven van Go Ahead Eagles als locatie gekozen, het programma legde immers de koppeling tussen voetbal en bouw. Voorzitter Peter Meerman trapte de bijeenkomst af met een welkomstwoord en vertelde met behulp van een aantal sheets over de speerpunten voor 2024, de uitdagingen voor de bouw- en infrasector voor de komende jaren en wat er verder dit jaar allemaal op het programma staat.
Het Stadion als Spiegel
Eerste spreker was Benno Schildkamp, voormalig directeur van een installatiebedrijf én auteur van het boek Voetballend Ondernemen. Op aanstekelijke wijze vertelde hij over het ‘Stadion als Spiegel’-model, waarbij je als ondernemer de klanten als publiek bij een voetbalwedstrijd benadert, en je bedrijf als het voetbalteam met specialisten (spitsen, middenvelders, verdedigers). Advies van Schildkamp is om je als directeur op te stellen als trainer/coach; laat je organisatie spelen en ga daar niet zelf tussen staan, je spelers/medewerkers lossen het voor je op. Als adviseur/begeleider van ondernemingen constateert hij dat dat bij familiebedrijven nog wel eens misgaat. Daar ziet hij directeuren vaker wat moeite hebben met dingen loslaten en de neiging hebben om zich teveel met de uitvoering te bemoeien.
Waardering voor de onzichtbare krachten
Schildkamp benadrukte dat elke medewerker een plek heeft die ertoe doet, en dat elke individuele prestatie van wezenlijk belang is voor het teamresultaat. En dat daarom iedereen waardering verdient, en niet alleen de veelscorende spits. Als voorbeeld noemde hij ict’er die altijd wordt gebeld in geval van nood, maar die nooit te horen krijgt hoe fijn het is dat iedereen op maandagmorgen weer heeft kunnen inloggen.
Engelse sferen
Na de aansprekende presentatie volgde een rondleiding door het stadion waarbij bevlogen Go Ahead Eagles-medewerker Stefan Rutgers van alles vertelde over de historie, maar ook over het heden. De locatie, midden tussen de oude arbeiderswoningen, zorgt weliswaar voor een Engels aandoende voetbalsfeer, maar maakt de gewenste uitbreiding van de capaciteit een behoorlijke uitdaging. De rondleiding deed ook de kleedkamer aan waar een spelletje ‘Petje op, petje af’ werd gespeeld. Astrid Derksen-Marchal, echtgenote van Marcel Derksen, kwam als winnaar uit de bus en werd beloond met 2 kaartjes op de hoofdtribune voor een wedstrijd van Go Ahead Eagles.
Een wereld vol data
Na de rondleiding volgde een presentatie van oud-voetballer Erwin Leurink. De geboren Deventernaar vertelde over zijn tijd binnen de lijnen, maar ook over het speelveld waar hij nu actief is. Als ICT-manager helpt Leurink ondermeer organisaties bij data-gedreven werken. Met vooral voorbeelden uit de voetbalwereld schetste hij hoe er steeds meer data wordt verzameld en waar goede data-analyse allemaal inzicht in kan geven. Zo gaf hij aan dat over voetballers inmiddels zo veel informatie bekend is, dat scouting veel meer plaatsvindt in databases dan langs de lijnen van voetbalvelden in Midden- en Zuid-Amerika.
De boeiende bijeenkomst werd afgesloten met een gezellig diner in de business lounge.
Gerelateerd nieuws
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
Donderdag 3 april was het een drukte van jewelste voor Bouwend Nederland regio Oost: in het centrum van Zwolle vond namelijk de Inframarktdag van de drie regio Oost-provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland plaats. Met ‘Samen Leren, Slimmer Werken’ als overkoepelende insteek van de dag werd het een meer dan informatieve ochtend – dit alles voorzien van een vleugje filosofie én vertrouwen.