1. Home
  2. Nieuws
  3. Building the future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Building the Future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Donderdag 28 maart 2024

Ruim 250 deelnemers mocht Hogeschool Windesheim maandagmiddag 18 maart ontvangen voor het symposium Building the Future. Op het programma stonden een aantal informatieve en boeiende lezingen en masterclasses, allemaal in het kader van het thema van deze 6e editie: Waterrijk bouwen.

Building the Future is een jaarlijks terugkerend symposium. De organisatie is in handen van Bouwend Nederland, Hogeschool Windesheim, Techniek NL en het Zwolse Architecten Platform ZAP. Met ‘Waterrijk bouwen’ was voor een heel actueel thema gekozen. Door de natte winters, droge zomers, de slechte kwaliteit van het oppervlaktewater en de toenemende vraag naar drinkwater wordt water steeds meer een issue voor de gebouwde omgeving. Het programma van het symposium was dan ook gericht op nadenken over hoe we qua techniek, bouw en architectuur omgaan met deze uitdagingen.

Klimaatverandering en water

Voormalig weerman Gerrit Hiemstra was één van de sprekers. Hij vertelde onder meer over klimaatverandering en wat dat voor blijvende invloed heeft op de waterhuishouding in woningbouw. Hiemstra legde uit hoe hij daar met zijn eigen woonconcept Oarshûs mee omgaat. De woningen, waarvan hij er zelf eentje bewoont, worden met biobased materialen gebouwd. Zijn woning wordt met aquathermie verwarmd.

Studentendenkwerk

Na het verhaal van Hiemstra kregen studenten van Windesheim, voor wie het symposium onderdeel is van het curriculum, het podium. Ze hadden de ochtend besteed aan hackathons om oplossingen te bedenken voor een paar uitdagende casussen. ’s Middags presenteerden ze de uitkomsten. Zo was er een groep die in het kader van preventie en bestrijding van bosbranden een systeem had bedacht met lokaal opgeslagen water. Een andere groep presenteerde een compleet nieuw systeem voor riolering en waterafvoer.

Masterclass naar keuze

De deelnemers van het symposium konden vervolgens een masterclass naar keuze volgen. Met onderwerpen als de ontwikkeling van drijvende woningen in steden aan het water, systeemgericht ontwerpen met water als belangrijkste factor voor de toekomst en een reis langs 25 innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie in Noord Nederland en de Kaderrichtlijn water was het moeilijk kiezen. Over dat laatste onderwerp vertelde Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland onder meer hoe de richtlijn eruitziet en wat de doelen zijn van deze Europese regelgeving. Belangwekkende kost voor bouwers omdat zij te maken krijgen met maatregelen om de kwaliteit van opgepompt water te verbeteren voordat het mag worden teruggestort in oppervlaktewater zoals slootjes.

Wijk ín het water

Na de masterclasses stonden er nog twee lezingen op het programma. Grietje Zeeman ging in op het scheiden van waterstromen aan de bron bij nieuwbouw. Ze maakte de deelnemers van het symposium duidelijk dat samenwerking tussen stakeholders hierbij van groot belang is. Aansluitend werden de schijnwerpers gericht op het bijzondere Amsterdamse woningbouwproject SchoonSchip. Architect Jeroen Apers vertelde hoe deze meest duurzame drijvende wijk van Europa tot stand is gekomen. Uiteraard kwam ook de waterhuishouding van de 46 waterwoningen aan de orde, zoals de gescheiden stroom voor de afvoer van grijs water (uit vaatwasser, wasmachine) en zwart water (uit toilet).
Rond 17.00 uur werd het symposium afgesloten met een borrel waarbij de deelnemers nog gezellig konden napraten over alles wat er die middag voorbij was gekomen.

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 7 januari 2025
Drie generaties Bouwbedrijf Meekes: een gevestigde naam

"Het mooiste aan ons bedrijf vind ik dat we heel divers werk uitvoeren en geen enkele klus hetzelfde is," vertelt Sven Meekes, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwolle bij Groenlo. "Hier legde een peetoom van mijn overgrootvader de basis voor een timmerbedrijf. Hij leefde van 1838 tot 1918. Mijn opa ging na de Tweede Wereldoorlog met zijn neef in een maatschap en startte daarmee het bouwbedrijf." Heden ten dage houdt Bouwbedrijf Meekes zich bezig met nieuwbouw, renovatie, verbouwingen en onderhoud binnen een straal van circa 50 kilometer van Groenlo.

Dinsdag 24 december 2024
JBN'er Stef Bosma: 's ochtends betonstorten, 's middags op kantoor

Vier jaar geleden werd Stef Bosma mededirecteur van Bouwbedrijf Bosma bv. Opa Jan richtte het familiebedrijf in 1964 op. Stef wist al op jonge leeftijd dat hij in het bedrijf wilde werken. Inmiddels is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, met eigen kozijnenmakerij en een breed scala aan lokale projecten: van woningbouw en agrarische loodsen tot complete utiliteitsbouw. "In een klein bedrijf als het onze heb je geen afgebakende functies. Ik ben directeur, maar sta ook gewoon elke dag op de bouw. Dat maakt het leuk en gevarieerd."

Donderdag 19 december 2024
Onderweg naar duurzame toekomst met Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos

Als er één ding duidelijk is bij ons bezoek aan de Slimme Huizenfabriek, dan is het dat ze bij Plegt-Vos een duidelijke visie hebben voor de toekomst. Dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van die toekomst, straalt van alles af. Zo kiezen ze heel bewust voor biobased en circulaire materialen en werken ze op groene stroom. Hun Slimme Huizenfabriek maakt dit alles mogelijk. De basis ligt er en ze blijven in ontwikkeling. Wij hadden de eer om een kijkje in de keuken te mogen nemen.