Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Vereniging
 3. Jong bouwend nederland
 4. Over jong bouwend nederland

Over Jong Bouwend Nederland

Jong Bouwend Nederland (JBN) is hét netwerk van jonge professionals in de bouw- en infrasector die werkzaam zijn bij lidbedrijven van Bouwend Nederland. JBN organiseert toffe inspirerende activiteiten voor haar leden. Deze activiteiten zijn sociaal, out-of-the-box, leerzaam en vernieuwend. Op deze pagina lees je meer over de doelstellingen van JBN, de activiteiten en wie de bestuursleden zijn.

Wat doet JBN en waar staat het netwerk voor?

Uitwisselen en leren van elkaar

JBN zorgt ervoor dat jonge managers, leiders en ondernemers elkaar ontmoeten, dat zij ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar helpen met vraagstukken waar je als jonge professional mee te maken krijgt in je werk. Kortom, voor een waardevol en breed netwerk op binnen de bouw- en infra sector.

Professioneel ontwikkelen

JBN organiseert activiteiten speciaal voor jonge, ambitieuze mensen die gaan over persoonlijke effectiviteit, leiderschap, en andere vaardigheden die relevant zijn voor jouw carrière. Deze activiteiten zijn interactief, zetten je aan het denken en praktisch voor je werk.

Toekomst van de sector verbeteren

Via JBN kom je in contact met de specialisten van Bouwend Nederland (juridisch, sociaal, advies, politiek, vakinhoudelijk). Daarnaast kun je meepraten met actuele onderwerpen in de sector. Zo geven we samen de jonge generatie een stem in de vernieuwing en modernisering van de bouw- en infrasector.

Wat kost het JBN-lidmaatschap?

De jaarlijkse contributie is €100 per persoon. Het reglement van JBN is hier te bekijken.

Wie zijn de leden van JBN?

In 2023 zijn meer dan 300 jonge professionals uit het hele land lid van JBN. Leden zijn werkzaam bij een lidbedrijf van Bouwend Nederland, zijn maximaal 40 jaar en voldoen aan een van de twee onderstaande profielen.

 • Jonge professional werkzaam bij de grotere bouw of infrabedrijven in een functie van bijvoorbeeld projectmanager, procesmanager, hoofd bedrijfsbureau et cetera. Over het algemeen werkend op minimaal HBO-niveau.
 • (aankomend) Directeur of leidinggevende in het mkb, vaak werkzaam in een familiebedrijf. Technische opleiding op middelbaar of hoger niveau gevolgd, daarnaast in het bedrijf groot geworden.

Wat voor soort activiteiten organiseert JBN?

Er worden zowel regionaal als landelijk activiteiten georganiseerd die bijdragen aan jouw netwerk, professionele ontwikkeling of de vooruitgang van de sector. Voorbeelden zijn een kijkje in de keuken bij andere branche of vanuit nieuwe invalshoeken te kijken naar bijvoorbeeld bedrijfsvoering of projectmanagement. Daarnaast worden er trainingen georganiseerd, projectbezoeken, worden experts uitgenodigd om te vertellen over onderwerpen zoals circulariteit, het nieuwe belonen, bedrijfsovername. Bij de activiteiten wordt veel waarde gehecht aan het informele contact tussen leden. Hierbij is dus altijd een diner of borrel geregeld.

Als lid wordt je uitgenodigd voor alle activiteiten in jouw regio en voor activiteiten die landelijk worden georganiseerd. Heb je een goed idee voor een activiteit, thema of interessant project? Laat het weten aan Itzél.

Wat als je 40 jaar wordt?

Het JBN-lidmaatschap eindigt aan het eind van het jaar dat je 40 wordt. Binnen Bouwend Nederland zijn er ook voor 40 plussers volop mogelijkheden om samen te komen met andere leden voor inhoudelijke en sociale activiteiten. Ook is het mogelijk om je via een bestuur of commissie in te zetten voor een vakgroep of regio. Hier meer over weten? Neem dan contact op met de verenigingsmanager uit jouw regio.

Wil je nog geen afscheid nemen van jouw JBN-netwerk en de activiteiten? Dan kun je aangeven dat je nog uitgenodigd wil worden voor JBN 40+ activiteiten.

Medewerkers en bestuur

Itzél Zuiker is verenigingsmanager verbindt het landelijke bestuur met de regionale besturen en de vereniging Bouwend Nederland. Ook is zij het aanspreekpunt voor JBN-leden en organiseert ze de landelijke JBN-evenementen. Zowel landelijk als regionaal wordt JBN gecoördineerd door een bestuur, ondersteund door medewerkers vanuit de regiokantoren. Kijk hier voor wie dat in jouw regio zijn:

 • Regio Noord: Kirsten Notebomer (Groningen, Friesland en Drenthe)
 • Regio Oost: Jarin van der Zande (Overijssel Gelderland en Flevoland)
 • Regio Randstad Noord: Wessel Schuurman (Noord-Holland en Utrecht)
 • Regio Randstad Zuid: Lisa Jansen (Zuid-Holland)
 • Regio Zuid: Petra Landmeter (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland)

Andere jongerenclubs binnen en buiten Bouwend Nederland

Ben je naast een breed netwerk ook geïnteresseerd in meer bedrijfsspecifieke activiteiten en/of connecties? Dan is wellicht een van onderstaande jongerenclubs interessant.

 • 'Jonge' verenigingsonderdelen:
  - Y-ONG (vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer)
  - Jongerencontactgroep (vakgroep Grondwerk)
  - Jong VCB (vakgroep Civiele Bouw)
 • Young Professionals Netwerk (extern met ketenpartners zoals Techniek Nederland, Bouwcampus)

Ervaring opdoen in bestuursfunctie?

JBN-leden die graag ervaring willen opdoen in een bestuur die zich willen inzetten voor JBN, of die een netwerk willen opbouwen binnen Bouwend Nederland, kunnen zitting nemen in het bestuur van hun regio. Heb je hier interesse in of wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Itzél.

Word ook lid van JBN!

Ben jij jonger dan 40 én werkzaam op (aankomend) managementniveau bij een lidbedrijf? Sluit je dan bij ons aan! Ontmoet collega's, doe bestuurlijke ervaring op, volg trainingen en nog veel meer.