Na je mbo Infra opleiding gelijk aan de bak!
Woensdag 17 januari 2024
Op 16 januari ondertekenden SPG Infra, Bouwend Nederland, Techniek College Rotterdam, Rotterdams Vakcollege De Hef, Het Zuiderpark College én NPRZ de verlenging van het convenant dat het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en SPG Infra al zo’n tien jaar geleden startten. De verlenging is tot 2031 en hiermee verklaren zij samen op trekken voor een kansrijkere toekomst voor 50 jongeren van Rotterdam Zuid per jaar.
Jongeren die succesvol een van de zeven infra-gerelateerde mbo-opleidingen van het Techniek College Rotterdam afronden zijn namelijk zeker van een baan. Het mes snijdt aan twee kanten: door jongeren aan de start van hun opleiding een AanDeBak-garantie te bieden zijn zij verzekerd van werk met een goed salaris en heeft SPG Infra een ingang om de toestroom van professionals in grond-, water- en wegenbouw te vergroten.
In januari komen bijna 1700 vmbo’ers naar de vijfde editie van het Gaan voor een baan evenement om kennis te maken 12 Rotterdamse werkgevers die mbo-studenten op Zuid jaarlijks 825 AanDeBak-garanties bieden. In Ahoy is een grote activiteitencarrousel met kansrijke sectoren zodat leerlingen uit klas 2, 3 en 4 bewuster hun profiel of vervolgopleiding kunnen kiezen. Zowel Bouw als Infra zijn aanwezig op het techniekplein. Dit is een van de voorbeelden waarbij de betrokken partijen van het convenant samenwerken om jongeren kennis te laten maken met de sector.
Namens Bouwend Nederland waren Rinie Barendregt (bestuurslid Bouwend Rijnmond en Regio Randstad Zuid) en Lisa Jansen (adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt) aanwezig.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.