Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Trotse aannemer en voorzitter lucas haafkes in beeld bij tom magazine

Trotse aannemer en voorzitter: Lucas Haafkes in beeld bij ondernemend Twente

Dinsdag 2 juli 2024

Met aannemers- en familiebedrijf Haafkes, gevestigd in Goor en Deventer, staat hij voor grote uitdagingen op het gebied van bouw, duurzaamheid en netcongestie. Als voorzitter van de afdeling regio Twente probeert hij ook in naam van 170 regionale bouw- en infrabedrijven het verschil te maken. En bij het voetbalelftal van zijn zoon fungeert hij als enthousiast leider. "In al die rollen draait het in feite om plezier, samenwerken en samenbouwen", geeft Lucas Haafkes een kijkje in wat hem drijft en voorstuwt.

De Twentse woningmarkt is in de ban van een stevige transitie aangaande duurzaamheid, energie en netcongestie (ofwel overbelasting van het stroomnetwerk). Haafkes beziet die ontwikkelingen vanuit twee verschillende perspectieven: als directeur van zijn eigen bedrijf én als voorzitter van afdeling Regio Twente, waarbij hij - met het bestuur - de belangen behartigt van 170 regionale bouw - en infrabedrijven.

Voorzichtig positief

Met grote interesse volgde Lucas onlangs het hoofdlijnenaccoord van de nieuwe regering en het moet gezegd worden: het had slechter gekund., zegt hij. "Ik ben voorzichtig positief, het komt nu aan op uitvoering. De kabinetsambitie om 100.000 woningen per jaar te laten bouwen blijft, het aantal nieuwbouwwoningen dat in 2023 is gerealiseerd, bleef steken op iets meer dan 73.000. We vragen ons wel af hoe ze de plannen gaan uitvoeren en of het allemaal haalbaar en financierbaar is. Overigens is er in de regio Oost meer gebouwd dan elders in het land: we zijn vijftig procent meer actief en hebben 13.000 woningen gebouwd, een lichte stijging zelfs ten opzichte van het jaar ervoor. Wat hem verder aanspreekt in het hoofdlijnenakkoord? "Dat er 500 miljoen voor de infra is gereserveerd voor de ontsluiting van wijken, maar om het achterstallig onderhoud weg te werken is meer nodig. Positief is dat er minder makkelijk bezwaar kan worden gemaakt tegen bouwprojecten. Die processen gaan korter worden en dat werd hoog tijd".

Instroom blijft knelpunt

Minder blij is Haafkes met de wetenschap dat het nieuwe kabinet bar weinig aandacht lijkt te schenken aan het techniekonderwijs. Daardoor lijkt de doorstroom van bouwvakkers, timmerlieden en andere technisch personeel te stokken. "En dan te bedenken dat bouw en infra goed is voor een omzet van 100 miljard euro per jaar, dat is zo'n 10 procent van de Nederlandse economie. We zijn een grote speler. Daar mag wel meer rekening mee gehouden worden". Maar ook in dit geval gaat Twente tegen de landelijke trend in, tot zijn opluchting. "Op het ROC in Rijssen hebben zich 30 procent meer leerlingen aangemeld voor technische opleidingen dan vorig jaar. De technische scholen in Twente, zoals het ROC en Saxion, hebben sowieso lange tijd niet zo vol gezeten als nu.

Twentse pluspunten

Haafkes signaleert meer opvallende positieve zaken die in Twente gebeuren. In weerwil van de moeilijke situatie - hoge rente, dure bouwgrond en vertraging van bouwvergunningen - wil hij de uitstekende samenwerking tussen de Twentse gemeenten benadrukken. Ooit strandde de komst van Twentestad op een betonnen muur van onwil en cultuurverschillen, maar Haafkes ziet dat er op microniveau wel degelijk een "Twentestad" is."Als ik zie hoe de wethouders van bijvoorbeeld Almelo en Enschede met elkaar omgaan, hoe ze samen naar Den Haag en Zwolle trekken om zaken voor elkaar te krijgen dan is er sprake van veel samenwerking en verbinding".

Samenbouwen is ultiem recept

De favoriete term van Lucas is samenwerking. Of beter gezegd: samenbouwen. Haafkes: "Dat is hét recept voor de toekomst. Als bedrijf zijn wel al erg gericht op samenwerken: we doen een bouw- of renovatieproject nooit alleen, maar altijd samen met andere partijen, of partners. Meer dan ooit zullen samenbouwen en samenwerken de sleutels tot succes zijn. 

Bron: TOM Twents Ondernemers Magazine

Het complete artikel vind je hier.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 juli 2024
Brabants uitje smaakt naar meer: af van de gebaande paden

Dit jaar stond de ledenexcursie in het teken van avontuur, bourgondisch genieten, varen en een stadswandeling. De perfecte locatie is dan Den Bosch waar alles bij elkaar komt. We kijken terug op een zeer geslaagd tweedaags evenement waar we op een ontspannen manier even afstand kunnen nemen van de dagelijkse drukke bouw- en infrapraktijk.

Maandag 8 juli 2024
Top 6 meest gekozen ledenvoordelen voor Stedendriehoek Salland

Bouw- en infrabedrijven worden lid van onze vereniging, omdat we onder meer hun belangen behartigen, kennis delen online of in informatiebijeenkomsten en aantrekkelijke ledenvoordelen aanbieden. Dat laatste is voor de regionale voorzitter van afdeling Stedendriehoek Salland een belangrijke. "We zien zes ledenvoordelen die er bij ons in de regio heel erg uitspringen", zegt Peter Meerman.

Maandag 1 juli 2024
Regiobijeenkomst Regio Oost: van bouwonderwijs tot discussie met Messi

Ondanks het lonkende barbecue-weer waren er donderdag 27 juni rond de 70 leden naar de Regiobijeenkomst Oost gekomen. In congrescentrum Orpheus in Apeldoorn kregen ze een gevarieerd programma voorgeschoteld; informatief en inspirerend.