Neem eigenaarschap in veiligheid en spreek elkaar aan!

Leer hoe je in de praktijk ervoor moet zorgen dat er ook écht veilig wordt gewerkt.

  • Inzicht in veiligheid en gezondheidsrisico’s binnen jouw organisatie
  • Handvatten om de veiligheid binnen jouw organisatie aan te pakken
Afbeelding Neem eigenaarschap in veiligheid en spreek elkaar aan!

Veel organisatie worstelen met het thema veiligheid. Je kunt alle procedures op papier wel in orde hebben en alle middelen hebben om veilig te werken, maar hoe zorg je dat er in de praktijk ook écht veilig wordt gewerkt? In deze training krijg je de handvatten om de veiligheid binnen jouw organisatie aan te pakken.

In de bouwsector is veiligheid de grootste prioriteit. Toch blijkt dat in de praktijk nog veel te verbeteren valt om het aantal ongelukken te laten dalen. Mensen hebben de neiging de verantwoordelijkheid buiten zichzelf te leggen, zeker als het om veiligheid gaat. Deze training helpt deelnemers inzicht te krijgen in hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun eigen veiligheid en gezondheid tijdens de werkzaamheden.

Wat leer je?

  • Inzicht in veiligheid en gezondheidsrisico’s waarop je invloed hebt.
  • Stimuleren van veilig werken door open communicatie.
  • Concrete acties te benoemen die je als team kan nemen om meer invloed te hebben op veiligheid en gezondheid binnen jouw organisatie.

Voor wie is deze training interessant?

In je werk kom je dagelijks in aanraking met veiligheidsaspecten. Je werkt op een bouwplaats of komt met grote regelmaat op een bouwplaats en wil werken aan een veiligere werkomgeving.

Programma

Deze training bestaat uit twee verschillende onderdelen, namelijk 'spreek elkaar aan' en 'eigenaarschap'. Men gaat in beide onderdelen in het team de dialoog aan over welk gedrag veiligheid bevordert zodat de kans op een onveilige situatie verkleind wordt.

Deel 1: ‘Spreek elkaar aan’

Tijdens dit onderdeel wordt eerst de context van het belang van aanspreken op onveilig gedrag behandeld om ‘urgentie’ voor het aanspreken op te verhogen. Aan de hand van de kleuren van persoonlijkheid krijgen de deelnemers inzicht in hoe verschillend personen reageren op de wijze van aanspreken, maar ze leren ook meer over zichzelf en welke communicatietechnieken ze kunnen inzetten. Naast een kort theoretisch kader wordt middels rollenspellen met een trainingsacteur de effecten van verschillende vormen van aanspreken bij de verschillende persoonlijkheden uitgebeeld en direct met de groep geëvalueerd. Vervolgens leert men de drie functies van feedback geven en ontvangen, waarbij er aandacht is voor het verschil tussen corrigerende en constructieve feedback. Na het bespreken van bovengenoemde informatie, worden de vier stappen die bij het geven van feedback horen, met de deelnemers doorgenomen en geoefend. Tot slot leert men over het belang van een beloning geven (kort complimenteren).

Deel 2: ‘Eigenaarschap’

In het tweede onderdeel wordt met de deelnemers de dialoog aangegaan welke factoren binnen het team invloed hebben op duurzame veiligheidsgedragsverandering in zijn algemeenheid. Hierbij worden de vier beïnvloedbare factoren tijdens deze workshop meegenomen; randvoorwaarden, leiderschap, team en het individu en uitgelegd met de cirkel van invloed en betrokkenheid (model van Covey). In de eerste fase vult iedere deelnemer apart de eerste situatie middels de cirkel van invloed en betrokkenheid in. Daarna bepaalt ieder apart, op welke wijze de cirkel van invloed vergroot kan worden en welk gedragsinterventie de deelnemer moet inzetten om meer invloed te krijgen op zijn of haar eigen veiligheid en het aanspreken op (on)veilige situaties. In de tweede fase wordt besproken hoe het team op deze acties meer invloed kan uitoefenen, met als doel het veiligheidsbewustzijn verhogen en meer eigenaarschap te nemen in het elkaar aanspreken.

Kies je startmoment

Hier vind je een overzicht met alle beschikbare trainingsdata. Kies de startdatum en locatie die bij je past en meld je direct aan. Is de training vol? Neem dan contact met ons op, we kijken graag mee naar andere mogelijkheden.

Er zijn op dit moment geen trainingen gepland. Op de hoogte blijven van nieuwe trainingsdata? Meld je dan aan voor de Academy Alert!

Aanmelden Academy Alert

Vragen? Stel ze gerust.

Heb je een vraag of wil je meer weten over onze trainingen? Neem dan contact met ons op.

Esther Zeemeijer

Opleidingscoördinator