Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwbite bewust veilig

BouwBite ‘Bewust veilig’

Dinsdag 23 januari 2024

Op 23 januari kwamen 53 leden digitaal bijeen tijdens de BouwBite 'Bewust Veilig'. De Ledengroep Veiligheid nam de deelnemers mee in de stand van zaken in de branche. Er was veel interactie met de aanwezige leden.

Ondanks alle inspanningen zijn er nog steeds te veel ongevallen. De missie van Bouwend Nederland is om veiligheid de hoogste prioriteit in de sector te geven.

Tijdens de bijeenkomst werd een presentatie gedeeld, waarbij Mentimeter werd gebruikt om de grootste zorgen op het gebied van veiligheid te peilen. De belangrijkste aandachtspunten bleken het gedrag van mensen, de aantrekkelijkheid van de sector en het aantrekken van jongeren te zijn. Het werd opgemerkt dat onveilig gedrag op sommige plekken nog steeds wordt geaccepteerd.

 

Deelnemers werd gevraagd wat zij zelf doen op het gebied van veiligheid. Het bleek soms lastig om mensen aan te spreken op onveilig gedrag. Het belang van het continu aangaan van gesprekken over veiligheid en het leggen van verantwoordelijkheid bij de werknemers werd benadrukt.

Verder werd besproken wat nodig is om te verbeteren op het gebied van veiligheid. Begrip van opdrachtgevers en het delen van ervaringen werden genoemd als essentieel. De Ledengroep Veiligheid werd door de deelnemers gezien als een waardevolle bron van hulp, met bijeenkomsten, zoals deze digitale BouwBite, die als prettig werden ervaren.

 

De volledige presentatie van Werner, Jurgen en Christel is hier te downloaden (inclusief antwoorden van de deelnemers op de mentimeter-vragen).

Contactgroep KAM

In Regio Zuid bestaat een Contactgroep KAM, onder leiding van Yvonne van Zijl, waar ervaringen gedeeld worden. De contacgroepen KAM staan in 2024 gepland op 20 maart en 8 oktober (van 15.00-17.00u).

 

Leden die op de verzendlijst Contactgroep KAM Regio Zuid zijn opgenomen ontvangen automatisch de uitnodiging. Sta je nog niet in de verzendlijst en wil je aan deze verzendlijst worden toegevoegd, laat het Yvonne van ZijlJoelka of Petra weten.

Contact met de ledengroep Veiligheid?

Via LinkedIn worden veel nieuwsberichten over veiligheid gedeeld, volg: 

Christel Peppelenbos | Beleidsadviseur Veiligheid bij Bouwend Nederland

Jurgen van de Ven | Directeur Productie bij Huybregts Relou

Werner van Eck | Directeur Veiligheid bij Heijmans

 

Contact met jouw verenigingsmanager?

Ook de verenigingsmanagers delen zeer regelmatig interessante artikelen via LinkedIn:

Petra Landmeter | Afdeling Brabant Mid-West (of via de Afdelings LinkedIn-pagina van Brabant Mid-West)

Joelka van Daal | Afdeling Oost Brabant e.o.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.