Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Ook de 9e bouw inspiratiedag is een daverend succes

Ook de 9e Bouw Inspiratiedag is een daverend succes

Woensdag 12 juni 2024

Meer dan 600 leerlingen van diverse basisscholen kwamen er vrijdag 7 juni op de Onderwijsdag van de Bouw naar de Bouw Inspiratiedag in Ede. Het was de 9e keer dat de Bouwinspiratiedag werd georganiseerd en ook deze editie was weer een enorm succes.

Kinderen kennis laten maken met (en liefs enthousiast maken over) de bouw en infra. Dat is de insteek van de Onderwijsdag van de bouw, die traditiegetrouw een dag voor de Dag van de Bouw wordt georganiseerd. Ook traditioneel inmiddels is dat in de omgeving Veenendaal twee afdelingen van twee verschillende regio’s daarvoor de handen ineen slaan. Al negen jaar organiseren afdeling Veenendaal van Regio Randstad Noord en afdeling Zuid West Veluwe van Regio Oost samen de Bouw Inspiratiedag.

Handen uit de mouwen

De editie van dit jaar vond plaats in Ede, op het Kazerneterrein. Dat wordt omgevormd tot een woon-werkomgeving. Oude kazernegebouwen worden gerestaureerd en getransformeerd en er wordt volop nieuw gebouwd. Een uitgelezen plek dus om kinderen kennis te laten maken met alles wat de Bouw en Infra te bieden heeft. Zo’n 600 tot 650 leerlingen van basisscholen uit de omgeving Veenendaal en de omgeving Ede konden hun ogen uitkijken en de handen uit de mouwen steken. Verdeeld in teams en begeleid door onvermoeibare medewerkers van diverse bouw- en infrabedrijven gingen ze aan de slag met hamers, troffels, graafmachines, 3D-brillen enzovoorts. Er werd getimmerd en gemetseld, onder begeleiding van een aantal installateurs werden er lampjes gemaakt (die na afloop mee naar huis mochten). En er werd de kinderen ook uitgelegd waarom dingen op een bepaalde manier gebeuren, bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een groen dak en een gewoon dak, tussen beplanten en bestraten.

Animo alom

Niet alleen de kinderen hadden een geweldige dag, ook de docenten waren enthousiast. Zoals een van hen zei, “Ik zou wel elke keer willen meedoen, maar helaas kan het maar om het jaar.” De animo onder scholen om mee te doen aan de Bouw Inspiratiedag is namelijk zo groot, dat er met toerbeurten gewerkt moet worden.Ook voor de deelnemende bedrijven was het een feest. Hard werken om alles goed te laten verlopen, dat wel, maar het enthousiasme van de kinderen maakt dat he helemaal waard. En daarnaast was het mooi om de collega’s van de andere afdeling weer te zien.

Door de hele regio

Naast de Bouw Inspiratiedag werd er door het hele land nog veel meer gedaan om kinderen kennis te laten maken met de sector. In de Regio Randstad Noord organiseerden Bouwmensen Zaandam en Bouwmensen Hoofddorp allerlei bezoeken aan verschillende projecten. Ook de vmbo-leerlingen op wie deze excursies waren gericht, konden op de bouwplaatsen van alles zien, horen, en vooral doen.

Bouw- en infrakwartet

Alle leerlingen kregen een leuk aandenken aan de dag mee naar huis, namelijk het Bouw- en Infra kwartet. Daarmee kunnen zij, én hun ouders, op een speelse manier thuis nog meer leren over de verschillende beroepen, werkzaamheden en processen die nodig zijn voor het bouw- en infrawerk. Benieuwd naar het kwartet? Je kunt het bestellen op www.debouwmaakthet.nl/op-school.

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.

Dinsdag 2 juli 2024
Excursie Midden-Holland naar de mooiste bouwkeet van het land

Een maand voor de bouwvakvakantie sloot afdeling Midden-Holland het eerste half jaar van 2024 af met een excursie. Vrijdag 28 juni werd Utrecht aangedaan voor een gedeeltelijk bouwgerelateerd maar vooral gezellig programma.

Dinsdag 18 juni 2024
Nodig: een omslag in denken en doen, en vers bloed

Afdeling Amsterdam sloeg donderdag 13 juni twee vliegen in één klap. De jaarvergadering op het Muzenplein werd gecombineerd met een interessante informatieve middag over emissieloos bouwen en vervoeren.