Logo Bouwend Nederland

'Straatje erbij' levert interessante discussies op bij netwerkbijeenkomst Utrecht

Maandag 13 november 2023

Bouwend Nederland Regio Randstad Noord en VNG Utrecht organiseerden dinsdag 7 november in het stadhuis te Nieuwegein een netwerkbijeenkomst. De bijeenkomst was goed bezocht en de discussies over onder meer woningbouw en mobiliteit waren levendig en interessant, maar leverden nog geen panklare oplossingen op.

Begin juni is het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Provincie Utrecht geïnstalleerd. Tot een uitgebreide kennismaking met wethouders en raadsleden van de Utrechtse gemeenten en een goed gesprek over de bouw- en infra-opgaven binnen de provincie was het nog niet gekomen. Daarom hadden Bouwend Nederland Regio Randstad Noord en VNG Utrecht al die betrokken uitgenodigd om naar het stadhuis van Nieuwegein te komen. Onder leiding van dagvoorzitter Theo Dohle ging het circa 50 mensen grote gezelschap, waaronder ook een aantal (infra)bouwers, in de pas verbouwde raadszaal met elkaar in gesprek.

Wel of niet in het groen?

EIB-directeur Taco van Hoek presenteerde het nieuwe rapport over kleinschalige woningbouw in het groen. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken onderzocht wat het aan extra woningen zou opleveren als er in elke plaats of dorp een enkele straat zou worden bijgebouwd op agrarische grond. De studie is vooral bedoeld om het gesprek tussen gemeenten en provincie over de vraag waar en hoeveel er gebouwd kan worden op gang te brengen. In de zaal werkte dat in ieder geval goed, er waren veel vragen en ook veel verschillende meningen. Niet verwonderlijk want volgens het onderzoek zou dit ‘straatje erbij’ voor de provincie Utrecht 21.000 woningen kunnen opleveren. Dat is een aansprekend aantal, maar lang niet iedereen veert enthousiast op bij het idee om in het groen te gaan bouwen. Van Hoek benadrukte dat het bij groen niet gaat om natuurgebieden of Unesco erfgoed, maar puur om grond met een agrarische bestemming. En dat dat niet meer dan 2% van het totale landbouwareaal zou kosten. 

Urgentie lijkt niet echt in beeld

Het onderwerp kwam ook terug in het volgende programmaonderdeel: het vraaggesprek van dagvoorzitter Dohle met Bouwend Nederland voorzitter Arno Visser. Op de vraag hoe hij kijkt naar de komende Tweede Kamer verkiezingen, gaf Visser aan zich er zorgen over te maken dat veel partijen het wel over woningnood hebben, maar de urgentie ervan niet écht lijken te zien. Er wordt volgens hem wel veel gepraat maar veel te weinig gedaan. De Bouwend Nederland leidsman gaf aan dat buiten- of binnenstedelijk bouwen niet het discussiepunt zou moeten zijn; om voldoende woningen te kunnen realiseren moet er volgens hem zowel binnenstedelijk als aan de randen van dorpen en steden worden gebouwd.

Social media en live

Aansluitend ging Dohle in gesprek met gedeputeerde Rob van Muilekom, die Wonen in zijn portefeuille heeft. Voor het tot vragen kwam, werd Provincie Utrecht in het zonnetje gezet omdat die dag bekend was geworden dat de Provincie Utrecht in de jaarlijkse top 25 van duurzame aanbesteders van de achtste naar de tweede plek is gestegen. Na de felicitaties werd ook Van Muilekom bevraagd over zijn kijk op ‘straatje erbij’. Op social media had de gedeputeerde zich daar niet als groot voorstander van ontpopt. Tijdens de netwerkbijeenkomst bleek dat echter genuanceerder te liggen. Volgens hem biedt het rapport mooie inzichten en dient het als gespreksstarter tussen provincie en gemeenten. Wel gaf hij aan dat er toch zeker ook eerst naar binnenstedelijke mogelijkheden moet worden gekeken. 

Daag de markt maar uit

Laatste programmaonderdeel was de paneldiscussie met Arno Visser, Rob Van Muilekom en Anja Vijselaar. De Bouwvrouw van 2021 is sinds anderhalf jaar wethouder bij gemeente De Ronde Venen en heeft onder meer mobiliteit in haar portefeuille. Het panel discussieerde over stellingen die eerst via de Mentimeter aan de zaal waren voorgelegd. Zo ging het bijvoorbeeld over duurzaamheidseisen voor woningen. Over de vraag of die in de provincie Utrecht strenger zouden mogen zijn dan elders in het land, bleek dat een meerderheid van de aanwezigen dat geen goed idee vindt. Het panel reageerde verdeeld. Van Muilekom reageerde er positief op, hij ziet zijn provincie graag de duurzaamste van Nederland zijn, de markt mag uitgedaagd worden! Visser wijst die uitdaging niet af, maar ziet voor de markt een moeilijk werkbare situatie ontstaan als provincies en gemeenten allemaal verschillende eisen hanteren. “Leg de lat dan voor iedereen hoger, maar leg die verscherpte eisen vast in het bouwbesluit zodat een gelijk speelveld ontstaat.” 

Zinvolle bijeenkomst

Rond zes uur werd de interessante en leerzame netwerkbijeenkomst afgesloten. Binnenkort volgt nog een uitgebreid verslag van de middag in de volgende editie van BNL.

Gerelateerd nieuws

Maandag 29 april 2024
Boeiende bijeenkomst in de bollenstreek voor Infraplatform

Infraplatform Randstad Noord sloeg donderdag 25 april twee vliegen in een klap. Bij lidbedrijf AW-Groep in Hillegom werd de ledenvergadering gecombineerd met interessante en informatieve presentaties. Duurzaamheid was de rode draad.

Woensdag 24 april 2024
Uitnodiging Bouwfestival 30 mei Alkmaar

Meld je nu aan voor het Bouwfestival op 30 mei in Hal25 in Alkmaar. Met sprekers, workshops, rondleiding bouwplaats, racen, gratis ritjes met elektrische bussen, foodtrucks, zanger, etc.

Dinsdag 23 april 2024
Ooms Bouw & Ontwikkeling viert hun 111-jarig jubileum

Op zaterdag 20 april vierde Ooms Bouw & Ontwikkeling haar 111-jarig bestaan. Tijdens de spetterende feestavond werden medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers en bekenden van het bedrijf meegenomen in de rijke historie van het toonaangevende lidbedrijf uit Scharwoude.