Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Contactgroep digitalisering leert verander tips en tricks

Contactgroep Digitalisering leert verandertips en tricks

Donderdag 6 juni 2024

Veranderingen doorvoeren in een bedrijf is lastig. Ook, of misschien wel vooral, als het om digitalisering gaat. Hoe je dat het beste aanpakt werd uitvoerig besproken tijdens de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering Regio Randstad Noord van maandag 3 juni bij Van der Valk Oostzaan.

Voor het de diepte inging, trapte Dennis Mollet af met wat actualiteiten. Zo vertelde de beleidsadviseur Digitalisering bij Bouwend Nederland, dat de kosten door cybercrime wereldwijd explosief zijn gestegen. Helemaal alarmerend was de mededeling dat bouw en infra bedrijven een zeer gewild doelwit van cybercriminelen zijn. Cybersecurity is dus belangrijker dan ooit. Mollet vertelde ook over het digitale stamkaarten-initiatief van Regio Zuid. De opzet is om met behulp van zogeheten digitale stamkaarten inzicht te krijgen in hoe lidbedrijven de digitalisering aanpakken, welke software ze gebruiken en waar ze daarbij tegenaan lopen. Het doel is uiteraard om de kennis met elkaar te delen en van elkaar te leren. Het idee leverde positieve reacties op.

Maak kritische collega’s key-users

Na de ‘dienstmededelingen’ van Mollet nam Jeroen Bijdevier van training- en coaching specialist AVK de leden mee in de wereld van verandermanagement. Hij legde uit dat het belangrijk is dat medewerkers het nut inzien van een verandering, wil je die met succes in je bedrijf doorvoeren. Overstappen op een digitaal systeem bijvoorbeeld wekt vaak weerstand op bij medewerkers als ze niet zien wat de noodzaak is en hoe het ze kan helpen. Een van de eerste stappen is dus om mensen daarin mee te nemen. Het is immers niet de organisatie die je verandert, maar de mensen die er in werken, gaf hij aan. Nuttige tip was ook om de meest kritische medewerkers in het bedrijf een belangrijke rol in het veranderproces toe te bedelen. Maak ze bijvoorbeeld key-users, degenen die als eersten met bepaalde software mogen werken om het uit te proberen en vervolgens anderen ermee kunnen helpen. Die aanpak helpt weerstand weg te nemen en voorkomt dat de notoire klagers anderen meetrekken in de negatieve houding.

Slim omgaan met WKB-weerstand

De bijeenkomst had ook een interactief deel waarbij het gezelschap in twee groepen uiteenging om samen ervaringen uit te wisselen over actuele verandertrajecten binnen hun bedrijf. De deelnemers bespraken wat er goed ging maar zeker ook tegen welke problemen ze in de dagelijkse praktijk aanlopen. Ook werden er slimme oplossingen gedeeld. Om de weerstand tegen het werken met de nieuwe WKB te overwinnen bijvoorbeeld, had één van de leden de medewerkers op een cursus ‘fotograferen met de smartphone’ gestuurd. De ervaringen werden plenair teruggekoppeld, zodat alle deelnemers er hun voordeel mee kunnen doen. Ook werd er nog gesproken over thema’s die bij een volgende bijeenkomst aan bod zouden mogen komen. Een van de dingen die in ieder geval op het programma komt, is het vergelijken van software. Ter voorbereiding krijgen de deelnemers een digitale stamkaart toegestuurd die ze van te voren kunnen invullen zodat er tijdens de bijeenkomst actief mee gewerkt kan worden.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellig borrel waarbij uiteraard nog veel werd nagepraat over de kunst van veranderingen doorvoeren, maar ook over heel andere dingen.
Wil je graag deelnemen aan de Contactgroep Digitalisering en er volgende keer graag bij zijn? Stuur dan een mail naar Lenneke Neef van Bouwend Nederland (l.neef@bouwendnederland.nl).

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 12 juni 2024
Ook de 9e Bouw Inspiratiedag is een daverend succes

Meer dan 600 leerlingen van diverse basisscholen kwamen er vrijdag 7 juni op de Onderwijsdag van de Bouw naar de Bouw Inspiratiedag in Ede. Het was de 9e keer dat de Bouwinspiratiedag werd georganiseerd en ook deze editie was weer een enorm succes.

Maandag 10 juni 2024
Noord-Holland maakt van regiodag een bruisend minifestival

Met een heel divers programma en ruim 120 zeer tevreden deelnemers beleefde Regio Randstad Noord donderdag 30 mei een zeer geslaagde regiodag Noord-Holland. Het evenement in Alkmaar was gezellig en informatief.

Donderdag 6 juni 2024
Veiligheidsadvies geven begint met vertrouwen bouwen

De contactgroep VGM KAM Regio Randstad Noord beleefde dinsdag 4 juni een leerzame bijeenkomst bij Van der Valk Oostzaan. Indringende verhalen van medeleden en een informatieve en interactieve sessie van veiligheidsexpert Annemarie Timmermans leverden een waardevolle middag op.