Logo Bouwend Nederland

Focus op cybersecurity bij Contactgroep Digitalisering

Donderdag 23 november 2023

Digitaliseren is een must, maar brengt zonder meer ook risico met zich mee. De Contactgroep Digitalisering liet zich maandag 20 november dan ook uitgebreid informeren over hoe je tegen cybercriminelen kunt beveiligen.

Het was de tweede keer dat de Contactgroep Digitalisering van Bouwend Nederland Regio Randstad Noord samenkwam. Dit keer was gekozen voor Van der Valk Oostzaan als locatie. De zestien deelnemers werden daar op maandag 20 november door twee deskundigen getrakteerd op allerhande nuttige informatie over digitale veiligheid. 

Slechte ervaringen delen

De eerste spreker was Dennis Mollet, beleidsadviseur digitalisering bij Bouwend Nederland. Hij legde uit wat Bouwend Nederland de leden allemaal te bieden heeft op hun weg naar digitalisering. Zo kun je als lid de Digiscan doen om inzicht te krijgen in waar je bedrijf staat als het gaat om digitaal werken. Aangezien het thema van de bijeenkomst Cybersecurity was, richtte Mollet richtte zich echter voornamelijk op dat onderwerp. Hij ging bijvoorbeeld in op de samenwerking met het ministerie van EZK in het zogeheten Digital Trust Centre. Die website bevat een heleboel handvatten en tools om de digitale veiligheid van je bedrijf te vergroten. Mollet wees op het onderdeel Ondernemersverhalen, waar bedrijven hun ervaringen met hackers en ransomware-aanvallen delen. Niet leuk, maar wel heel interessant, want juist van zulke verhalen uit de praktijk is veel te leren. En ze maken ook duidelijk dat cybercriminelen het heus niet alleen op grote bedrijven hebben gemunt. Juist mkb'ers lopen serieus risico. "De vraag is dan ook niet zozeer hoe groot de kans is dat je wordt aangevallen, maar wanneer dat gebeurt", waarschuwde Mollet. Hij raadde de deelnemers aan om vooral de Basisscan Cyberweerbaarheid te doen, om te kijken hoe goed je bent voorbereid op narigheid.

Platform Samen Digitaal Veilig

Na Mollet was het de beurt aan Ron Vermeulen van het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen (IVBB). Vermeulen houdt zich daar bezig met het Platform Samen Digitaal Veilig. Vijftig branches, waaronder wijzelf, hebben zich inmiddels bij dit initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW aangesloten. Zoals de naam al zegt helpt het platform organisaties zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. Omdat werknemers binnen een bedrijf een belangrijke rol bij die veiligheid spelen, biedt het platform een aantal mooie tools om het bewustzijn bij het personeel te vergroten. Zo zijn er korte video's voor medewerkers die inzicht geven in het belang van veilige wachtwoorden en van software-updates, en in de risico's van social media en links. Na elk filmpje krijg je een vraag over het onderwerp gesteld; is het antwoord goed dan kun je door naar de volgende video. Het platform biedt ook nog een veiligheidsscan en een digitale brandoefening die je samen met je IT-leverancier kunt doen.

 

Een deel van de tools van het Platform Samen Digitaal Veilig kan gratis worden gebruikt. Wie meer wil dan de basismodule, betaalt daar een vergoeding voor. We hebben echter geregeld dat onze leden tot en met maart 2024 gratis toegang hebben tot het volledige aanbod. Op deze website is meer informatie te vinden over het platform Samen Digitaal Veilig.

Aansluiten? Mail Lenneke!

De leden van de Contactgroep Digitalisering waren erg blij met alle informatie. Want hoewel ze van heel verschillende bedrijven komen, en ook vanuit heel verschillende functies met digitalisering bezig zijn, staat cybersecurity bij iedereen hoog op de agenda. In de afsluitende gespreksronde konden ze elkaar dan ook nog de nodige tips en adviezen geven. Dat is meteen ook een grote waarde van de Contactgroep Digitalisering, het delen van kennis met collega bedrijven. Waar de volgende bijeenkomst over zal gaan en wanneer hij is, moet nog worden vastgesteld. Wie echter nu al weet dat hij of zij graag wil aansluiten, kan Lenneke Neef een mailtje sturen.

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 29 april 2024
Boeiende bijeenkomst in de bollenstreek voor Infraplatform

Infraplatform Randstad Noord sloeg donderdag 25 april twee vliegen in een klap. Bij lidbedrijf AW-Groep in Hillegom werd de ledenvergadering gecombineerd met interessante en informatieve presentaties. Duurzaamheid was de rode draad.

Woensdag 24 april 2024
Uitnodiging Bouwfestival 30 mei Alkmaar

Meld je nu aan voor het Bouwfestival op 30 mei in Hal25 in Alkmaar. Met sprekers, workshops, rondleiding bouwplaats, racen, gratis ritjes met elektrische bussen, foodtrucks, zanger, etc.

Dinsdag 23 april 2024
Ooms Bouw & Ontwikkeling viert hun 111-jarig jubileum

Op zaterdag 20 april vierde Ooms Bouw & Ontwikkeling haar 111-jarig bestaan. Tijdens de spetterende feestavond werden medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers en bekenden van het bedrijf meegenomen in de rijke historie van het toonaangevende lidbedrijf uit Scharwoude.