Logo Bouwend Nederland

Bussola zet leiderschap en voorbeeldgedrag centraal op Bewust Veilig Dag

Woensdag 13 maart 2024

Goed voorbeeld doet goed volgen, luidt het gezegde. Bij de Bussola Groep zijn ze er heilig van overtuigd dat dit geen loze kreet is. Het veiligheidsbeleid is er op gestoeld. Op Bewust Veilig Dag is er dan ook werk aan de winkel voor de leidinggevenden.

De aannemersbedrijven die onder de Bussola Groep vallen, zijn allemaal actief in het Infrawerk. Markus en Sturm richten zich vooral op groot grondverzet, het bouwrijp maken van grond en de aanleg van leidingen en  rioleringen. De Jong Ceba zit ook in het rioleringswerk en daarnaast bestrating. Hoogvliet Flobe is gespecialiseerd in waterwerk zoals beschoeiingen en damwanden en Murmex ondersteunt afvalverwerkingsbedrijven bij het verwerken en bergen van afvalstoffen en verontreinigde grondstromen. Four Energy is een specialist in de realisatie en exploitatie van innovatieve warmtesystemen. BodemPlan is het interne ingenieursbureau van Bussola Groep en Stenen & Tegels doet in sierbestratingen.

Veiligheidsbewustzijn is onderdeel van vakmanschap

Veel van het werk wordt binnenstedelijk gedaan en de medewerkers hebben vaak te maken met verontreinigde grond. “We moeten dus rekening houden met risico’s voor ons eigen personeel én die voor omwonenden”, legt KAM-coördinator Hessel Poortvliet uit. Zijn taak is om de medewerkers van alle bedrijven in de Bussola Groep te helpen bewust veilig te worden en werken. En dat begint voor de veiligheidskundige altijd in de top van de organisatie, bij de directie dus. “Als daar het goede voorbeeldgedrag wordt getoond, dan volgt de rest van de organisatie dat vanzelf.” Veilig werken is volgens hem namelijk onderdeel van het vakmanschap van mensen, net zozeer als bijvoorbeeld een graafmachine kunnen bedienen of weten hoe je leidingen aansluit. En net zo is het goede voorbeeld geven onderdeel van goed leiding geven. “Op Bewust Veilig Dag gaan we dat leiderschap benadrukken.” 

Kijkje in de spiegel

Alle directeuren, operationeel leidinggevenden en hoofduitvoerders krijgen de opdracht om 27 maart één of meerder projecten te bezoeken waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Per project moeten ze minimaal 3 complimenten maken over de veiligheid; minimaal drie punten benoemen die goed zijn. “Dat klinkt makkelijker dan het is”, licht Poortvliet toe. “Als het om veiligheid gaat, zijn we erg gewend om inspecties te houden en te kijken naar wat er fout is en daar dan mensen op aanspreken. Maar als niet drie dingen kunt zien die goed gaan, dan betekent dat dat jij het als verantwoordelijke niet goed hebt georganiseerd.” De leidinggeven gaan dus in feite in de spiegel kijken. Daarna halen ze de medewerkers bij elkaar en gaan ze de complimenten daadwerkelijk uitdelen, uitspreken wat er goed is dus. Volgens Poortvliet werkt dat veel beter dan opsommen wat er niet goed gaat. “Je kunt mensen beter sturen door positieve dingen te benadrukken dan negatieve dingen. Als je die complimenten maakt, komen aandachtspunten vanzelf ter sprake. En mensen zijn veel eerder bereid om er dan over na te danken dan wanneer ze alleen maar op fouten worden gewezen.”

Positieve posters

Aan de leidinggevenden wordt verder gevraagd om een foto te maken van de medewerkers waar de trots uit spreekt. De foto’s en de complimenten worden verzameld, er wordt een compilatie van gemaakt die vervolgnes wordt verspreid in de organisatie. Positieve posters dus met de boodschap dit was Bewust Veilig Dag 2024 en dit is wat we allemaal goed doen. Later in het jaar, in de zomer, als het lekkerder weer is dan in maart, organiseert Bussola nog een eigen ‘Bewust Veilig Dag’. Die is niet alleen voor het personeel, maar ook voor hun naasten. “Dan kunnen de medewerkers vertellen en laten zien wat ze elke dag doen om weer veilig bij hun familie thuis te komen.”

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.