De weg naar een 100% circulaire GWW
Woensdag 29 januari 2025
Op donderdag 23 januari jongstleden vond de Marktdag Circulair Aanbesteden plaats. De vraag 'Hoe werken we samen op weg naar een circulaire GWW?' stond tijdens deze middag in Arnhem centraal. Een terugblik op een meer dan nuttige bijeenkomst.
Er waren zo’n 50 personen op de marktdag in Hotel Haarhuis afgekomen, variërend van projectleiders tot beheerders en van contractmanagers tot aannemers en producenten. De insteek en opzet van de dag was duidelijk: de toekomst van circulariteit binnen de grond-, weg- en waterbouwsector (nader) verkennen. Het bleek uiteindelijk een nuttige en waardevolle kans om in dialoog te gaan en samen vooruit te kijken.
De organisatie van de marktdag was in handen van meerdere partijen, waaronder VNO-NCW, Living Lab Circulair Arnhem en Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR), het samenwerkingsverband van zeventien gemeenten. Wij waren ook aanwezig. Tijdens het plenaire gedeelte ging regiobestuurslid en voorzitter Infra Platform Oost Peter Gelink in gesprek met NTP en twee vertegenwoordigers van de gemeente Arnhem. Zo werd de dag met een algemeen panelgesprek afgetrapt: waar we staan, wat we willen, waarin kunnen we elkaar versterken en hoe kan de samenwerking in de komende jaren binnen de GWW-sector nog meer vormgegeven worden. Nadat ook GMR een korte toelichting had gegeven over hun betrokkenheid werd iedereen verzocht om deel te nemen aan een van de vier kleinere deelsessies en hier samen aan de slag te gaan. Er kon worden gekozen uit de volgende thema’s:
Deelsessies nader belicht
Twee deelsessies waren bijzonder in trek. In ‘Resultaten meten en monitoren: Wat zijn de beste methoden?’ werd de nadruk gelegd op het nut en de relevantie van monitoren. We willen in 2050 volledig circulair zijn, maar hoe kom je daar uiteindelijk? Dan moet je wel weten wanneer bepaalde (tussen)doelen worden gerealiseerd. Een circulaire aanpak kan groots en gedetailleerd, maar soms is het ook belangrijk om een 'hoog over'-benadering erop na te houden en dat je het goede pad bent ingeslagen. Daarnaast kwam onder meer ook ter sprake hoe je dergelijke metingen gebruiksvriendelijk en uniform uitvoert en zo gebruikers goed op weg helpt. Zo is de ene gemeente groter dan een andere (en kan er mensen voor vrijmaken) terwijl kleinere gemeenten het er 'een beetje' bij moeten doen. Deze werksessie bracht interessante discussies op gang.
Na de pauze konden de aanwezigen een andere deelsessie opzoeken. Voor 'Circulariteit in aanbestedingen en contracten: Wat is effectief?' was ook veel belangstelling. De markt innoveert continu en biedt verschillende oplossingen omdat hier in aanbestedingen ook steeds meer vraag naar is. Wat tijdens deze tweede deelsessie naar voren kwam, is dat er bij Schoon en Emissieloos Bouwen een routekaart en het SEB-convenant voorhanden is. Deelnemers van deze workshopronde waren het er roerend over eens dat bij circulair bouwen (in de GWW) ook behoefte is aan een eenduidige lijn. Dat er een standaard komt waarin duidelijk is waar je het met z’n allen over hebt. Bedrijven werken vaak voor verschillende gemeenten, en juist daarom is een bepaalde vorm van uniformiteit meer dan gewenst. Wat ook nog werd aangestipt is hoe je kleinere bedrijven (lees: het mkb) kan laten aanhaken in deze transitie.
Borrelend napraten
Tijdens de borrel in de wijnkelder van het hotel werd nog nagesproken over de behandelde onderwerpen van deze marktdag. "Met een van de andere aanwezigen kwam er nog een interessante discussie op gang wat nu écht 100% circulair is", zegt Jessie Mons-Vuurlink, adviseur markt en overheid bij Regio Oost en een van de deelnemers aan de marktdag. "Mag je dan geen enkel nieuw materiaal gebruiken, of mag je wel iets toevoegen wat in de toekomst makkelijk(er) kan worden hergebruikt? Zo waren er voors en tegens en dat leverde interessante invalshoeken en discussies op."
Gerelateerd nieuws
In Regio Oost staat de Onderwijsdag van de Bouw inmiddels stevig op de kaart. Zo maakten in Zwolle, Eibergen, Glanerbrug en Veenendaal meer dan tweeduizend leerlingen kennis met de wereld van de bouw en infra. Een mooie samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en Bouwend Nederland.
Op een warme vrijdagmiddag brachten de leden van afdeling Veluwestreek een bezoek aan steenfabriek Vogelensangh in Deest. Tijdens een indrukwekkende rondleiding ontdekten zij hoe bakstenen hier nog op traditionele wijze worden gebakken in kolengestookte ringovens, de laatste actieve ringoven van Nederland.
Op maandagavond 16 juni vond de netwerkbijeenkomst van afdeling Lingestreek plaats op een bijzondere locatie: Frank Pouwer Historische Bouwmaterialen in Doorwerth. De afdelingsleden werden gastvrij ontvangen op het terrein aan de Fonteinallee, waar Simon Bouw ons meenam in de wereld van hergebruikte bouwmaterialen – van oud eiken tot wagonplanken. De presentatie en rondleiding boden een inspirerend inkijkje in het ambacht van het herbestemmen van historische bouwmaterialen. Ook kregen we een kijkje in een andere passie van Frank: zijn imposante trekker verzameling.