• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Bouwbedrijf de Nijs bestaat 100 jaar: 'Feestbudget gaat naar een cadeau voor de zorg'

Bouwbedrijf de Nijs bestaat 100 jaar: 'Feestbudget gaat naar een cadeau voor de zorg'

vrijdag 11 september 2020
Afbeelding Bouwbedrijf de Nijs bestaat 100 jaar: 'Feestbudget gaat naar een cadeau voor de zorg'

Bouwbedrijf de Nijs uit Warmenhuizen zou in mei groots haar honderdjarig bestaan vieren. Corona gooide roet in het eten. Als alternatief besloot de directie het toch al gereserveerde feestbudget te schenken aan twee zorginstellingen. "Die kunnen in deze tijd wel een steuntje in de rug gebruiken", vinden directeur Danielle de Nijs en tendermanager Marjorie de Nijs, nichten van elkaar en vierde generatie in het bedrijf.

"Dat heeft opa nog verbouwd", wijst Marjorie haar kinderen altijd aan als ze langs de Hermitage in Amsterdam lopen. Vraag het aan de derde generatie van De Nijs, haar vader en de vader van Danielle bijvoorbeeld, en ze wijzen de Hermitage ongetwijfeld aan als project waarvoor ze de meeste complimenten hebben gekregen. Ooit mochten ze er zelfs een personeelsfeest organiseren in de binnentuin, omdat de opdrachtgever zo blij was met het resultaat van de bouw. Danielle: "Volgens mij zijn we tot op heden het enige bedrijf dat daar toestemming voor kreeg."

Spraakmakende gebouwen

Een eeuw geleden bouwde Bouwbedrijf de Nijs nog voornamelijk boerderijen in de Wieringerwaard, maar in de jaren tachtig maakten de bouwers de overstap naar Amsterdam. Dat leverde een paar spraakmakende gebouwen op: de stadsschouwburg, Filmmuseum Eye, hotel Jakarta en de Openbare Bibliotheek. Straks in september bestaat De Nijs precies honderd jaar. Gelukkig gaat dat jubileum niet helemaal ongezien voorbij. "We worden een jaar lang honderd", lacht Danielle, die de huidige directie vormt met achterneef Winfred de Nijs en Mike Coffeng. "In september 2019 hebben we dat gevierd met alle 350 nakomelingen van onze overgrootvader en overgrootmoeder die het bedrijf in 1920 begonnen zijn. Een week later hadden we bijna 700 man over de vloer, allemaal vrienden en familie van onze werknemers. We hebben het ook nog apart gevierd met alle oud-medewerkers die langer dan 25 jaar in dienst waren en die ons zover gebracht hebben."

Thuisrobots

In mei stond een feest voor alle relaties en stakeholders op de agenda. Dat kon door corona niet doorgaan, maar het budget was toch al gereserveerd. In plaats van aan zaalhuur en catering, wilden ze dat liever besteden aan mensen die het extra moeilijk hebben door de coronacrisis. Ze zochten het dichtbij huis: bij Brentano in Amstelveen en Libertas in Leiden, twee zorginstellingen waarvoor ze gebouwd hebben. "We hebben gevraagd waaraan ze langere tijd iets zouden hebben", zegt Marjorie. "De zorginstellingen gaven aan dat ze behoefte hadden aan hulpmiddelen die zorgen voor afleiding. Voor Libertas hebben we toen twee kleine thuisrobots en 'magische schilderijen' aangeschaft. Voor Brentano een Qwiek up: een soort mobiele projector die de zintuigen prikkelt. Ze waren er erg blij mee."

In de voorhoede

Omkijken naar een ander past bij het bouwbedrijf. Danielle: "De Nijs is altijd een familiebedrijf geweest en zal dat ook altijd wel blijven. Onze 310 medewerkers zijn het allerbelangrijkste. Zonder hen is er geen De Nijs. Een ander kenmerk van ons is dat we in de voorhoede lopen op het gebied van innovatie, circulariteit en duurzaamheid. Ik ben er best trots op dat we tot op heden de enige woningbouwer zijn die niveau 4 gecertificeerd is op de mvo-ladder."

Postzegel

De bouwers zijn gespecialiseerd in binnenstedelijk bouwen en voelen zich als een vis in het water op de vaak krappe bouwplaatsen in de hoofdstad. "Zelfs als dat een postzegel is, waar nauwelijks materiaal kan worden opgeslagenā€, zegt Danielle. De Nijs heeft met 'just-in-time-leveringen' hun bouwlogistiek dan ook goed op orde. "In januari hebben we een hotel aan de Geldersekade opgeleverd. Hier hebben we voor het eerst een proef gedaan met aanvoer van materialen via water", vertelt Danielle. "Twee keer per week werd een schip in Amsterdam-Noord geladen en werd de levering via de grachten naar de bouwplaats vervoerd. Een feest voor de uitvoerders, want alles kwam keurig op tijd. Het is ook een oplossing die minder uitstoot van bouwverkeer oplevert. Dan heb ik het nog niet eens over de ergernissen die we de buurtbewoners hebben bespaard."

Momenteel transformeert De Nijs het oude KPMG-gebouw langs de A9 in Amstelveen naar appartementen. Daarnaast bouwen ze het eerste volledig circulaire gebouw van de gemeente Amsterdam in het Vondelpark. Danielle: "Die twee projecten zijn uitersten in omvang, maar we zijn op beide erg trots."