1. Home
  2. Nieuws
  3. Building the future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Building the Future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Donderdag 28 maart 2024

Ruim 250 deelnemers mocht Hogeschool Windesheim maandagmiddag 18 maart ontvangen voor het symposium Building the Future. Op het programma stonden een aantal informatieve en boeiende lezingen en masterclasses, allemaal in het kader van het thema van deze 6e editie: Waterrijk bouwen.

Building the Future is een jaarlijks terugkerend symposium. De organisatie is in handen van Bouwend Nederland, Hogeschool Windesheim, Techniek NL en het Zwolse Architecten Platform ZAP. Met ‘Waterrijk bouwen’ was voor een heel actueel thema gekozen. Door de natte winters, droge zomers, de slechte kwaliteit van het oppervlaktewater en de toenemende vraag naar drinkwater wordt water steeds meer een issue voor de gebouwde omgeving. Het programma van het symposium was dan ook gericht op nadenken over hoe we qua techniek, bouw en architectuur omgaan met deze uitdagingen.

Klimaatverandering en water

Voormalig weerman Gerrit Hiemstra was één van de sprekers. Hij vertelde onder meer over klimaatverandering en wat dat voor blijvende invloed heeft op de waterhuishouding in woningbouw. Hiemstra legde uit hoe hij daar met zijn eigen woonconcept Oarshûs mee omgaat. De woningen, waarvan hij er zelf eentje bewoont, worden met biobased materialen gebouwd. Zijn woning wordt met aquathermie verwarmd.

Studentendenkwerk

Na het verhaal van Hiemstra kregen studenten van Windesheim, voor wie het symposium onderdeel is van het curriculum, het podium. Ze hadden de ochtend besteed aan hackathons om oplossingen te bedenken voor een paar uitdagende casussen. ’s Middags presenteerden ze de uitkomsten. Zo was er een groep die in het kader van preventie en bestrijding van bosbranden een systeem had bedacht met lokaal opgeslagen water. Een andere groep presenteerde een compleet nieuw systeem voor riolering en waterafvoer.

Masterclass naar keuze

De deelnemers van het symposium konden vervolgens een masterclass naar keuze volgen. Met onderwerpen als de ontwikkeling van drijvende woningen in steden aan het water, systeemgericht ontwerpen met water als belangrijkste factor voor de toekomst en een reis langs 25 innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie in Noord Nederland en de Kaderrichtlijn water was het moeilijk kiezen. Over dat laatste onderwerp vertelde Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland onder meer hoe de richtlijn eruitziet en wat de doelen zijn van deze Europese regelgeving. Belangwekkende kost voor bouwers omdat zij te maken krijgen met maatregelen om de kwaliteit van opgepompt water te verbeteren voordat het mag worden teruggestort in oppervlaktewater zoals slootjes.

Wijk ín het water

Na de masterclasses stonden er nog twee lezingen op het programma. Grietje Zeeman ging in op het scheiden van waterstromen aan de bron bij nieuwbouw. Ze maakte de deelnemers van het symposium duidelijk dat samenwerking tussen stakeholders hierbij van groot belang is. Aansluitend werden de schijnwerpers gericht op het bijzondere Amsterdamse woningbouwproject SchoonSchip. Architect Jeroen Apers vertelde hoe deze meest duurzame drijvende wijk van Europa tot stand is gekomen. Uiteraard kwam ook de waterhuishouding van de 46 waterwoningen aan de orde, zoals de gescheiden stroom voor de afvoer van grijs water (uit vaatwasser, wasmachine) en zwart water (uit toilet).
Rond 17.00 uur werd het symposium afgesloten met een borrel waarbij de deelnemers nog gezellig konden napraten over alles wat er die middag voorbij was gekomen.

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 22 april 2025
Digitaal opleveren, Slimmer bouwen

Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”

Maandag 7 april 2025
Een statige Inframarktdag in Zwolle

Donderdag 3 april was het een drukte van jewelste voor Bouwend Nederland regio Oost: in het centrum van Zwolle vond namelijk de Inframarktdag van de drie regio Oost-provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland plaats. Met ‘Samen Leren, Slimmer Werken’ als overkoepelende insteek van de dag werd het een meer dan informatieve ochtend – dit alles voorzien van een vleugje filosofie én vertrouwen.

Donderdag 3 april 2025
Goud voor Samuel op NK timmeren

Samuel Batenburg uit Vriezenveen heeft tijdens de Nederlandse kampioenschappen timmeren de torenhoge verwachtingen volledig waargemaakt. Hij won met overtuiging goud en daarmee kwalificeerde hij zich ook voor de Europese kampioenschappen die later dit jaar in Herning, Denemarken gehouden gaan worden. Samuel schaart zich met zijn titel als tiende in de imposante rij van kampioenen die het opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo afleverde.