1. Home
  2. Nieuws
  3. Van der werff groep bouwt aan een emissievrije toekomst

Van der Werff Groep bouwt aan een emissievrije toekomst

Vrijdag 16 mei 2025

Emissieloos bouwen is geen verre toekomstmuziek meer. Het gebeurt nu al. Bij Van der Werff Groep uit Alphen aan den Rijn staat duurzaamheid niet op de agenda, het is de agenda. "Onze sector móét verduurzamen", zegt directeur Dennis van der Werff stellig. "Dat is haalbaar, maar het vraagt om een andere manier van organiseren én denken." Al jarenlang werkt het bedrijf actief aan het terugdringen van uitstoot, met als doel: volledig emissievrij bouwen als nieuwe standaard. Hoe maak je die ambitieuze missie waar?

Van der Werff Groep verzorgt traditioneel grond-, weg- en waterbouwprojecten, zoals complete binnenstedelijke reconstructies, tank- en laadstations. Maar met hun duurzame bedrijfsfilosofie staan ze ook open voor innovatieve projecten zoals de aanleg van voetbalvelden met klimaatadaptatievoorzieningen zoals regenwateropslag. Bij opdrachten waar de opdrachtgever emissieloos bouwen voorschrijft geldt dat aan de voorkant altijd dat met een EMVI-plan wordt bepaald hoe de uitstoot tijdens het bouwen zoveel mogelijk gereduceerd kan worden. "De ene opdrachtgever is daar ambitieuzer in dan de andere", weet van der Werff. "Soms is reductie ook een noodzaak voor het verlenen van een vergunning. Wij geven altijd aan wat de mogelijkheden zijn die wij kunnen bieden en hoe we uitstoot reduceren door inzet van elektrische machines en het aanpassen van onze interne logistiek."

Productie draaien    

"Emissieloze werktuigen zijn beperkt beschikbaar en zitten vaak nog in de innovatiefase", vervolgt van der Werff. "Wij maken ook gebruik van machines met een stage 5-dieselmotor, waarop we dan een filter zetten en brandstoffen als AdBleu en HVO100 toepassen voor de reductie van CO2. Echter, er is maar één manier om de uitstoot van stikstof te reduceren en dat is door elektrische machines te gebruiken. Een groot deel van ons machinepark draait daarom ook op stroom. De aankoop daarvan is een behoorlijke investering. Het voertuig moet dus wel productie draaien om zichzelf terug te verdienen. Dat vraagt om een omslag in denken en werken, zowel bij ons als bij de opdrachtgever." Ook de logistiek van het werken met elektrische machines behoeft een andere benadering. "We moeten altijd puzzelen hoe we de stroom en de accu's op het juiste moment op de juiste plek krijgen. Brengen we de stroom naar de machine toe of de machine naar de stroom?" 

Vliegwiel

Werken met elektrisch materieel brengt ook risico's met zich mee. Hoe gaat Van der Werff Groep daarmee om? "Het zijn innovatieproducten die vragen om een andere benadering, zowel intern als extern. Niet ieder persoon is geschikt om binnen projecten met emissiereductie samen te werken, dat geldt voor de hele bouwketen. Bij aanvang van het project moeten we met elkaar om de tafel om de risico's in kaart te brengen en er een oplossing voor zoeken. Er is creativiteit en doorzettingsvermogen benodigd om een innovatieproject te realiseren. Het is steeds een uitdaging, maar wij zien het als onze taak om daarin voorop te lopen en zo een vliegwiel te zijn voor de verduurzaming in onze sector."    

Dennis is lid van de Klankbordgroep Leden Infra Klein

De Klankbordgroep Leden Infra Klein (KLIK) bestaat uit een vertegenwoordiging van mkb-leden die actief zijn in de GWW. De klankbordgroep behartigt de belangen van de achterban. Heb je een vraag, een dilemma, of wil je gewoon even sparren? Neem contact op met Antonio Deda, de lokale infra-vertegenwoordiger.

Antonio Deda
Adviseur markt & overheid Regio Randstad Zuid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Zondag 4 mei 2025
Werken met zzp'ers: samenwerken aan duidelijkheid en zekerheid

De wereld van de zzp'er is volop in beweging en dat merken bedrijven in de bouw en civiele techniek als geen ander. Flexibiliteit blijft belangrijk, maar met de aangescherpte handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) per 1 januari 2025 groeit de behoefte aan duidelijkheid. Wat mag nog wel, wat niet meer en hoe voorkom je als opdrachtgever of onderaannemer vervelende verrassingen? Ronson Wullems van Elshout Civiel uit Breda kijkt vooruit en deelt zijn visie, want alleen samen kom je tot werkbare afspraken.

Vrijdag 2 mei 2025
Handreiking voor gemeenten: benut kennis van bedrijven over warmtenetten

Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.

Dinsdag 29 april 2025
Zo bouwden we samen aan 2024 – bekijk ons e-zine

Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.