Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Noord holland maakt van regiodag een bruisend minifestival

Noord-Holland maakt van regiodag een bruisend minifestival

Maandag 10 juni 2024

Met een heel divers programma en ruim 120 zeer tevreden deelnemers beleefde Regio Randstad Noord donderdag 30 mei een zeer geslaagde regiodag Noord-Holland. Het evenement in Alkmaar was gezellig en informatief.

De aanpak van de Regiodag Noord-Holland was dit jaar een tikje ambitieuzer dan de vorige edities. Organisatoren Regio Randstad Noord en afdeling Noord-Holland-Noord hadden er dit maal een minifestival van gemaakt. In de culturele broedplaats Hal 25 in Alkmaar was een prima locatie gevonden voor alle activiteiten. Er was zelfs een voorprogramma. Op een steenworp afstand van Hal 25 realiseren Van der Gragt, Tervoort en SBB samen een nieuw appartementencomplex. Zo’n 35 nieuwsgierige leden maakten van de gelegenheid gebruik om daar een kijkje nemen. Wie liever iets anders wilde doen dan over een bouwplaats lopen, kon in een simulator kruipen om zijn of haar racecapaciteiten te testen. Echt rijden kon ook. Renault en Stellantis waren aanwezig met diverse elektrische busjes. Wie wilde kon een proefrit maken en uiteraard van alles horen over wat er komt kijken bij de aanschaf van en het rijden met de emissieloze busjes. Groter elektrisch materieel was er ook, zo was de elektrische bakwagen van Bouwcenter RAB te bewonderen.

Provinciale politiek

Voor het hoofdprogramma, dat door dagvoorzitter Evelien Bouman op een heel vlotte manier aan elkaar werd gepraat, werd iedereen binnen verwacht. In zijn welkomstwoord blikte regiovoorzitter Arjan Putter terug op het afgelopen jaar. Daarbij kwam onder meer de provinciale politiek aan bod, met ondermeer de kennismaking met Jelle Beemsterboer, de nieuwe Gedeputeerde wonen.
Uiteraard prees Putter de beslissing van de Provincie om bouwen aan de randen van steden en dorpen mogelijk te maken, maar gaf ook aan dat het nog wel een tikje ambitieuzer mag. De regiovoorzitter stelde ook nog de twee nieuwe leden van het Regioteam voor; adviseur markt & overheid Sven Amman en accountmanager Wessel Schuurman.

Worstelen met woningbouw

Hoofd’act’ van het festival was Peter Boelhouwer. De hoogleraar aan de TU Delft is expert op het gebied van woningbouw. Hij vertelde op een levendige en gepassioneerde manier over de wooncrisis; hoe we daar in zijn beland en wat mogelijke oplossingen zijn om eruit te komen. Daarbij verloor hij de actualiteit niet uit het oog, ook voor het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringspartijen was aandacht in de boeiende presentatie.

Workshop: De Groene Bouwkracht

Aansluitend volgden er twee workshoprondes. Er was keuze uit drie workshops. Omdat ze tegelijkertijd en in één en dezelfde hal plaatsvonden, werd het ‘silent disco-concept’ ingezet. Iedereen droeg een koptelefoon zodat alles goed verstaanbaar was. 
Marc Hazelaar van De Groene Bouwkracht vertelde over de samenwerking tussen verschillende grote aannemers die gezamenlijk hebben geïnvesteerd in emissieloos bouwmateriaal. Groene Bouwkracht gebruikt het materieel – van trilplaten tot grote graafmachines – niet alleen zelf, maar verhuurt het ook aan derden. Met grote batterijpakketten hebben ze ook nog eens een goede oplossing als het door netcongestie moeilijk is om emissieloos materiaal op de bouwplaats van stroom te voorzien.

Workshop: Leaseplan/Ayvens

Ook Leaseplan verzorgde een workshop. De ledenvoordeelpartner van Bouwend Nederland, die sinds kort als Ayvens door het leven gaat, gaf een toelichting op het waarom en hoe van de transitie naar een Zero-Emissie wagenpark. Onder meer de einde van de BPM vrijstelling in 2025 en de Zero Emissiezones die in sommige steden ingevoerd gaan worden, kwamen aan de orde.
Er was ook een interactieve quiz waar de deelnemers via een app aan konden meedoen. Ze kregen vragen als “uit hoeveel procent elektrische busjes denk je dat het wagenpark in 2030 zal bestaan?”

Workshop: Innoveren

In de derde workshop stonden digitale en sociale innovaties centraal. Joris Geertman van Bouwlab R&Do legde uit dat het voor veel (MKB-)bedrijven lastig is om dergelijke innovaties te implementeren in het bedrijf. Maar hij liet ook zien hoe je op een speelse en pragmatische manier het gesprek over innovatie, en daarmee de start van elk innovatieproces, binnen je bedrijf op gang kunt brengen.

‘Denkend aan Bouw en Infra’

Na de workshops blikte Arno Visser terug op zijn eerste jaar als voorzitter van Bouwend Nederland. Zijn verhaal had een poëtische noot want hij begon met het voordragen van ‘Denkend aan Holland’ en eindigde met een eigen variant op het gedicht van Marsman, in de geest van de bouw en infra.

Arjan Putter rondde het plenaire programma af met de uitreiking van de prijs voor de snelste bouwer. Daan Blom had bij de racesimulatie de concurrentie achter zich gelaten en werd beloond met een bouwhelm van Lego. Ook kreeg hij een weekend lang een Renault Scenic E-Tech tot zijn beschikking en mag de titel “snelste bouwer van Noord-Holland” dragen.Een borrel, foodtrucks, volkszanger Dion en veel geanimeerde gesprekken vormden de belangrijkste ingrediënten voor het afsluitende samenzijn van de zeer geslaagde regiodag.

Gerelateerd nieuws

Woensdag 12 juni 2024
Ook de 9e Bouw Inspiratiedag is een daverend succes

Meer dan 600 leerlingen van diverse basisscholen kwamen er vrijdag 7 juni op de Onderwijsdag van de Bouw naar de Bouw Inspiratiedag in Ede. Het was de 9e keer dat de Bouwinspiratiedag werd georganiseerd en ook deze editie was weer een enorm succes.

Donderdag 6 juni 2024
Contactgroep Digitalisering leert verander-tips en tricks

Veranderingen doorvoeren in een bedrijf is lastig. Ook, of misschien wel vooral, als het om digitalisering gaat. Hoe je dat het beste aanpakt werd uitvoerig besproken tijdens de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering Regio Randstad Noord van maandag 3 juni bij Van der Valk Oostzaan.

Donderdag 6 juni 2024
Veiligheidsadvies geven begint met vertrouwen bouwen

De contactgroep VGM KAM Regio Randstad Noord beleefde dinsdag 4 juni een leerzame bijeenkomst bij Van der Valk Oostzaan. Indringende verhalen van medeleden en een informatieve en interactieve sessie van veiligheidsexpert Annemarie Timmermans leverden een waardevolle middag op.