Logo Bouwend Nederland

Ouwehand Bouw maakt er een Bewust Veilig Wéék van

Maandag 4 maart 2024

Ook dit jaar doet Ouwehand Bouw mee aan de Bewust Veilig Dag. Maar de ontwikkelende bouwer trekt het wat breder dan alleen die ene dag; het programma start al een week eerder en loopt zelfs door tot ná de 27e maart.

“Veiligheid krijgt steeds meer aandacht bij ons”, zegt Marjolein Tuinier. De facilitair medewerkster bij Ouwehand Bouw weet waar ze het over heeft; ze ondersteunt collega Hanno van Ieperen dagelijks bij zijn werk als KAM-coördinator, en ook bij de organisatie van de Bewust Veilig Dag. “Voorheen waren we alleen VCA-gecertificeerd, maar we zagen dat VCA voornamelijk stuurt op procedures. Veiligheid gaat echter vooral om gedrag en dan is het volgens ons zinvol om er met elkaar over te praten, er met z’n allen mee bezig te zijn. Vandaar dat we vorig jaar zijn gestart met de Veiligheidsladder.” 

Warming up met kahoot

Voor het programma van de Bewust Veilig Dag heeft Ouwehand Bouw aansluiting gezocht bij die Veiligheidsladder. “De Toolbox die we op de dag doen, is gericht op veiligheidsgedrag, op het herkennen en bespreken van risico’s”, legt ze uit. “Verder delen we 27 maart de Veiligheidskrant uit onder het personeel.” Daar houdt het echter niet bij op. Sterker nog, het begint er zelfs niet mee. Ouwehand Bouw trapt de Bewust Veilig Dag al een week eerder af. “We hebben dan een vergadering met een groot deel van onze medewerkers. Onze externe veiligheidsexpert van het bedrijf Kader is daar ook bij om te vertellen over de Veiligheidsladder. De instructie wordt ondersteund met een kahoot-quiz over veiligheid.” Door op zo’n leuke interactieve manier vooraf de kennis over dat thema te toetsen, wil het bedrijf de kadermedewerkers alvast een beetje opwarmen voor de Bewust Veilig Dag zelf.

Werken aan veiligheidsbewustzijn

Na de Bewust Veilig Dag is er aan het eind van de week via intranet nog een quiz voor ál het personeel. “Zo willen we het een beetje warm houden onder de medewerkers. Beperk je het tot één dag, dan leggen mensen alles wat ze hebben geleerd misschien wat makkelijker naast zich neer. Dat willen we voorkomen want veiligheid draait toch voor een belangrijk deel om bewustzijn.”

‘Less is more’

Het zijn wijze lessen die vorig jaar zijn geleerd toen Ouwehand Bouw voor het eerst meedeed aan de Bewust Veilig Dag. “We merkten toen dat je van alles kunt organiseren, maar dat het best wel lastig is om iedereen binnen het bedrijf erin mee te nemen. Daarom hebben we dit jaar gekeken hoe we het goed bij de mensen terecht kunnen laten komen zonder dat dat een enorme organisatorische klus wordt.” 

Flinke kluif

Evengoed is de organisatie ook dit jaar een behoorlijke opgave. Ouwehand Bouw heeft namelijk twee vestigingen, één in Gorinchem en één in Katwijk. De ontwikkelende bouwer doet naast nieuwbouw en projectontwikkeling ook renovatie en onderhoud. De 150 medewerkers zijn dus verspreid over een groot aantal werklocaties, ook op de Bewust Veilig Dag. “Op de nieuwbouwprojecten kunnen de uitvoerders op 27 maart het personeel en de onderaannemers nog wel bij elkaar halen in de keet voor de toolbox, maar dat werkt niet voor de collega’s van de onderhoudsafdeling. Die rijden van de ene klus naar de andere. Daarom bieden we de toolbox ook online aan via ons intranet, en doen we later in de week nog die quiz. Mét een mooie prijs want we willen natuurlijk wel dat iedereen meedoet!”

Carina van der Tuijn
Adviseur Sociale Zaken Regio Randstad Zuid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Maandag 22 april 2024
Bouwbedrijf Vrolijk maakt het spelenderwijs veiliger

Bij Bouwbedrijf Vrolijk doen ze het vaak nét een beetje anders. Zo ook tijdens de Bewust Veilig-dag. Dit jaar werden alle medewerkers in groepjes getraind op digitale veiligheid via mobiele escaperooms. Eerder al ontwikkelde Vrolijk een eigen game waarin veiligheid op de bouwplaats centraal staat. “Een serieus thema als veiligheid kan je spelenderwijs juist heel effectief onder de aandacht brengen”, meent KAM-manager Marco Waarts.