Logo Bouwend Nederland

Afdeling Midden-Holland kijkt ogen uit in voormalige Koepelgevangenis

Dinsdag 24 oktober 2023

Een rondleiding door de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem en een wervelende presentatie van de ‘Fountainheads’ vormden donderdag 19 oktober de hoofdingrediënten van de bijeenkomst van afdeling Midden-Holland.

Sinds 2022 kun je de voormalige gevangenis De Koepel in Haarlem vrij in- en uitlopen. Hoogste tijd dus voor de afdeling Midden-Holland om eens een kijkje te nemen in dit markante gebouw. De bijeenkomst betekende tevens een primeur, want het was de eerste bijeenkomst voor zowel afdeling Midden-Holland als Aannemers Vereniging Hollands-Midden. Veel bouwers zijn lid van beide clubs, en dan is het agenda-technisch handig om in ieder geval één keer per jaar een gezamenlijke activiteit te organiseren. 

Lastige afwegingen

De samenwerking leverde een flink gezelschap op, er waren rond de 50 deelnemers. Die groep werd in tweeën gesplitst voor de rondleiding waarin van alles werd verteld over de restauratie, verduurzaming en herbestemming van het monument dat tot 2016 nog in gebruik was als gevangenis. Na een verbouwing van zo’n vier jaar is De Koepel nu thuisbasis voor studenten, docenten, flexplekken, horeca en bioscoop Filmkoepel. Dat zo’n proces niet zonder slag of stoot verloopt legde André van Stigt van J. van Stigt architecten uit. Hij gaf de bouwers bijvoorbeeld inzicht in hoe lastig de afwegingen tussen monumentale waarde en duurzaamheidsvereisten kunnen zijn.

Wervelwind in de kelder

Na de vaktechnische info daalde het gezelschap af naar de ondergrondse bioscoopzalen waar Fountainheads wachtten met hun programma ‘Nooit Normaal’. In een sneltreinvaart schotelde het energieke duo de aanwezigen een actueel overzicht voor van uiteenlopende ontwikkelingen en bewegingen. De focus lag met name op technologische sociologische, maatschappelijke, geopolitieke en economische trends en op de vraag waarom innoveren nu belangrijker is dan ooit. Wie denkt dat dit misschien niet zoveel met bouw te maken heeft, vergist zich. De Fountainheads wezen bijvoorbeeld op nPlan, een AI-platform dat zich heel specifiek op de bouw en infra richt. Check vooral www.nPlan.io als je daar meer over wilt weten. In ieder geval veel deelnemers aan de bijeenkomst zullen een kijkje op die website nemen, is de verwachting. Het merendeel van de reacties op de korte maar door het razende tempo best vermoeiende presentatie, was namelijk lovend.
De gezellige en informatieve bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en een diner in de horeca ruimte van de Koepel.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 29 april 2024
Boeiende bijeenkomst in de bollenstreek voor Infraplatform

Infraplatform Randstad Noord sloeg donderdag 25 april twee vliegen in een klap. Bij lidbedrijf AW-Groep in Hillegom werd de ledenvergadering gecombineerd met interessante en informatieve presentaties. Duurzaamheid was de rode draad.

Woensdag 24 april 2024
Uitnodiging Bouwfestival 30 mei Alkmaar

Meld je nu aan voor het Bouwfestival op 30 mei in Hal25 in Alkmaar. Met sprekers, workshops, rondleiding bouwplaats, racen, gratis ritjes met elektrische bussen, foodtrucks, zanger, etc.

Dinsdag 23 april 2024
Ooms Bouw & Ontwikkeling viert hun 111-jarig jubileum

Op zaterdag 20 april vierde Ooms Bouw & Ontwikkeling haar 111-jarig bestaan. Tijdens de spetterende feestavond werden medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers en bekenden van het bedrijf meegenomen in de rijke historie van het toonaangevende lidbedrijf uit Scharwoude.