Logo Bouwend Nederland

Building the Future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Donderdag 28 maart 2024

Ruim 250 deelnemers mocht Hogeschool Windesheim maandagmiddag 18 maart ontvangen voor het symposium Building the Future. Op het programma stonden een aantal informatieve en boeiende lezingen en masterclasses, allemaal in het kader van het thema van deze 6e editie: Waterrijk bouwen.

Building the Future is een jaarlijks terugkerend symposium. De organisatie is in handen van Bouwend Nederland, Hogeschool Windesheim, Techniek NL en het Zwolse Architecten Platform ZAP. Met ‘Waterrijk bouwen’ was voor een heel actueel thema gekozen. Door de natte winters, droge zomers, de slechte kwaliteit van het oppervlaktewater en de toenemende vraag naar drinkwater wordt water steeds meer een issue voor de gebouwde omgeving. Het programma van het symposium was dan ook gericht op nadenken over hoe we qua techniek, bouw en architectuur omgaan met deze uitdagingen.

Klimaatverandering en water

Voormalig weerman Gerrit Hiemstra was één van de sprekers. Hij vertelde onder meer over klimaatverandering en wat dat voor blijvende invloed heeft op de waterhuishouding in woningbouw. Hiemstra legde uit hoe hij daar met zijn eigen woonconcept Oarshûs mee omgaat. De woningen, waarvan hij er zelf eentje bewoont, worden met biobased materialen gebouwd. Zijn woning wordt met aquathermie verwarmd.

Studentendenkwerk

Na het verhaal van Hiemstra kregen studenten van Windesheim, voor wie het symposium onderdeel is van het curriculum, het podium. Ze hadden de ochtend besteed aan hackathons om oplossingen te bedenken voor een paar uitdagende casussen. ’s Middags presenteerden ze de uitkomsten. Zo was er een groep die in het kader van preventie en bestrijding van bosbranden een systeem had bedacht met lokaal opgeslagen water. Een andere groep presenteerde een compleet nieuw systeem voor riolering en waterafvoer.

Masterclass naar keuze

De deelnemers van het symposium konden vervolgens een masterclass naar keuze volgen. Met onderwerpen als de ontwikkeling van drijvende woningen in steden aan het water, systeemgericht ontwerpen met water als belangrijkste factor voor de toekomst en een reis langs 25 innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatadaptatie in Noord Nederland en de Kaderrichtlijn water was het moeilijk kiezen. Over dat laatste onderwerp vertelde Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland onder meer hoe de richtlijn eruitziet en wat de doelen zijn van deze Europese regelgeving. Belangwekkende kost voor bouwers omdat zij te maken krijgen met maatregelen om de kwaliteit van opgepompt water te verbeteren voordat het mag worden teruggestort in oppervlaktewater zoals slootjes.

Wijk ín het water

Na de masterclasses stonden er nog twee lezingen op het programma. Grietje Zeeman ging in op het scheiden van waterstromen aan de bron bij nieuwbouw. Ze maakte de deelnemers van het symposium duidelijk dat samenwerking tussen stakeholders hierbij van groot belang is. Aansluitend werden de schijnwerpers gericht op het bijzondere Amsterdamse woningbouwproject SchoonSchip. Architect Jeroen Apers vertelde hoe deze meest duurzame drijvende wijk van Europa tot stand is gekomen. Uiteraard kwam ook de waterhuishouding van de 46 waterwoningen aan de orde, zoals de gescheiden stroom voor de afvoer van grijs water (uit vaatwasser, wasmachine) en zwart water (uit toilet).
Rond 17.00 uur werd het symposium afgesloten met een borrel waarbij de deelnemers nog gezellig konden napraten over alles wat er die middag voorbij was gekomen.

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Woensdag 8 mei 2024
Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.