Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Contactgroep digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector maar niet door een roze bril

Contactgroep Digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector, maar niet door een roze bril

Woensdag 24 april 2024

De opkomst bij bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van donderdag 18 april was opvallend hoog. Een van de dingen die in Van der Valk hotel Deventer aan de orde kwamen, was namelijk AI, en veel professionals uit de sector zijn razend nieuwsgierig naar wat deze technologie voor de sector kan betekenen.

‘De digitale toekomst van de bouw en infrasector’ was het thema van de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van 18 april. Een breed onderwerp dat voor veel verschillende professionals uit de sector interessant bleek. Onder de maar liefst 53 deelnemers waren IT-medewerkers, financials, werkvoorbereiders, directeur/eigenaren en zelfs HR-medewerkers.
Anders dan in het programma stond, was Arjan Walinga de eerste spreker. Hij is binnen Bouwend Nederland expert op het gebied van BIM(onderwijs), Bouwlogistiek, Business Intelligence en Data.
Hij nam de deelnemers vooral mee in de wereld van AI. Daarbij ging het onder meer over hoe je kunstmatige intelligentie zou kunnen toepassen in de bouw. Een van de interessante voorbeelden was het laten maken van offertes door AI-software als ChatGPT.

Tijdwinst heeft een prijs

De tijdwinst die dat kan opleveren zorgde voor enthousiaste reacties onder de deelnemers. Walinga wees echter ook nadrukkelijk op de risico’s van het gebruik van AI. Veel software maakt namelijk gebruik van alle data die beschikbaar is op internet. Door de software zelf te gebruiken, kun je ongewild ook informatie over je bedrijf die je liever voor jezelf houdt, toegankelijk maken voor anderen. Denk dus goed na bij je keuzes voor nieuwe technologieën, was de boodschap. Ook als het niet om AI maar bijvoorbeeld robotisering gaat. Het voorbeeld van de metselrobot maakte bijvoorbeeld duidelijk dat gevels veel van hun charme kunnen verliezen als er geen onregelmatigheden door handwerk meer te zien zijn.

Digitalisering in kaart

Tweede spreker was Dennis Mollet. De beleidsadviseur digitalisering binnen Bouwend Nederland ging in op de actuele ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Hij vertelde onder meer hoe de contactgroepen Digitalisering informatie delen over hun software keuzes op het gebied van digitalisering. Leden kunnen zogenoemde stamkaarten invullen welke softwareprogramma’s ze gebruiken voor bijvoorbeeld BIM, loonadministratie, tekenen, Personeelsinformatie enzovoorts, en hoe dat bevalt. Doel is om gebruikerservaringen met elkaar te delen waardoor bedrijven niet steeds het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.

Digiscan en NIS2


Daarnaast was er aandacht voor een pilotproject over de effecten van AI in de eigen organisaties waarin bedrijven ondersteund kunnen worden. Ook vertelde Mollema over de ontwikkeling van een nieuwe module van de Digiscan waarin bedrijven hun volwassenheid kunnen meten op het gebied van digitalisering in de keten kunnen meten. Als laatste was er een update over aanstaande wet- en regelgeving met betrekking tot de NIS2-richtlijn voor cybersecurity eisen.

VR-brillen en flip-overs

Aan het eind van de bijeenkomst was er een korte demonstratie van de mogelijkheden die Virtual Reality de bouw en infrasector te bieden. Timo Boswijk van Virtual Owl had een aantal VR-brillen meegenomen waarmee de deelnemers zelf een kijkje in de virtuele bouwrealiteit konden nemen.
Minder futuristisch maar wel gericht op de toekomst waren de flip overs waarop de deelnemers konden aangeven aan welke informatie op het gebied van digitalisering ze behoefte hebben. Die onderwerpen kunnen dan in volgende bijeenkomsten aan bod komen. De eerstvolgende staat gepland voor 21 november.

Mayra Schoolen
Adviseur sociale zaken - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 22 juli 2024
Buitenlandse bouwers leren taal én vak in Oost

De komende jaren moeten in Nederland bijna een miljoen woningen gebouwd worden, maar goede vakmensen zijn schaars. Daarom zijn arbeidsmigranten hele waardevolle krachten voor de bouwsector. Een aantal medewerkers van Heutink Bouwgroep volgt een traject bij het Deltion College waarin ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Daardoor worden ze breder inzetbaar.