1. Home
  2. Nieuws
  3. Hoe zet je als bouw of infrabedrijf veilig en verantwoord ai in

Hoe zet je als bouw- of infrabedrijf veilig en verantwoord AI in?

Donderdag 5 juni 2025

Ook in de bouw- en infrasector speelt digitalisering een steeds grotere rol en neemt het gebruik van AI toe. Hoe zorg je dat je hier als bedrijf goed en vooral veilig mee omgaat? Tijdens de bijeenkomst van de Contactgroep Digitalisering Regio Randstad-Noord op 2 juni in Amsterdam werd een diverse groep leden hierover voorgelicht.

Deelnemers kwamen uit alle geledingen van de bedrijven: van directie tot projectleiders en financieel managers. "Deze onderwerpen leven dwars door de organisatie heen", vertelt Lenneke Neef, adviseur sociale zaken. "Lang niet alle bedrijven zitten op hetzelfde niveau. Dat maakt een bijeenkomst als deze waardevol."

Cybersecurity en cyberweerbaarheid

De middag werd geopend door Pascal Kregting, beleidsadviseur digitalisering. Naast een update over waar de brancheorganisatie zich momenteel mee bezighoudt op dit gebied, sprak hij ook over cybersecurity en cyberweerbaarheid. Met een interactieve poll vroeg hij deelnemers wat zij denken dat de directe kosten zijn van een cyberaanval. Het gemiddelde? 46.000 euro directe kosten en dan hebben we het nog niet eens over de indirecte schade. BNL doet elk jaar een cyberkrachtmeting bij diverse lidbedrijven om te zien hoe goed zij beschermd zijn. "Daaruit blijkt gelukkig dat bedrijven steeds beter voorbereid zijn, maar we zijn er nog niet. Er is nog ruimte voor verdere versterking en professionalisering op dit gebied." Kregting vertelde dat de overheid daarbij ook een handje zal helpen met wetgeving die in ontwikkeling is, zoals de aankomende Cyberveiligheidswet. "Bouwend Nederland volgt deze ontwikkelingen op de voet en zal leden ondersteunen bij de implementatie", besluit de beleidsadviseur. 

Hoe ga je om met AI?

De hoofdspreker van de middag was Marieke van der Pol van AVK training en coaching, gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven in het proces van digitalisering. In een interactieve sessie nam zij de deelnemers mee in de wereld van AI, want hoe ga je om met tools zoals ChatGPT, CoPilot of andere AI-modellen die je werkpraktijk infiltreren? Met behulp van een Mentimeter peilde ze de houding van bedrijven ten opzichte van AI. De meeste aanwezigen zagen vooral kansen, maar maken zich ook zorgen over veiligheid en ethiek. Van der Pol benadrukte dat AI geen hype is zoals bijvoorbeeld Google Glass. "AI is 'here to stay', voor iedereen bereikbaar en voor iedereen bruikbaar. 

Vier aandachtspunten

De ontwikkelingen volgen elkaar heel snel op, waardoor de modellen steeds beter worden en steeds beter kunnen ondersteunen. Daarnaast moet je ervan uitgaan dat alles dat geautomatiseerd kan worden, in de toekomst ook geautomatiseerd gaat worden. Het is dus goed om hier nu al over na te denken en beleid op te maken," aldus van der Pol. Voor dat laatste gaf ze vier praktische uitgangspunten mee:

  1. Betrek AI bij de dingen die je doet. Alleen door te experimenteren ontdek je wat wel en niet werkt.
  2. Blijf als mens betrokken. AI is een hulpmiddel, geen vervanger. Jij blijft verantwoordelijk.
  3. Zie AI als een assistent. Niet als bedreiging, maar als iemand die je werk makkelijker kan maken.
  4. AI ontwikkelt zich razendsnel. Wat nu nog niet werkt, kan straks wél werken. Hou dat in de gaten.

Ook de AI-verordening (AI Act) uit Europa kwam ter sprake. Ook deze wetgeving is nog in ontwikkeling, maar dat neemt niet weg dat je als bedrijf nu al moet nadenken over beleid, risico's en verantwoordelijk gebruik. Zeker bij gevoelige toepassingen, waar persoonlijke gegevens aan te pas komen. 

Leren van elkaar

De bijeenkomst eindigde met een borrel, waar deelnemers informeel doorspraken over het thema AI. "Dat was precies onze bedoeling. We willen leden bewust maken," aldus Neef. "De boodschap was helder: begin op tijd. Je hoeft niet alles meteen op orde te hebben, maar je moet een start maken. Achterlopen is geen optie."

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 12 juni 2025
Primeur: 3D-juridische vastlegging met BIM Legal

Nederland wordt het eerste land dat juridische informatie over vastgoed driedimensionaal vastlegt en ontsluit via digitale bouwmodellen. Samen met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Vereniging Eigen Huis, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, NEPROM en het Kadaster hebben we ons officieel gecommitteerd aan BIM Legal. Met dit programma versnellen we de woningbouw en versterken we de rechtszekerheid voor toekomstige bewoners en professionals.

Donderdag 12 juni 2025
Slimmer werken én meer werkplezier - doe graag met ons mee!

Ben jij een mkb-ondernemer en te klein om zelfstandig de kansen van robotisering te verzilveren? Dan is dit je kans. Samen met jou willen we op zoek gaan naar manieren om werk in de bouw en techniek te robotiseren. Natuurlijk met behoud van het werkplezier van je medewerkers.

Woensdag 11 juni 2025
Industrialisatie, robots en AI in de bouw

Hoe ziet de bouwsector er in 2040 uit? En wat is er nú nodig om daar te komen? In dit webinar, in samenwerking met TKI Bouw en Techniek, gaan experts uit de bouw, de hightechindustrie en TNO met elkaar in gesprek over hoe we met minder handen meer kunnen doen, hoe er wordt samengewerkt en welke vaardigheden straks essentieel zijn om sneller te bouwen.