1. Home
  2. Nieuws
  3. Duurzaam bouwen begint bij samenwerking bloem infra neemt het voortouw

Duurzaam bouwen begint bij samenwerking: Bloem Infra neemt het voortouw

Vrijdag 4 april 2025

"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?

"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?

Bloem Infra is een familiebedrijf dat sinds 1969 bestaat. Hun specialisatie ligt in binnenstedelijke reconstructies, het bouwrijp maken van terreinen, woonrijp maken van gebieden en saneringsprojecten. "Wij werken veel samen met lokale overheden zoals gemeentes en semioverheden zoals zorginstellingen. Advies over klimaatadaptief en duurzaam bouwen krijgt een steeds hogere prioriteit in onze opdrachten. Deze vraag begint natuurlijk altijd bij de opdrachtgever die een project uitschrijft, maar ik vind wel dat wij als aannemer daarin een ondersteunende en stuwende rol spelen door aan te geven wat de mogelijkheden zijn. Om duurzaam en emissieloos te bouwen zitten we in een transitie die we alleen succesvol kunnen doorlopen als we goed samenwerken zodat we een optimale afstemming bereiken van mens, milieu, veiligheid en kwaliteit." 

Vroeg stadium

Tjeu ziet de meeste winst in deze samenwerking wanneer er vanaf de start van een nieuw project direct een aannemer wordt betrokken. "Het is belangrijk dat opdrachtgevers zo vroeg mogelijk afstemmen met de uitvoerende bedrijven. Dan zijn ontwerpkeuzes nog mogelijk en dan kun je ook echt een verschil maken." De inzet van bouwteams komt wel steeds vaker voor, concludeert Tjeu. "Voor de meeste partijen is klimaatadaptief en duurzaam bouwen nog een vrij nieuwe materie. Men moet ontdekken wat de mogelijkheden zijn, deze zich eigen maken en implementeren in de manier van werken. In een bouwteam kunnen wij onze kennis inbrengen. We informeren de opdrachtgever wat er kan en wat daarvan de gevolgen, direct en voor in de toekomst. Daarna voeren we de opdracht ook zelf uit en brengen ons advies in de praktijk." 

Gebruikte bouwmaterialenhandel

Die praktijk bestaat voor Bloem Infra uit meer dan het gebruik van zuinige machines en duurzame materialen. "Wij moedigen energiebewust gedrag aan en vragen onze collega's mee te denken om praktische verbeteringen door te voeren. Zij weten immers het beste wat er gebeurt in de praktijk. Voor zover mogelijk werken we met duurzame leveranciers." Een sterk punt ligt voor Tjeu ook in het circulair werken. "Via Bloem Sloop en Recycling nemen we ons eigen puin in en recyclen dat tot funderingsmateriaal om her te gebruiken of verkopen het aan derden via onze gebruikte bouwmaterialenhandel, waar spullen verkocht worden van steen en beton tot sanitair en bekabeling. Zo voeg je daad bij het woord."  

Tjeu is lid van de Klankbordgroep Leden Infra Klein

De Klankbordgroep Leden Infra Klein (KLIK) bestaat uit een vertegenwoordiging van mkb-leden die actief zijn in de GWW. De klankbordgroep behartigt de belangen van de achterban. Heb je een vraag, een dilemma, of wil je gewoon even sparren? Neem contact op met Manon Bors, de lokale infra-vertegenwoordiger.

Manon Bors
Verenigingsmanager afdeling Limburg
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 16 juli 2025
Jonge vakman weet wat hij wil: 'Ik hoor thuis in de GWW'

Voor Bart Bos (19) uit Vriezenveen is het zonneklaar: hij hoort thuis in de weg- en waterbouw. Sinds hij in 2022 aan de slag ging in de GWW-sector, is hij niet meer weg te denken van het werkveld. Met een passie voor grote machines, teamwerk en zichtbare resultaten, weet hij precies waarom hij hier wil blijven. "De wegenbouw is gewoon mooi werk." Zijn ambitie? Machinist worden op de grote kraan. Wat maakt dit vakgebied zo aantrekkelijk voor jonge vakmensen als Bart?

Dinsdag 8 juli 2025
Nieuwe publicatie geeft handvatten om energierenovatie te standaardiseren

Steeds meer woningcorporaties en bouwbedrijven kiezen voor gestandaardiseerde renovatieprocessen en oplossingen die zorgen voor snelheid, voorspelbaarheid en schaalvoordeel. De praktijkverhalen lees je in onze nieuwe publicatie Een overzicht van renovatietreintjes in de corporatiesector. De publicatie is op 26 juni gepresenteerd aan de Contactgroep Vastgoedonderhoud en werd enthousiast ontvangen.

Maandag 7 juli 2025
Structureel budgettekort bedreigt infrastructuur

Nederland staat voor de grootste instandhoudingsopgave ooit. Bruggen, tunnels, sluizen en wegen zijn massaal aan het einde van hun levensduur. Storingen, afsluitingen en vertragingen nemen toe, en zonder actie komt de veiligheid én de economie in gevaar. Daarom heeft Rijkswaterstaat voor het eerst een Meerjarenplan Instandhouding (2025–2030) opgesteld. Een belangrijke stap richting meer transparantie, betere samenwerking en het aanpakken van achterstallig onderhoud. Maar het laat ook iets anders zien: we zitten in de gevarenzone.