Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Afdeling midden holland kijkt ogen uit in voormalige koepelgevangenis

Afdeling Midden-Holland kijkt ogen uit in voormalige Koepelgevangenis

Dinsdag 24 oktober 2023

Een rondleiding door de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem en een wervelende presentatie van de ‘Fountainheads’ vormden donderdag 19 oktober de hoofdingrediënten van de bijeenkomst van afdeling Midden-Holland.

Sinds 2022 kun je de voormalige gevangenis De Koepel in Haarlem vrij in- en uitlopen. Hoogste tijd dus voor de afdeling Midden-Holland om eens een kijkje te nemen in dit markante gebouw. De bijeenkomst betekende tevens een primeur, want het was de eerste bijeenkomst voor zowel afdeling Midden-Holland als Aannemers Vereniging Hollands-Midden. Veel bouwers zijn lid van beide clubs, en dan is het agenda-technisch handig om in ieder geval één keer per jaar een gezamenlijke activiteit te organiseren. 

Lastige afwegingen

De samenwerking leverde een flink gezelschap op, er waren rond de 50 deelnemers. Die groep werd in tweeën gesplitst voor de rondleiding waarin van alles werd verteld over de restauratie, verduurzaming en herbestemming van het monument dat tot 2016 nog in gebruik was als gevangenis. Na een verbouwing van zo’n vier jaar is De Koepel nu thuisbasis voor studenten, docenten, flexplekken, horeca en bioscoop Filmkoepel. Dat zo’n proces niet zonder slag of stoot verloopt legde André van Stigt van J. van Stigt architecten uit. Hij gaf de bouwers bijvoorbeeld inzicht in hoe lastig de afwegingen tussen monumentale waarde en duurzaamheidsvereisten kunnen zijn.

Wervelwind in de kelder

Na de vaktechnische info daalde het gezelschap af naar de ondergrondse bioscoopzalen waar Fountainheads wachtten met hun programma ‘Nooit Normaal’. In een sneltreinvaart schotelde het energieke duo de aanwezigen een actueel overzicht voor van uiteenlopende ontwikkelingen en bewegingen. De focus lag met name op technologische sociologische, maatschappelijke, geopolitieke en economische trends en op de vraag waarom innoveren nu belangrijker is dan ooit. Wie denkt dat dit misschien niet zoveel met bouw te maken heeft, vergist zich. De Fountainheads wezen bijvoorbeeld op nPlan, een AI-platform dat zich heel specifiek op de bouw en infra richt. Check vooral www.nPlan.io als je daar meer over wilt weten. In ieder geval veel deelnemers aan de bijeenkomst zullen een kijkje op die website nemen, is de verwachting. Het merendeel van de reacties op de korte maar door het razende tempo best vermoeiende presentatie, was namelijk lovend.
De gezellige en informatieve bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en een diner in de horeca ruimte van de Koepel.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.